Szabadidő

Hágd át a szabályokat!

Akár regényt vagy novellát, akár mesét vagy babanaplót írsz, netán blogolsz, vagy a családi élményekkel teli íróasztalfiók tartalmát szeretnéd feldolgozni, feltétlenül itt a helyed!

Miből lesz a siker? Hogyan születik a jó könyv? Most megtudhatod! A Central Médiaakadémia kreatívírás-tanfolyamának két vezetője, Mörk Leonóra, az Elle vezető szerkesztője, és Huszti Gergely, a Libri Kiadó vezető szerkesztője árulja el néhány szakmai titkát.

Melyik volt az első emlékezetes olvasmányélményed?

Hágd át a szabályokat!

Mörk Leonóra: Vicces módon a Dekameron. A szüleim soha nem szóltak bele, mit olvasok, ahogy megismerkedtem a betűkkel, szabadon garázdálkodhattam a könyvespolcon. Boccaccio két féltenyérnyi nagyságú kötetben van meg nekik, ezért azt hittem, gyerekkönyvek, és elmélyedtem bennük. Mondjuk hatévesen nem nagyon értettem, mit művel a néma kertész az apácákkal a kerti kunyhóban, de a derűs reneszánsz hangulat megragadott.

Huszti Gergely: Eno Raud: Mohaszakáll meg a többiek. Szép mese a csavargásról, a barátságról, meg pár őrült macskás asszonyról. Időtálló olvasmány, a kislányom is imádja.

Ha együtt vacsorázhatnál egy íróval, ki lenne az?

Huszti Gergely: Sok híres íróval volt már szerencsém vacsorázni, Rushdie-tól Anna Gavaldán át Coelhóig. A magyar szerzőinkkel inkább reggelizek, olyankor mindenki frissebb, de ha muszáj említenem egy nemzetközi hírességet, akkor szívesen futnék egy félmaratont Haruki Murakamival, pedig rossz futó vagyok, de az élmény kedvéért.

Mörk Leonóra: Goethe. Nála esténként amúgy is nagy társasági élet folyt, de én jobban örülnék, ha csak kettesben vacsoráznánk.

Melyik az a könyv, amelyikről szeretnéd, ha te írtad volna?

Mörk Leonóra: A. S. Byatt: Possession. Én angolul olvastam, csak nemrégiben tudtam meg, hogy Mindenem címmel magyarul is megjelent. Mesteri kézzel váltogatja a múlt és a jelen idősíkjait, a különféle műfajokat a naplórészletektől a levelekig, és két 19. századi költő hősének még az életművét is megteremti. Nem véletlenül nyert érte az írónő 1990-ben Booker-díjat.

Hágd át a szabályokat!

Huszti Gergely: Nem vagyok féltékeny más sikerére, ha már egyszer megírta, én örömmel olvasom. Szakmai ártalom, de inkább az izgat, ha a hazai pályán valaki olyan címet ad ki, amit én (is) szerettem volna.

Mit olvastál legutoljára, ami mély benyomást tett rád?

Huszti Gergely: Janne Teller Semmi című kisregénye. Kamasz- és felnőttirodalom, ártatlanság és bűn, hideglelős képek és tűpontos fogalmazás. Tömény. Azt hiszem, szeretem, ha valami tömény.

Mörk Leonóra: Elisabeth Kostova: Hattyútolvajok. Egy kedves barátom hívta fel rá a figyelmemet, hogy ugyanúgy kulcsszerepet játszik benne egy festmény és az utána való nyomozás, mint az én regényemben, A Hellinger-Madonnában.

Ha filmet forgathatnál egy könyvből, melyik lenne az?

Huszti Gergely: Herman Koch: A vacsora – de szerencsére a filmipar megteszi helyettem, vagy a kedvemért?

Mörk Leonóra: John Fowles: A francia hadnagy szeretője. Igaz, ez már Karel Reisznak is eszébe jutott, és le is forgatta Meryl Streeppel és Jeremy Ironsszal a főszerepben.

Ha egy tanácsot adhatnál azoknak, akik írni szeretnének, mi lenne az?

Mörk Leonóra: Olvassanak. Minél többet és színvonalas műveket. Aki nem olvas, az nem gondolhatja komolyan, hogy fog tudni írni.

Huszti Gergely: Olvassanak sokat, tanuljanak mások hibáiból és erényeiből, fogadjanak meg minden jó tanácsot, majd pedig hágják át őket. Csak így alakulhat ki a szerzői hang.

Az Facebookon mostanában végigsöpört a “tedd fel a kedvenc versedet” kampány. Te mit tettél fel?

Huszti Gergely: Egy Orbán Ottó-verset posztoltam. A versválasztást az impulzus szülte. Versek terén hangulatember vagyok.

Mörk Leonóra: Rilke: Őszi nap. Még gimnazista koromban találkoztam ezzel a verssel, amikor elkezdtem németül tanulni, és azonnal beleszerettem.

Itt az idő, Uram. Nagy volt a nyár.

A napórákra árnyékod bocsássad

s a szeleket ereszd a földre már.

 

Parancsold: a gyümölcsök érjenek be,

adj még két délies napot nekik,

add, hogy beteljesedjék mindenik

s a mézet gyűjtsd a dús szőlőszemekbe.

 

Kinek most sincs még háza, sose lesz,

s ki most maga van, már marad magára

éjszaka olvas, folyton levelez

s a ligetben bolyg, valakit keres,

mikor a lombok őszi tánca járja. (Komlós Aladár)

 

Itt jelentkezhetsz!

A Central Médiaakadémia szeretettel vár kreatív írástechnikák kurzusára mindenkit, aki úgy érzi, van mondanivalója a világ számára. Akár regényt vagy novellát, akár mesét vagy babanaplót ír, netán blogol, vagy a családi élményekkel teli íróasztalfiók tartalmát szeretné feldolgozni, feltétlenül itt a helye!

A jelentkezés módja: önéletrajz és motivációs levél küldésével, 2014. október 6. éjfélig: CMA@centralmediacsoport.hu. Érdeklődni lehet a részletekről: Balázs-Piri Krisztina 06 30 475 4664, Balogh Evelin 06-1-437-1459

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top