Szabadidő

Száz emberből kettő egyszer csak nyomtalanul eltűnik

A pápa, Jennifer Lopez, Gary Busey… A Lost – Eltűntek megalkotójának új sorozatában megmagyarázhatatlan módon tűnik el a bolygónk lakosságának 2%-a, köztük a fent említettekkel. De hogyan éreznek A hátrahagyottak? Megnéztem a misztikus sorozat nyitó epizódját.

Eltűntnek nyilvánítva

Egy anyuka épp a mosodából hozza ki a frissen mosott holmit a végig üvöltő gyerekével együtt. Cipekedik, próbálja csitítani a babát, és közben telefonon beszél. Beül a kocsiba, a babát hátra teszi a gyerekülésbe, és amikor el akarna indulni, egyszer csak feltűnik neki, hogy csend van az autóban. Hátranéz: a gyerek sehol. Ezzel a jelenettel indul az HBO új sorozata, A hátrahagyottak. Azon a napon nagyon sokan élik át ugyanezt a világon. Minden száz emberből kettő egyszer csak nyomtalanul eltűnik, ám az esetek közt nincs semmiféle logika vagy rendszer, és pont ez benne az ijesztő. Ugrunk egyet az időben, és már három évvel később járunk. A világ egy ilyen esemény után egyszerűen már nem lehet ugyanolyan.

Száz emberből kettő egyszer csak nyomtalanul eltűnik

Ne nyújtsd, fiam!

Egy ilyen sztori könnyen beszippant, hiszen mindenki képes együtt érezni azokkal, akiket megmagyarázhatatlan veszteség ért. A gond csak az, hogy a széria mögött pont az a Damon Lindelof áll, aki a Lost – Eltűntekben egy hasonlóan izgalmas szituációt képes volt olyan sokáig elhúzni, hogy amikor eljött a nagy rejtély megoldása, az törvényszerűen óriási csalódást okozott a nézősereg legnagyobb részének. Az új sorozatból Lindelof és az adaptáció alapjául szolgáló eredeti könyv szerzője, Tom Perrotta egyelőre csak tíz részt szállít biztosan, de néhány interjúban már megszellőztették, hogy ha a nézők – na meg a nézettség – úgy kívánják , akkor van ötletük a folytatásra. Nos, a Lost ismeretében ettől mentsen meg bennünket az ég. Ugyanis A hátrahagyottakban első látásra van kraft, de csak akkor, ha nem túlnyújtottan mesélik majd el.

Száz emberből kettő egyszer csak nyomtalanul eltűnik

Nem egy X-Akták

A hátrahagyottak nem akciósorozat, nem is X-Aktákra hajazó misztikus széria. Bár a kiindulópont kétségtelenül rejtélyes, sőt akár bibliai utalásokat is belemagyarázhatunk, minden, amit a sorozatban láttam (legalábbis az első rész során) egy realitások talaján mozgó drámát sejtet, ami sokkal inkább szól a hátrahagyott emberek válságáról, mint valami nagy rejtély utáni nyomozásról. A misztikus kezdés leginkább csak alapot szolgáltat egy izgalmas emberkísérlethez: hogyan vizsgázik a társadalom egy ilyen nem mindennapi tragédia után? A tragédia ugyan világméretű, az átélését mégis az egyéni sorsok bemutatásával teszik lehetővé. Egy amerikai kisváros lakosait figyelve nézhetünk be az emberi traumák mögé.

Száz emberből kettő egyszer csak nyomtalanul eltűnik

Liv Tyler nagy visszatérése?

Az első rész alapján még nehéz megítélni, kinek milyen szerepe és súlya lesz a történet során, de az már biztosnak tűnik, hogy a középpontban egy család áll, ahol a helyi rendőrfőnök és az időközben néma szektássá váló felesége közti konfliktus adja az érzelmi magot, míg a gyerekeik elhidegülése is komoly szerepet játszik majd. Az biztos, hogy a széria egyik sztárja Justin Theroux, azaz Jennifer Aniston szívszerelme lesz, akit ugyan láthattunk már pár filmben, de messze nem annyira ismert, mint az asszonykája. A hátrahagyottak egy jó lehetőség számára a bizonyításra. Rajta kívül még Liv Tylernek örülhetünk, akit én utoljára a januári Sundance Filmfesztiválon láttam egy egészen rosszul sikerült filmben, de igazán hozzá méltó színészi feladatot évek óta nem kapott.

Liv Tyler és Justin Theroux
Liv Tyler és Justin Theroux

Ebből mi sül ki?

Az első rész alapján ebbe a sorozatban megvan a lehetőség arra, hogy az év meglepetéssorozata legyen, de az is benne van a pakliban, hogy pár rész után a koncepció kifullad. Az alkotók hajlandóságot mutattak a melodrámázásra, ami nem sok jót vetít előre, ugyanakkor néhány egészen vagány jelenetet (a nyitány, illetve a szarvas kutyák általi széttépése) és kiváló ötletet is láthattam. Mivel nyáron amúgy is uborkaszezon van a tévében, érdemes adni neki egy esélyt. Ha pár részen belül feljavul, kötelező néznivaló lesz, ha meg kiderül, hogy csak egy nagyra fújt lufi az egész, a távirányító mindig kéznél van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top