Szabadidő

Focipályát építő Rudolf Péter és Veszedelmes viszonyok magyar módra

Az utolsó igazi Magyar Filmszemlét 2011-ben rendezték meg. A hétfőn startoló Magyar Filmhét ezért három teljes év hazai filmválasztékát vonultatja fel. 332 alkotás 12 620 percben. Végignézni lehetetlen, de semmi pánik: segítünk.

26 nagyjátékfilm, 16 tévéfilm, 62 animációs film, 36 ismeretterjesztő film, 105 dokumentumfilm, 87 rövidfilm és mindez egyetlen hét alatt, egy helyszínen, de hat moziteremben. Műsoron lesznek természetesen az elmúlt évek olyan filmsikerei is, mint a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Fehér isten vagy az Utóélet, de az igazi érdekességet azok a mozik jelentik, amiket eddig nem nagyon volt alkalmunk máshol meglesni.

Nagyjátékfilmek – Hipszterkomédia és a magyar Veszedelmes viszonyok

A Filmünnepen lesz Török Ferenc (Moszkva tér) legújabb filmjének, a Senki szigetének a magyar premierje, ami három fiatal véletlen találkozásáról szól a budapesti éjszakában, és Stohl András is szerepel benne, de amit ennél is érdemesebb várni, az a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című magyar hipszterkomédia, ami egy fiatal srác bénázó szerelmi útkeresését mutatja be egy nagy szakítás után. Végre láthatja a közönség a Login című filmet, ami de Laclos híres regényéből készült, és a Veszedelmes viszonyok cselekményét az internetkultúrába, a video-chatelések közé helyezi át. Gáspár Kata és Parti Nóra emlékezeteset játszik benne, nem is értem, miért nem mutatták be eddig. Itt lehet először látni a Pillangók című, Rudolf Péter főszereplésével készült filmet is, amiben emberünk egy született lúzert alakít, akinek az álma az, hogy focipályát építsen lúzer faluja nem létező kis csapatának. A magyarok külföldi beilleszkedéséről szól a részben német pénzből készült Szülőföld, szex és más kellemetlenségek, ami egy házaspár sorsán mutatja be a kivándorlás nehézségeit. És akkor a Szigeten forgatott Free Entryt még nem is említettem, amiben két lány drogárusítással próbálja megkeresni a fesztiválos szórakozásra valót.

Tévéfilmek – Túszdrámák és raftingosok

Pár éve ismét vannak hazai tévéfilmjeink, de mivel ezekről könnyen lemaradhattál, itt a lehetőség a bepótolásra. A magyar tévéfilmek csúcsteljesítményét jelenleg Köbli Norbert forgatókönyvíró 56-os trilógiája, A vizsga, a Szabadság-különjárat és A berni követ jelenti, melyek nagyrészt kevésbé közismert történelmi eseményeket alapul véve válnak piszkosul izgalmas thrillerekké és túszdrámákká, ráadásul olyan színészek szerepelnek bennük, mint Kulka János, Szabó Kimmel Tamás, Lengyel Tamás, Nagy Zsolt és Tenki Réka. Ha ezek mellett is jut még időd tévéfilmre, akkor a raftingos thrillerként aposztrofált A legyőzhetetlenekre szavazz, amiben négy egykori gimis osztálytárs indul a folyón kalandozni, ám a merészségnek ára van: egy komoly baleset.

Ismeretterjesztő filmek – Titkok Budapest alatt és operatörténet

Az ismeretterjesztő film inkább tévés műfaj, de két nagyjátékfilm között ez is jól tud esni, pláne ha valami olyan érdekes témáról szól, mint például a Budapest Underground 2, ami fővárosunk barlangjait és föld alatti bunkereit hivatott bemutatni. A Pannónia anno a legendás Pannónia rajzfilmstúdió történetét mutatja be, a húsz évig készült Ariadne barlangjai – Húsz év a Pilis mélyén pedig a 16 kilométeres pilisi barlangrendszer feltárásának történetét meséli el. Láthatunk még filmet a magyar operajátszás történetéről és a magyar almáról is.

Pannonia anno
Pannónia anno

Dokumentumfilmek – A Bajusz Európa-bajnokságtól a Kényszerszinglikig

Idén minden kategória közül itt a legnagyobb a választék. Lesz film a fiatalkorúak börtönéről (A 791. nap), egy kerekesszékes csángó fiúról, aki internetes rádiót működtet (A háló királya), egy levelezőtársról, akivel a rendező harminc év után találkozik (A szovjet levelezőpajtás), a Kádár-korszak állambiztonsági munkájáról (A tartótiszt), egy apró roma település teniszpályájáról (Besence Open), egy kitartó bohócdoktorról (Dr. Lala), egy vak, fekete öves aikidomesterről (Fehér kard), az olajszőkítésről (Fekete aranyláz), doku-reality a társkeresésről (Kényszerszinglik), a Bajusz Európa-bajnokság magyar résztvevőiről (Magyar bajusz), a vörösiszap-katasztrófáról (Mintha nem otthon lennénk…) és egy kolumbiai magyar kolbászsütőről is (Parador Húngaro).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top