Szabadidő

Léggömbös “űrutazást” kínálnak

Léggömbbel felbocsátott űrkapszulában kínál utazást a sztratoszféra felsőbb rétegeiben az érdeklődőknek egy kínai start-up vállalat.

A Spacevision nevű fővárosi cég “űrközeli” élményt kínál útjaival, 40 kilométer magasan a Föld felszíne felett. Ebből a magasságból a különleges útra befizetők a vállalat leírása szerint nemcsak a Föld leginkább filmekből ismert gyönyörű görbületét és felhőkkel takart felszínét láthatják szabad szemmel, de a gravitáció kisebb fokú csökkenését is átélhetik. A világűr közelébe a turisták egy űrkapszulában érkeznek, amelyet egy külön erre a magasságra kifejlesztett, héliumot használó légballon emel fel. Az utasok vészhelyzet esetén is biztonságos földre érését speciális, oxigénpalackkal felszerelt ejtőernyős berendezések garantálják – áll a leírásban.

A projekt egyelőre tervezés alatt áll, azt nem tudni előre, pontosan mikor fog indulni, az árakról a cég azt ígéri, azok “racionálisak”, vélhetően a már létező hasonló programokénál alacsonyabbak lesznek.

Kínán kívül az Egyesült Államokban kísérleteznek légballonos “űrutazásokkal”, az arizonai World View Enterprises cég a tervek szerint 2016-tól 30 kilométer magasba repíti turistáit, s mindezért utanként 75 ezer dollárt (18,5 millió forint) kér majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top