Szabadidő

Design a kirakatban – a láthatatlanságba fulladt kiállítás

Design a kirakatban – avagy izgalmasnak ígérkező kiállítás, klassz kezdeményezés, kínos részletekkel.

A kiállítások lényege – ahogy az elnevezés is erősen utal rá – leginkább az, hogy az alkotó megmutassa magát a nagyvilágnak, a műve találkozzon a közönséggel, és eljusson azokhoz is, akik nem tartoznak a család és a baráti kör tagjai közé. Valami ilyesmiben reménykedhettek a Design a kirakatban program résztvevői is, akik fiatal alkotókként, designerekként vagy kreatívokként részt vettek a kiírt pályázaton, majd lehetőséget kaptak rá, hogy egy-egy belvárosi kirakatban megismertessék magukat. A pályázat kiírása szerint ez jó lehetőséget kínál nekik arra, hogy “munkásságuk potenciális megrendelők, ügyfelek vagy befektetők figyelmét felkeltse”.

Design a kirakatban - a láthatatlanságba fulladt kiállítás

A pályamunkák kirakatba rendezése a jelenleg is zajló Design hét egyik eseménye, mely a szerkesztőségben több okból is felkeltette a figyelmünket. Fiatalok, kreatívak, ráadásul mindez utcán sétálva is megnézhető, arról már nem is beszélve, hogy a nagyrészt jellegtelen és unalmas kirakatok sorát töri majd meg mindez – hát mi kell ennél több.

Úgy látszik, mégis kellett volna hozzá még néhány dolog: időben történő tájékoztatás, hiszen a pályamunkákra szavazni lehet, mindössze október 20-ig. Bár a kirakatok elvileg október 3-tól voltak láthatók, aznap még semmilyen fórumról nem derült ki, hogy pontosan mégis merre, mindössze annyit lehetett tudni, hogy mindez valahol a belváros frekventál területén lesz. Ez az információ pedig a hétvége során sem lett sokkal pontosabb. Végül több tucat honlapot és útmutatást átbogarászva sikerült szűkíteni a kört a Kossuth Lajos és a Királyi Pál utcára, és nekiindultam.

Design a kirakatban - a láthatatlanságba fulladt kiállítás

Az Astoriától a Ferenciek tere felé haladva, a Kossuth Lajos utca páros oldalán tényleg azonnal bele is ütköztem több pályaműbe, melyet először egynek hittem, de közelebbről megnézve kiderült, hogy valójában az üzlet kirakata több alkotónak is helyet ad. A kirakatok viszonylag feltűnőek voltak, főleg azért, mert nagyok, jól kivilágítottak és némelyik még formabontóra is sikeredett. Szellősek, jól áttekinthetőek lettek, ami kedvez a kiállított tárgyak hangsúlyozásának, a figyelemfelkeltést viszont lehetett volna fokozni. Igaz, ez különösen a később megtalált kirakatoknál vált erős hiányérzetté.

Kiderült, hogy a teljes utcán végigmenni merő időpocsékolás volt, mert legközelebb a Királyi Pál utcában akadtam néhány további versenyző munkájára. Rajtam kívül az utcában egy turista és két hajléktalan tartózkodott, valamint a szomszédos teraszon söröző két férfi – nem csoda, hiszen ez nem különösebben forgalmas része a belvárosnak. A három versenyzőből kettőt kizárólag azért vettem észre, mert kifejezetten vadásztam a kirakatokra: mindketten a ruhatisztító szalon üvege mögött kaptak helyet, töksötétben, teljesen kivilágítatlanul, ami egy októberi programnál felfoghatatlan, munkaidőn túl, vagyis este hat körül ugyanis már elkezd lemenni a nap – akár tetszik, akár nem. Pedig komoly az esély rá, hogy sokan éppen ilyenkor tudnak és akarnak időt szakítani arra, hogy kikapcsolódásként vagy kíváncsiságból megnézzék a pályaműveket.

Design a kirakatban - a láthatatlanságba fulladt kiállítás

Mivel tizenöt versenyzőről szólt a kiírás, én pedig még tízre sem akadtam rá, nem adtam fel, és végigjártam az Egyetem tér környékét, a Kecskeméti utcát, továbbá a Petőfi Sándor utcát, de teljesen hiába. Pedig legalább nyolc olyan üzlet mellett haladtam el, mely tökéletes helyszínnek tűnt kívülről, vagy azért, mert bezárt és gazdátlan, vagy azért, mert kellőképpen semleges ahhoz, hogy látványos legyen benne egy átmeneti kiállítás.

Hazafelé arról álmodoztam, hogy egy szebb világban a kirakatokba lámpafény is jutna, és ha egyet megtaláltunk, mellette jól láthatóan mutatnák, merre találjuk a többieket. Kár, hogy a fiatal és bizonyára tehetséges alkotók végül mégis főképp a családnak és a kirakatuk címét ismerő rokonoknak mutathatták meg, mire képesek. És kár azért is, mert a Design hétnek nagy rajongói vagyunk és rengeteg – szemlátomást jól szervezett és átlátható – izgalmas programmal teszik elviselhetőbbé az október 3. és 12. közti napfénymentes időszakot.

Update: a kiállítás ötödik napján, kedd reggel a program Facebook-oldalára végül felkerültek a pályamunkák fényképei, a fényképekre kattintva pedig látható azok pontos címe. A részletek erre a linkre kattintva tekinthetők meg.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top