Szabadidő

Vasárnap zár a Szépművészeti Toulouse-Lautrec-kiállítása

A francia festő születésének 150. évfordulója alkalmából, április végén nyílt tárlatot eddig több mint 90 ezren látták.

Vasárnapig látogatható a Toulouse-Lautrec világa című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat különlegessége, hogy a budapesti Lautrec-gyűjtemény ilyen nagyságú szegmense – mintegy 170 mű – eddig egyetlen alkalommal, 1964-ben volt látható a Szépművészetiben.

A kiállításon Toulouse-Lautrec művein és korabeli fotókon túl a korszak Párizsát olyan kuriózumok keltik életre, mint azok az 1900 körül született mozgófilmek és hangfelvételek, amelyeken Lautrec műveinek szereplői tűnnek fel.

Vasárnap zár a Szépművészeti Toulouse-Lautrec kiállítása

A tárlaton nyolc fontosabb téma köré csoportosítva láthatók a művek. Elsőként a párizsi éjszakák jellegzetes alakjai láthatók: megjelennek a 19. század végi szórakoztatóipar legfontosabb helyei, a zenés kávéházak, táncos mulatók, kabarék és a legnépszerűbb sztárok. Külön részt alkotnak a színházzal összefüggő művek: plakátok és szereposztások, valamint a színpadi és nézőtéri jelentek. Önálló egységet kaptak a nyilvános házak, középpontban a múzeum egyetlen Lautrec-olajképével. Külön csoportba kerültek a kottacímlapok, illetve a lóverseny témáját bemutató lapok; a baráti megrendelésre született vagy személyesebb vonatkozású munkák a Barátok között egységben kapnak helyet. A kiállítás utolsó része a Szépművészeti Lautrec-kollekciójának születését illusztrálja dokumentumokkal, illetve a gyűjteménybe került különlegesen kis példányszámú lapok kiemelésével.

Vasárnap zár a Szépművészeti Toulouse-Lautrec kiállítása

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top