Szabadidő

Dynamo, az utcabűvész kétszer is elvarázsolt Budapesten

Ha egy bűvész előadását az első sorokból nézi az ember, jó esélye van rá, hogy bevonják a show-ba. Dynamo ugyan nem előadást, csupán sajtótájékoztatót tartott Budapesten, engem mégis kétszer is beszervezett a varázslatába.

Mágus a gettóból

Dynamo, azaz polgári nevén Steven Frayne semmilyen szempontból nem olyan figura, amilyennek egy bűvészt elképzelnénk. Nyoma sincs frakknak és cilindernek, nem veszik körül alig öltözött, csinos segédek, és senkit nem fűrészel ketté a színpadon. Ehelyett egy kicsit nyüzüge, fülig érő mosolyú, hihetetlenül közvetlen fickó, aki úgy fest, mint bármelyik kora harmincas hiphopos arc London valamelyik külvárosában. És pontosan ez a titka. A budapesti luxushotelben már azzal lekenyerezte a magyar újságírókat, hogy a sajtótájékoztató végén maga ajánlotta fel: szívesen ad autogramot, és kérhetünk tőle közös fotót, ami azért egyáltalán nem hétköznapi dolog az ő szintjén.

Dynamo, az utcabűvész kétszer is elvarázsolt Budapesten

Sajtótájékoztató = show

Dynamo esetében a sajtótájékoztató is egy valódi show, és ugyan ennek minden másodpercét érdemes látni, egy morcos biztonsági ember minden fotóst megkért, hogy a gépét csak fotózásra használja, a videózást pedig felejtse el. Dynamo a megérkezése után kapásból azzal indított, hogy a közönség nyolc tagjától kért egy-egy számot, amit aztán felírt egy papírra, hogy aztán a végén a zsebéből előhúzzon egy gyűrött lottószelvényt az általunk mondott számokkal. De ez még csak a kezdet volt. Játszi könnyedséggel húzatott tizenhét emberrel egy-egy kártyalapot a pakliból, majd a visszaadott lapokat gyorsan visszakeverte, aztán egyenként mind a tizenhét (!) esetben – igen, az enyémben is – megmutatta, ki melyik lapot választotta. Ennél csak azzal aratott nagyobb sikert, amikor az anatómiai szabályoknak teljesen ellentmondva a kezét úgy csavargatta körbe-körbe egy asztalon, hogy úgy nézett ki, mintha gumiból lenne. Mindeközben bedobott pár menő hiphopos mozdulatot is a show kedvéért, de Dynamo szerencsére nemcsak előadni, hanem beszélgetni is szeret.

Az utolsó évad

Az angliai Bradford városában született Dynamo elsősorban a Discovery Channel sorozatának, a Dynamo – varázslat a világ körülnek köszönhetően vált világszerte ismertté, aminek épp az utolsó, negyedik évadának indulását jött népszerűsíteni Budapestre. Természetesen nem kerülhette el a kérdést, hogy miért fejezi be. Szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis a sorozatát senki nem kaszálta el, hanem egyszerűen úgy érezte, hogy a negyedik évad részeiben az utcai mágia olyan fokára lépett, amit később már képtelen volna felülmúlni. Nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy később újra tévézzen valamilyen formában, de most ennyi volt. Az új évadban dolgozott együtt a Slipknot, a One Direction és a Coldplay zenészeivel is, és nehezen hiszi, hogy ennél erősebb vendégfelhozatalt össze lehetne hozni. Az új részek felvételének minden percét élvezte, de a legjobb talán az volt, hogy Indiában az utcán szemben jövő emberek jó részénél nem voltak olyan eszközök – például mobiltelefon vagy kocsikulcs –, mint a legtöbb nyugati járókelőnél, így a trükköket gyakran az utcán talált eszközökből, kavicsokból és fadarabokból kellett improvizatívan összeraknia.

A mentora Kevin Spacey volt

Bármilyen furcsa, Dynamo karrierjének a korai szakaszában a mentora egyenesen a nagy színész, Kevin Spacey volt, és mivel számomra sem volt világos, hogy egy színész miben tudja segíteni egy bűvész pályáját, rá kellett kérdeznem. Spacey véletlenül látta a bűvész egyik fellépését, és mivel tehetségesnek találta, felajánlotta, hogy segít neki az utcai fellépésből színpadi műsort csinálni. Mivel Dynamo akkoriban még nem szerepelt színpadon, Spacey színházi tapasztalatainak köszönhetően tanult meg a közönség előtt beszélni, színpadon mozogni, és az előadó-művészet egyéb csínját-bínját, amiért máig hálás neki.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha hibázik, már csak a profik veszik észre

Dynamo kikötötte, hogy bármiről hajlandó beszélni, kivéve a trükkjei születéséről és hátteréről, de a kérdésemre annyit azért elárult, hogy az új ötleteit nem a barátain és családtagjain, hanem inkább az utca emberein teszteli. “A barátok és a családtagok sokszor a kedvemben akarnak járni, és inkább dicsérnek, hogy ne érezzem rosszul magam. Ezzel szemben az ismeretlenek mindig őszinték” – magyarázta, és azt is hozzátette, hogy az évek során szerencsére fejlődött már annyit, hogy a szakmabélieken kívül senki ne vegye észre, ha hibázott. Sajátos stílusával nem titkolt célja, hogy a fiatalok körében ismét népszerűvé tegye a “varázslást”, aminek már látja is az eredményét. “Egyre többen érdeklődnek, csak sajnos az újoncok között túl sokan utánoznak engem ahelyett, hogy megtalálják a saját, egyéni hangjukat, de valahol mindenkinek kezdeni kell. A YouTube tökéletes csatorna ahhoz, hogy megmutassák magukat a nagyvilágnak. Tudom, mert én is a YouTube-generációhoz tartozom.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top