Szabadidő

Kóbor kutyák járőröznek Újdelhiben

Rendőriskolába íratják be a kóbor kutyák egy részét az indiai fővárosban. Így a kiképzés után már nem jelentenek többé biztonsági és közegészségügyi problémát, hanem maguk is részt vesznek a közbiztonság fenntartásában polgárőri feladatok ellátásával.

Újdelhiben 2001 óta törvény tiltja a kóbor állatok leölését, ezért megsokszorozódott a kóbor ebek száma, amit pár éve még 260 ezerre becsültek. Magánszemélyek már hosszabb ideje etetnek és alkalmaznak házőrzőként kóbor ebeket, de ez az első eset, hogy egy hivatalos szerv is “hasznosítani” akarja őket. “Ha már mindenképp az utcán kell kóborolniuk, legalább dolgozzanak” – jelentette ki a városvezető.

A kóbor kutyákat begyűjtik, beoltják és a legjobbakat rendőrkutya-iskolába íratják be. A 7 hónapig tartó kiképzés után a rendfenntartásra kiválasztott kutyák a városi rendőröket kísérik el járőrözésre olyan nagy forgalmú közterületekre, mint a Connaught tér, a Lodi kert vagy a Nehru-park.

“Nem várjuk el, hogy a kóbor kutyák ugyanolyan bonyolult biztonsági feladatokat lássanak el, mint a »szakképzett« rendőrkutyák, de legalább kevesebb lesz a kóbor állat a városban, és barátságos segítőket kapnak a piacra járók” – mondta a városi tanács vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top