Szabadidő

Suliváró könyvajánló: így könnyebb lesz a szeptember!

Hamarosan itt a suli, ám a kisiskolásoknak általában nem fűlik a foguk a becsengetéshez a nyári szünet élményáradata után. Íme, tíz kötet, ami kedvet csinál számukra az olvasáshoz és az iskolapadhoz!
Suli-váró könyvajánló: így könnyebb lesz a szeptember!

Bosnyák Viktória: Budapesti kis boszorkány (Scolar Kiadó)

Az izgalmas, gyerekeknek szóló kisregény mindössze 64 oldal, ami nem ijeszti meg apró olvasóját, ha a kezébe kerül. A történet szerint a boszorkányok Budapesten keresik a 333 éves Amnézia nevű boszit, aki jó ideje eltűnt. Ha pedig nem kerül elő, akkor helyette egy kislányt, akiből igazi banyát nevelhetnek, és itt jön képbe a történet hősnője, Lizi, a budapesti kislány. A történet izgalmas, humoros, emellett észrevétlenül tanít budapesti helyismeretet is a gyerekeknek.

Suli-váró könyvajánló: így könnyebb lesz a szeptember!

Jeff Kinney: Egy ropi naplója sorozat (Könyvmolyképző Kiadó)

A történet főhőse nem más, mint Greg Heffney, aki, noha manapság még az undok felső tagozatban dekkol, ha felnő, nagyon szeretne majd híres ember lenni. Úgy véli, gyereknek lenni gáz, és az iskolában csak méreten aluli nebáncsvirágok és izompacsirták teremnek, akik persze még nem borotválkoznak. Ergo oda járni teljesen felesleges. A tipikus kiskamasz életét üdítő könnyedséggel és humorral mutatja be a szerző, a gyerekek mindennapi apró-cseprő ügyeit a kis olvasók magukénak érezhetik, könnyen azonosulhatnak Greggel! A sorozat méltán a szerepel a New York Times bestsellerlistáján.

Suli-váró könyvajánló: így könnyebb lesz a szeptember!

Maros Edit: Hűvösvölgyi suli sorozat (Studium Plusz Könyvkiadó)

Pattanások, mindent jobban tudó felnőttek, lázadás, szülői tiltás és megannyi más hatalmas gond, ami a kiskamaszok életével együtt jár – a suliban és a sulin kívül. A Hűvösvölgyi suli sorozat tizennégy éves ikrei a kamaszkor útvesztőiben barangolnak, olyan megállókkal, mint az első szerelem, vagy épp a barátság nehézségei. Néha amolyan “nem szólok hozzád” hangulatban, máskor egymást kirángatva a bajból élik életüket, csöppet sem unalmasan! A 10–13 éves gyerekek hasonlóképpen felfalják ezeket a köteteket, mint a Szent Johanna Gimi részeit.

Suli-váró könyvajánló: így könnyebb lesz a szeptember!

Lisa Burke: Kis tudós – A testem (HVG Kiadói Zrt.)

Ha szívesen adnánk valami olyan könyvet a gyerekünk kezébe a tanév közeledtével, ami játszva és érdekesen ad át ismereteket, a Kis tudós sorozat A testem című kötete ideális választás. A könyvben tizenhat kísérlet segít megérteni, miként is működik az emberi test, a kihajtható fülek alatt pedig érdekes, tudományos magyarázatokat és ötleteket találnak a gyerekek arra, miként tehetik próbára testük működését a gyakorlatban.

Suli-váró könyvajánló: így könnyebb lesz a szeptember!

Szabó Tünde: Balla Adrienn 1. Az alibi (Ciceró Könyvstúdió)

Romantikus és izgalmas regénysorozat első része, tiniknek. A különös természetű Adrienn egy nap borítékot talál a küszöbön: egy pendrive van benne, osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagával. A srác korábban szökött meg otthonról, mert problémái voltak a szüleivel. Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, szeretné kideríteni, mi történt valójában, miközben az ellenségeinek száma egyre szaporodik – a regény izgalomban tart, végig együtt nyomozhatunk és izgulhatunk Adrival.

Suli-váró könyvajánló: így könnyebb lesz a szeptember!

Tóth László: A boszorkány porszívója (Gabriel Méry RATIO Kiadó)

A jóságos boszorkány, Dörzsi-Mörzsi az ő csodálatos porszívóján száguldozik, és kalandjai során Kiakata, valamint Julijul kísérik őt, mesés, gyermekien varázslatos világot teremtve. Rendkívül kedves meseregény, sziporkázó nyelvhasználattal, kicsik számára is érthető humorral, emellett ízig-vérig mai történet ez, hús-vér alakokkal. A József Attila-díjas Tóth László ezúttal színes mesevilágot teremtett a kisiskolásoknak.

Suli-váró könyvajánló: így könnyebb lesz a szeptember!

Kathryn Littlewood: Bliss: A varázslatos pékség titkai (Könyvmolyképző Kiadó)

Rosemary a szüleivel együtt hatalmas titkot rejteget: a Bliss, azaz a családi szakácskönyv valójában varázsreceptek gyűjteménye, amiből akár mélyálom-kekszet vagy muzsikáló gyömbérszeletet is készíthetnek. Rose szülei elutaznak és a távollétükben ő, valamint a testvérei felelősek a titkok könyvéért. Csakhogy megérkezik vigyázni rájuk Lily, a távoli rokon, akitől nem idegen a csintalankodás, így úgy döntenek, együtt fedezik fel a mágiát a konyhában. Elvégre mi bajt okozhat, néhány szerelem-süti, vagy igazmondás-szelet? Óriási bonyodalmat – az izgalmas gyerekregényből kiderül.

Suli-váró könyvajánló: így könnyebb lesz a szeptember!

Nyulász Péter: Helka – A Burok-völgy árnyai (Betűtészta Kiadó)

A tihanyi Soktorkú Kastély népe ünnepre készül: Helka kisasszony hivatalosan is trónörökössé válik, ám ő unja a felhajtást, és elmegy a tiltott rengetegbe csavarogni. Csakhogy a Burok-völgyben sötét teremtmények gyülekeznek, hogy feldúlják a Balaton környékét. Helka legendája a magyar tenger elfeledett mítoszai közé tartozik, Nyulász Péter sok-sok utalást, információt rejtett el a sorok között. A könyvet olvasva a gyerekek késztetést éreznek, hogy felfedezzék a Balatont és környékét, a kötet misztikus helyeit!

Suli-váró könyvajánló: így könnyebb lesz a szeptember!

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Irány az iskola! (Alexandra Kiadó)

A népszerű Anna, Peti és Gergő sorozat iskolába induló darabja az Irány az iskola! című kötet, amely a család mesés történetén keresztül mutatja be, milyen változásokat hoz a gyerekekre, szülőkre, a család életére nézve az, ha egy csemete számára megkezdődik az általános iskola. A mesekönyv sokat segíthet a frissen végzett óvodásnak lelkileg ráhangolódni a kisiskolás mindennapokra.

Suli-váró könyvajánló: így könnyebb lesz a szeptember!

Ardati Lili: A suli rémei – A rémek sulija 1. (Studium Plusz Könyvkiadó)

Gyöngyvér hétköznapi, pesti kamaszlány, de mégsem egészen: édesapja bárkit pillanatok alatt kiismer, az anyukája pedig vámpír, amiből egyenesen következik, hogy a lány is az. Denevér képében röpköd az éjben, de persze nem szív vért! Szürke hétköznapjaiból súlyos igazságtalanság tépi ki: osztálytársa, Emmi álnoksága miatt eltanácsolják az iskolájából. A hírhedt lidércvári suliba kerül, ahol ő az új lány, és próbál beilleszkedni, azonban miközben igyekszik barátokat szerezni, szörnyű slamasztikában találja magát. Ekkor kerül képbe a szép szemű farkasember – Ardati Lili története ideális a fantasykedvelő kisiskolásoknak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top