Szabadidő

Na ki kapott kitüntetést II. Erzsébettől? Nézd meg!

Olyan elismerést kapott a brit uralkodótól a Downton Abbey- és a Harry Potter-filmek színésznője, amilyet rajta kívül csak 46 ember tudhat magáénak a földön!

Az Order of the Companions of Honour a legnagyobb kitüntetés, amit brit alattvaló, illetve a Nemzetközösséghez tartozó országok állampolgárai kaphatnak. A díjat még 1917-ben alapította V. György király, II. Erzsébet nagyapja, és azok kaphatják meg, akik a művészet, tudomány vagy politika területén kimagaslóan teljesítettek. A díjazottak a királynővel együtt 47-en lehetnek, új elismerést csak valamelyikük halála után ítélhet oda az uralkodó. Az elismertek között van jelenleg Stephen Hawking fizikus, Janet Baker operaénekes, Sir David Attenborough természettudós és dokumentumfilmes, és Judi Dench színésznő.

Ezt a díjat kapta meg most hatvanévnyi színészi munkájának elismeréseként Maggie Smith. A 79 éves színésznő 1952-ben debütált színpadon, több mint ötven filmben szerepelt, például a Halál a Níluson, a Szoba kilátással, az Apácashow, a Harry Potter, a Gosford Park, a Hölgyek levendulában, a Downton Abbey című alkotásokban. Kétszer nyert Oscart, Golden Globe-díjakat és a legnagyobb brit filmes elismerést, a BAFTA-díjat is kétszer ítélték neki oda.

Na ki kapott kitüntetést II. Erzsébettől? Nézd meg!

Művészi tevékenységét már korábban is elismerte az uralkodó, 1970-ben A Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE – The Most Excellent Commander of the Order of the British Empire) címet adta, majd lovagi címre emelte, és a “sir” női megfelelőjeként a “dame” előnevet adományozta neki. Most pedig az Order of the Companions of Honour kitüntetést is megkapta, így neve végére írhatja a CH rövidítést is. A színésznő pontos és hivatalos neve tehát: Dame Maggeis Smith CBE CH!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top