Szabadidő

35 érdekesség a 35 éves Alienről

Ha lehetne szörnyek közötti népszerűségi versenyt rendezni, jó eséllyel az alien nyerné. Idén 35 éves, de semmit nem fogott rajta az idő. A jubileum alkalmából a filmet újra játsszák a magyar mozik, mi pedig eláruljuk a műhelytitkokat.

35.
Az ötletgazda Ronald Shusettnek és Dan O’Bannonnak eredetileg két filmterve volt. Az egyik Az emlékmás című Philip K. Dick mű megfilmesítése, volt, míg a másik egy űrszörnyes projekt, az Alien. Végül azért döntöttek az utóbbi mellett, mert szerintük alacsony költségvetésből kihozható volt, így könnyebb volt finanszírozni.

34.
Az, hogy mégsem olcsó B-film lett belőle az 1977-es Star Wars hatalmas sikerének köszönhető. Hirtelen a sci-fi lett a legforróbb műfaj Hollywoodban, a 20th Century Fox stúdiónál pedig egyetlen űrhajós filmforgatókönyv volt akkortájt, az Alien, ami így gyorsan zöld utat kapott, és rendesen kitömték pénzzel.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

33.
A film eredeti címe sokáig Star Beast (Csillagbestia) volt. Az Alien cím onnan jött, hogy a forgatókönyvben a szörnyet végig így nevezték.

32.
A történetből sokáig csak annyi volt meg, hogy néhány űrhajós megáll egy idegen planétán átkutatni egy ismeretlen űrhajót, majd onnan egy idegen lényt visznek magukkal a saját hajójukra. Dan O’ Bannon forgatókönyvíró csak azután találta ki, milyen legyen a szörny, miután látta egy svájci művész, H.R. Giger kiállítását Európában.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

31.
Mivel gyakorlatilag az összes menő hollywoodi rendező visszautasította a munkát, Ridley Scottot a Cannes-i Filmfesztivál után keresték meg az ajánlattal, miután ott látták az első filmjét. Amikor igent mondott, 24 óra múlva már egy Los Angelesbe tartó járaton ült, ment dolgozni.

30.
A film költségvetését kapásból megduplázták, amikor meglátták Ridley Scott gyönyörű vázlatait a díszletekről, és megnézték a film storyboardját (ez a film képregényszerű, rajzolt változata).

29.
Ridley Scott úgy képzelte el a filmet, hogy ez lesz az ő űrben játszódó A texasi láncfűrészes mészárlása.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

28.
Mivel Scottot a reklámfilmes munkái ellenére kezdőnek tartották, a Fox stúdiótól folyton kilenc (!) producer szaladgált a forgatáson, akik egyfolytában csesztették a rendezőt, hogy miért nem dolgozik gyorsabban és költséghatékonyabban, pedig a stábtagok visszaemlékezései szerint kifejezetten gyorsan haladtak, a költségvetést pedig a megadott mederben tartották.

27.
Az idegen űrhajó irányítófülkéjét a halott Space Jockeyval a székben kis híján nem építették meg, mert a Fox aránytalanul drágának találta, de végül meggyőzték őket azzal, hogy pont az ilyen gigantikus díszletek különböztetik meg őket a korabeli B-filmes sci-fiktől.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

26.
Az eredeti forgatókönyvben még minden szereplő férfi volt, de szándékosan úgy írták meg a szkriptet, hogy a szereplők nemi hovatartozása ne legyen fontos. Egy megjegyzést is odabiggyesztettek, miszerint igény esetén bármelyik szereplő neme szabadon megváltoztatható.

25.
Ripley szerepére két színésznőt szemeltek ki. Az egyikük az akkoriban már kapós névnek számító Meryl Streep volt, míg a másik a filmszínészként még abszolút pályakezdő Sigourney Weaver.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

24.
Miután Streep akkori szerelme, John Cazale színész nem sokkal a forgatás előtt halt meg rákban, esélytelen volt, hogy a gyászoló színésznő Angliába repüljön dolgozni. Weaver kapta meg a munkát.

23.
Weaver saját bevallása szerint eleinte nehezen boldogult. A színházban megszokta a szöveghűséget, itt pedig mindenki improvizált körülötte, és sokáig nehezére esett az is, hogy a felvételek közben ne nézzen bele a kamerába.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

22.
A színészek szkafandereit különféle búvár- és hokifelszerelésekből rakták össze, csakhogy a levegőtartályokat elfelejtették hozzájuk csatolni. Az eredmény: a szkafanderekből a levegő alig néhány perc alatt elfogyott, a sisak bepárosodott és egyáltalán nem láttak ki belőle. Többször is előfordult, hogy elájultak a ruhában.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

21.
A producerek csak azután adtak pénzt arra, hogy a légtartályokat beépítsék a szkafanderekbe, miután látták, hogy a távoli felvételekhez beöltöztetett gyerekek is elájultak a légszomjtól (mivel sok külső díszlet nem 1:1-es méretű volt, gyakran gyerekekkel oldották meg, hogy megfelelő méretűnek tűnjön). Köztük voltak a rendező, Ridley Scott gyerekei is.

20.
Az első változat szerint az aliennek még volt szeme, de ezt Giger később eltávolította, mert így a lény a hatalmas fogazatával sokkal rémisztőbb külsőt kapott, ráadásul sosem tudhatjuk, merre néz éppen.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

19.
A szörny alkotója, H.R. Giger tervezte az idegen űrhajót is, ahol a falakba valódi állati, többnyire szarvasmarhákból származó csontokat épített be. Csakhogy a csontok egy része még túl friss volt, így a bennük maradt hús a forgatáson rohadni kezdett, elképesztő bűzt terjesztve a stúdióban.

18.
Az idegen űrhajón játszódó jelenetek többsége azért annyira ködös és sötét, mert a spórolás miatt nem lettek elég élethűek a díszletek, és ezt próbálták ily módon leplezni.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

17.
Az alien gúnyájába kifejezetten magas és ijesztően vékony embert kerestek. Végül a nigériai Bolaji Badejo lett a befutó a maga 218 centiméteres magasságával.

16.
Badejóra a castingosok egy pubban figyeltek fel, ahová a stáb sörözni járt a forgatási napok után.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

15.
Badejo a forgatási napjait gyakorlatilag végigállta, mivel a jelmeze nem tette lehetővé, hogy normálisan leülhessen.

14.
Kane-t eredetileg nem John Hurt, hanem Jon Finch alakította volna, aki a forgatás elején rosszul lett, és kórházba kellett szállítani. Diabétesszel diagnosztizálták. Hurt már másnap beugrott a helyére.

13.
A híres pocaklakós jelenetnél az egy szem John Hurt – akinek a hasából előjött a bestia – kivételével egyik színész se tudta, mi fog történni az ebédlőasztalnál. Az arcukon látható döbbenet teljesen valódi, és néhányan közülük tényleg megijedtek a hirtelen előtörő és rájuk spriccelő művér mennyiségétől.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

12.
Veronica Cartwright annyira megijedt, hogy kapásból el is ájult.

11.
A filmben lett volna egy utalás arra, hogy Dallast (Tom Skerrit) és Ripleyt gyengéd szálak fűzik egymáshoz, amit le is forgattak, de a tempó gyorsítása érdekében kivették a végső filmből.

10.
A forgatókönyvbe még egy szexjelenetet is beleírtak kettejüknek, de azt végül nem forgatták le.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

9.
Ennek esett áldozatul az a jelenet is, amikor Ripley rátalál a szörny által elrabolt Dallasra, akit az alien a falra tapasztott, a nő pedig nem hagyja őt szenvedni, ezért megöli a lángszórójával.  Ha nem tudjuk, hogy szerelmesek, a jelenet érzelmi töltete sem érvényesült volna.

8.
Ripley cicáját, Jonesyt négy különböző macska alakította. Ahhoz, hogy megijesszék, egy paraván mögé elbújtattak egy német juhászt, majd felvételkor hirtelen félrerántották a paravánt.

7.
Az Ash által boncolt arctámadót halott tintahalból, osztrigákból és egy bárány veséjéből rakták össze, hogy a belső szervek látványa hitelesnek tűnjön.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

6.
A Nostromo űrhajó nagy részét leselejtezett repülőgép-alkatrészekből rakták össze.

5.
A film elején hat perc telik el, míg végre megszólal valaki.

4.
A film bemutatója előtt a két forgatókönyvíró, Dan O’Bannon és Walter Hill ölre ment egymással, hogy melyikük neve szerepeljen forgatókönyvíróként a stáblistán. Mivel egyikük sem akarta elismerni a másik érdemeit (a könyv alapját O’Bannon szolgáltatta, de Hill és egy társa egy csomó mindent átírt benne, például ők írták bele az android karaktert is), az írók szakszervezetén belül jelentették fel egymást. A vége az lett, hogy csak O’Bannon kapott kreditet, Hill nevét csak a producerek között találjuk meg.

35 érdekesség a 35 éves Alienről

3.
Ma már nem létezhet filmpremier díszbemutató és sztárok felvonulása nélkül, de 1979-ben a Fox még nem akart költeni effélékre. A stábtagok saját maguk is beálltak a sorba, és fizettek a mozijegyért, hogy meg tudják nézni a filmet.

2.
Az 1979-es film magyar premierjére egészen 1981 januárjáig kellett várnunk.

1.
Hollywood egyik íratlan szabálya szerint a filmek rendezői változatai mindig hosszabbak, mint a moziváltozatok. Ridley Scott rendezői változata az Alienből egy perccel rövidebb a moziváltozatnál, pedig tartalmaz plusz jeleneteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top