Szabadidő

A fiuk meleg volt, átnevelőiskolába küldték

Drogozott a gyerek? Netán kiderült, hogy meleg? A megoldás: keresztény bentlakásos átnevelőiskola. A Fogságban Krisztusért egy ilyen megdöbbentő intézmény mindennapjait mutatja be. Az első Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál legérdekesebb filmjeiből válogattunk.

Meleg vagy? Megoldjuk.

Fogságban Krisztusért
Kate Logan fiatal, lelkes és evangélikus filmrendező-tanulóként jutott be a Dominikai Köztársaság egyik keresztény bentlakásos iskolájába. Filmjével eredetileg azt szerette volna bemutatni, hogy az ilyen helyek hogyan segítenek a problémás tinédzserek gondjainak megoldásában, ám ehelyett egy olyan iskolát talált, ahol a gyerekeket verbálisan és fizikailag is inzultálva, sokszor náluk alig idősebb fiatal felnőttek zaklatnak és aláznak meg napi jelleggel pusztán azért, mert mondjuk fiatalkorukban a nevelőapjuk megerőszakolta őket, vagy elkövették azt a “hibát”, hogy coming outoltak otthon a szüleik előtt.

A film már csak azért is izgalmas, mert pont a rendező naiv kiindulópontja miatt kaphatott forgatási engedélyt egy olyan helyszínen, ahonnan amúgy konzekvensen távol tartják az érdeklődő újságírókat. A Fogságban Krisztusért elsősorban három srác sorsát követi nyomon egy iskolában, ahol gyakorlatilag rabként, a saját akaratuk ellenére tartózkodnak, és senki nem csinál semmit azért, hogy a sorsuk jobbá forduljon. Miután a vezetőség rájött, hogy Kate provokatív kérdéseket is feltesz a diákoknak, kitiltották onnan, így a filmet csak azután fejezte be, hogy a diákok kikerültek onnan, és elmesélhették, miket éltek át az ott töltött időben. A Fogságban Krisztusért már csak azért is sokkoló, mert az ilyen bentlakásos, keresztény iskolák csak az Egyesült Államokban kétmilliárd dolláros üzletet jelentenek, és a vallásosságuk miatt szinte semmilyen felügyelet nem meri ellenőrizni a tevékenységüket.

A rossz szülők miatt lesz netfüggő a gyerek

Netfüggők
Amikor néha azon kapom magam, hogy egy asztaltársaságnál ülve is az okostelefonomat bámulom, el szoktam gondolkodni azon, vajon netfüggő vagyok-e? Mivel ezt a függőséget a környezetem és a társadalom egész jól tolerálja, valószínűleg én is akkor venném csak észre, hogy nagy a baj, ha szép lassan az összes barátom kikopna mellőlem. Viszont ha az ember már gyerekkorában lesz függő, könnyen lehet, hogy egyáltalán nem is lesznek valódi barátai. A webfüggőséget először Kínában kezdték orvosilag is valódi betegségként számon tartani.

A diagnózis helyes, a kezelés már nem annyira: az ilyen addikcióval kezelt gyermekeket egy sajátosan militarista, a Gulagra emlékeztető táborba zárják, ahol szürke, ingerszegény környezetben, cellákban kell tengődniük, elzárva nemcsak az internettől, hanem az egész eddigi életüktől. És ilyen táborokból jelenleg több mint négyszáz (!) üzemel Kína területén. A film szívszorítóan mutatja be a korábban a World of Warcraft világába zárt tiniket, ahogy próbálják visszakönyörögni magukat otthonra (az egyik jelenetben például az egyik srác sírva ígéri a szüleinek a telefonban, hogy ha hazaviszik, cserébe megígéri, hogy naponta maximum négy órát fog netezni), sikertelenül. Az is hamar világossá válik, hogy többnyire azok a gyerekek kerülnek ilyen helyzetbe, akikkel otthon nem foglalkoztak eleget a szülei, viszont akkor nem a szülőkkel kéne átnevelőtáborban foglalkozni a gyerekeik helyett?

Úgy hívják: Szerelem

Szerelem úr története
Ez a díjjal is megdobott cseh dokumentumfilm elsőre csupán egy poénos történet arról, hogy létezik egy fickó, akinek Szerelem (Láska) a családneve, csakhogy ennél sokkal többről van szó. A 30 éves Jiří Láska ugyanis skizofrén, de nem egy intézetben tölti mindennapjait, hanem nagyon is él, és weboldalán és videóin keresztül szeret kommunikálni a nagyvilággal, elemezni önmagát és környezetét, és ha tud, próbál segíteni a sorstársain.

Az új Gerendai Károly?

Zivan punkfesztivált szervez
A dokumentumfilmek egy saját alfaját képezik azok a mozik, melyek egy nagy tervvel rendelkező kisemberről szólnak, akik minden nehézség ellenére megvalósítják ambiciózus álmaikat. Ide sorolható a Zivan punkfesztivált szervez című szerb film is, amelyben egy punkköltő a szülőfalujában szeretne egy punkfesztivált rendezni, és ugyan a lelkesedése határtalan, de a fesztiválra öt éven keresztül mégis csak ráfizet. Jön a hatodik év, amikor emberünk nem fúj visszavonulót, hanem inkább megpróbál nemzetközivé válni, és elhívja az első külföldi zenekart a fesztivál történetében…

Ötnapnyi doksi
Az első Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált a Corvin moziban rendezik meg szeptember 24. és 28. között. A szervezők célja, hogy ezzel hagyományt teremtsenek és erősítsék a dokumentumfilmek helyzetét Magyarországon, így egy feltűnően gazdag programmal álltak elő. Jegyeket 950 forintért lehet kapni, de diák- és nyugdíjasjeggyel már 500 forintért mozizhatunk, a 7500 forintos bérlettel pedig a teljes öt napot végighesszelhetjük doksikat nézve. Választék bőven akad: több mint félszáz egész estés dokumentumfilmet vetítenek, és természetesen rövidfilmek is akadnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top