Szabadidő

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

Néhány tény a történelemből, tudományos területről, földrajzi kérdésekben vagy akár a matematikában olyan elképesztően hangzik, hogy hókuszpókusznak tűnhet. Pedig valójában mindegyik színigaz.

1. A kalkuttai banyan fa nagyobb, mint egy átlagos hipermarket
India szent fája, a banyan hatalmas területet képes elfoglalni. A Kalkuttához közeli Nagy Banyan Fa pedig igazi látványosság, hiszen gyökerei és a lombkoronája nagyjából 14 400 négyzetméternyi területet fednek le. Ezt az adatot összehasonlították az elterjedt amerikai áruházlánc, a WalMart méretével, és kiderült, hogy a bevásárlóhely átlagos mérete csupán 9750 négyzetméter.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

2. Bangladesben több ember él, mint Oroszországban
Bár Oroszország kilenc időzónát átível, nagyobb az összterülete, mint a Plutónak, és ezzel a Föld legnagyobb országa, de a hozzá képest apró Bangladesben (területével alig kisebb, mint Magyarország és Ausztria együtt) mégis többen élnek. Banglades lakossága 156,6 millió, Oroszországé pedig 143,5.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

3. Egy szélhámos eladta az Eiffel-tornyot (majdnem kétszer)
Victor Lustig “gróf” úgy vonult be a történelembe, mint a világ legnyugodtabb szélhámosa. A történet szerint, Lustig éppen egy cikket olvasott az újságban arról, hogy drága lenne az Eiffel-torony karban tartása, és amúgy is csak 20 évre tervezték, ezért a párizsiak szerint teljesen le kell bontani. Ekkor jött az ötlet, hogy kiadja magát a kormány megbízottjának, és a város legnagyobb ócskavas-kereskedőit befűzte azzal a szöveggel, hogy őt bízták meg az Eiffel-torony darabjainak értékesítésével. Limuzinokat bérelt, bejárta az Eiffel-torony környékét, hogy felméréseket végezzen, és közben a kereskedőket azzal áltatta, hogy ez egyelőre egy titkos városi projekt, de ő befolyással van arra, kit választanak majd üzleti partnernek a kormány emberei.
Az egyik kereskedő 20 000 dollár készpénzt fizetett, és még 50 ezret, hogy biztosan őt bízzák meg. Ahogy megvolt a pénz, Lustig gyorsan Ausztriába menekült, hogy ott  várja meg, míg elcsitul a balhé, de a botrány ki sem robbant. A kereskedő annyira szégyellte magát, hogy senkinek nem mesélte el a történetet. Ezen felbátorodva Lustig visszatért, és újra próbálkozott ugyanezzel a mesével, de annyira félt a rendőrségi feljelentéstől, hogy végül az Egyesült Államokba menekült, és végül ott fülelték le.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

4. Több szinapszis van az agyunkban, mint amennyi csillag a galaxisunkban
Egyes becslések szerint több mint 200 milliárd csillag van a Tejútrendszerben, ami elképzelhetetlenül nagy szám. Az idegrendszerrel foglalkozó kutatók és tudósok szerint a szinaptikus kapcsolatok száma egy átlagos hároméves gyereknél meghaladja az 1 kvadrilliót (milliószor trillió), igaz, a felnőtteknél ez a szám a felére redukálódik. Ennek ellenére, még így is jóval több az idegsejtek közötti kapcsolat, mint amennyi csillag van a galaxisunkban.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

5. Egy nukleáris bomba eltűnt valahol Georgia partjainál, és máig nincs meg
1958. február 5-én az amerikai légierő egyik gépe egy B-47-es bombázóval ütközött, amely nagyjából 3500 kilónyi atombombát szállított. A pilóta tartott attól, hogy a bomba megsérül a gép földbecsapódásakor, ezért ejtőernyővel kidobta a vízbe, nem messze Savannah-tól. A tengerészet azonban hiába kereste hónapokon át, nem találták meg. Noha a légierő és a pilóta is tagadta, titkos jelentésekből később kiderült, hogy a bomba egy kész fegyver, amely a vallomásokkal ellentétben plutóniumot és urániumot is tartalmazott. A légierő szerint így sem jelent veszélyt: ha nem háborgatják, nem okoz kárt.

A kormány illetékesei úgy vélik, hogy valahol Wassaw Sound közelében lehet az eltűnt bomba . A fenti képen Howard Richardson pilóta látható.
A kormány illetékesei úgy vélik, hogy valahol Wassaw Sound közelében lehet az eltűnt bomba.  A fenti képen Howard Richardson pilóta látható.

6. Egy idővonalon Kleopátra születése közelebb áll az első Pizza Hut megnyítójához, mint a Piramisok építéséhez
Gízában a piramisok építését nagyjából i.e 2550 és i.e 2490 közé teszik, míg Kleoptátra, az ősi Egyiptom utolsó uralkodója, i.e 69-ben született és i.e 30-ban halt meg.
Az első Pizza Hut 1958. június 15-én nyílt meg Witchitában, ez pedig azt jelenti, hogy egy idővonalon az étteremlánc megnyitója 500 évvel közelebb van Kleopátra uralkodásához, mint a gízai piramisok építése.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

7. Amikor a piramisokat építették, a gyapjas mamutok még mindig rótták útjukat a messzi északon
Bár a gyapjas mamutok réges-régen, még a késői Pleisztocén–korai Holocén időszakban eltűntek a föld színéről, a tudósok szerint néhány közülük túlélte a változásokat, Alaszka és Oroszország szigetein talált maradványok szerint egészen i.e 1650-ig létezhettek.
Ekkor az egyiptomi birodalom már hihetetlenül fejlett volt, a piramisok álltak. A Gízai Nagy Piramis tulajdonképpen már 1000 éves volt, amikor az utolsó mamut kimúlt.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

8. Észak-Koreát és Finnországot csak egy ország választja el egymástól
Oroszországot egy 17 km hosszú határ választja el Észak-Koreától, beleértve a Tumen-folyót is, Finnországgal pedig nagyjából 1400 kilométeres közös határa van.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

9. 1986-ban két ember meghalt egy jótékonysági rendezvényen Clevelandben, mert 1,5 millió léggömböt engedtek a levegőbe
Rekordot akart dönteni az United Way of Cleveland nevű szervezet, azzal, hogy egyidejűleg 1,5 millió lufit enged a levegőbe. Mindezt egy jótékonysági programmal kötötte egybe, és önkéntesek segítségével a város egyik közparkjából engedték fel a léggömböket. Mivel vihar közeledett, a szervezők úgy határoztak, korábban kezdik elengedni a lufikat, de ez a szél és a légáramlatok miatt végül katasztrófához vezetett. A léggömbök elárasztották a repteret, ahol több kisebb balesetet okoztak, és végül ellepték a közeli Erie-tavat, ahol éppen két bajba jutott hajóst keresett volna a parti őrség, de a helikopter semmit nem látott a lufik miatt. A két férfit végül holtan találták, a rekordkísérlet szervezőinek és a város képviselőinek pedig tetemes kártérítést kellett fizetniük.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

10. Egy férfi a szövetségesek és a tengelyhatalmak legmagasabb kitüntetését is megkapta a II. világháborúban
Joan Pujol Garcia egy spanyol kém volt, és kettős ügynökként mindkét oldalnak dolgozott a háborúban. Eredetileg a szövetségeseket környékezte meg, de ők nem kértek az ajánlatából, így Garcia hamis személyazonossággal a náciknak kezdett “dolgozni”, és fals információkkal látta el őket. Nem sokkal később a szövetségesek elismerték a munkáját, és felfogadták. Garcia a nácikat igaz, de érdektelen adatokkal látta el, vagy olyanokkal, amelyek ugyan felbecsülhetetlen értékűek voltak, de mindig egy picit késve érkeztek. Garcia megkapta a náci Vaskereszt és a Brit Birodalom Rendje érdemérmet.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

11. Több év választja el a Stegosaurust és a Tyarnnosaurus Rexet egymástól, mint a Tyrannosaurus Rexet tőlünk
Ellentétben azzal, amit a képregények, a rajzfilmek és a filmek sugallnak, nem minden dinoszaurusz élt egy időben.
A dinoszauruszok kora, vagyis a Mezozoikum három korszakra bontható: triász, jura (angolul jurassic – a szerk.) és kréta. A jura időszakbeli Stegosaurus már 80-90 millió évvel korábban eltűnt, mielőtt a kréta időszakban feltűnt a Tyrannosaurus Rex, így a T-Rex időben közelebb élt hozzánk, mivel csak 65,5 millió év választ el minket. A “hozzánk” alatt pedig nem az ember megjelenését értem, hanem mindazokat is, akik például ezt a cikket olvassák.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

12. Ausztria egyik parkját minden évben 9 méternyi víz lepi el
Az ausztriai Grüner See, vagyis Zöld tó a téli időszakban kellemes hely, padokkal, kis stégekkel, amelyek tavasszal az olvadások kezdetétől víz alá kerülnek. Kedvelt úti cél a fotósok körében, akik víz alatti tájakat akarnak megörökíteni.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

13. Egy focista véget vetett egy polgárháborúnak.
Elefántcsontparton 2002-től öt éven át dúlt a polgárháború. Éppen erre az időszakra esett, hogy Szudán elleni győzelmével az ország kijutott a világbajnokságra. Didier Drogba, a csapat legnépszerűbb játékosa az élő közvetítés során az öltözőben maga köré hívta társait, és térdre ereszkedve kérte az országa vezetőit, hogy hagyják abba a harcokat. Drogba később elfogadta az elnök és az ellenállók vezetőinek a meghívását is, akik a csapatot ünnepelték. Az elefántcsontpartiak pedig azóta hősként tekintenek a focistára.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

14. A “léggömb-ikrek” léteznek
2001 júniusában, az akkor tízéves Laura Buxton az angliai Staffordshire-ből felengedett egy héliumos lufit a levegőbe a nagyapja 50. születésnapján. A léggömbben egy cetli volt: “Kérlek, írj Laura Buxtonnak”. A léggömb 225 kilométerrel arrébb sodródott, Milton Lilbourne (Marlborough)
egyik házának a hátsó kertjében találta meg egy tízéves kislány, Laura Buxton. Történetük itt nem ért véget, a róluk készült dokumentumfilmből kiderült, hogy mindkét Laura ugyanolyan magas, egyforma a szemük színe, a testfelépítésük és a természetes hajszínük is. Az első találkozásukkor véletlenül mindketten kék farmert és rózsaszín felsőt viseltek. Mindkettőjüknek van egy szürke nyula, vannak tengerimalacaik és két, egykorú Labradorjuk. Az első tengerimalacot mindketten akkor kapták, amikor először találkoztak, igaz egymástól függetlenül, két különböző boltban, de mégis egyforma színű állatokat választottak.

15. Marie Curie jegyzetei máig radioaktívak, ezért csak külön engedéllyel vizsgálhatók.
1958-ban a brüsszeli kiállításon állították ki egy kis üvegvitrinben Marie Curie jegyzetfüzetét, mellette egy radioaktivitást mérő műszer állt. Mivel ő még nem ismerte a radioaktív sugárzás élettani hatását, Curie védőruha nélkül dolgozott, és a kutatás során használt eszközei máig sugároznak. Azok a kutatók, akik a jegyzeteket akarják átvizsgálni, egy beleegyező nyilatkozatot írnak alá, hogy tisztában vannak a kockázattal.

15 különös dolog, amit nem tudtál a világról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top