Szabadidő

Sztár lett a magyar filmes kutya Cannes-ban

Hétvégén mutatták be a szívtelen emberek ellen fellázadó kutyákról szóló magyar filmet Európa legfontosabb filmfesztiválján Cannes-ban. A főszerepet játszó Hagen kutya sokat próbált filmsztárként pózolt a kameráknak 12 éves színésztársával, így a fesztiválról szóló képes beszámolókban már biztosan bérelt helyünk van.

Állva tapsoltak a magyar játékfilmnek a Cannes-i Filmfesztiválon szombaton este, és a világ egyik legmenőbb filmes szaklapja, a Variety rögtön lelkes kritikát jelentetett meg róla, amiben a szerző többek között “mesteri” és a “megindító” jelzőket használta, írja a mozi24. Még komolyabb fegyvertény lehet, hogy a fotósok és a közönség természetesen azonnal beleszeretett a filmben főszerepet játszó kutyába. Hagen a rendezővel, Mundruczó Kornéllal és a 12 éves főszereplővel, Psotta Zsófiával alkotott tökéletes hármast a tengerközeli sajtófotózáson.

Sztár lett a magyar kutya Cannes-ban
 
Sztár lett a magyar kutya Cannes-ban
 
Sztár lett a magyar kutya Cannes-ban
Sztár lett a magyar kutya Cannes-ban
 
Sztár lett a magyar kutya Cannes-ban
 

A rendező célja a filmmel bevallottan az volt, hogy ezúttal szélesebb közönséget szólítson meg, de azért a történet bőven felvet komoly kérdéseket is az együttélésről és a kirekesztésről. A Fehér isten című film ugyanis arról szól, hogy egy új törvény szerint minden korcs után különadót kell fizetni, ezért ebek százait dobják utcára a tulajdonosok. A 13 éves Lili sikertelenül próbálja megóvni kutyáját apjától, az is utcára kerül. A lelketlenül utcára tett kutyák falkába állnak, fellázadnak, és támadást indítanak a város ellen. A vérengzést egyedül Hagen gazdája, Lili állíthatja meg.

A forgatáshoz egyébként menhelyről hozták el a kutyákat, és miután kiképezték őket, a Facebookon keresett nekik új gazdát a stáb. Az előbb megtudtuk, hogy a legtöbben gazdára is találtak azóta. Őket és a még gazdira váró, jól nevelt kutyákat itt tudjátok megnézni!

Arany Pálmáért indul Szőcs Petra

Egy másik magyar filmes, Szőcs Petra még Arany Pálmára is esélyes A kivégzés című kisfilmjével, ami egy örökbefogadott testvérpárról szól. Miközben a nevelőszüleik kapcsolata romokban hever, ők azzal szórakoztatják magukat, hogy a Ceauşescu házaspár kivégzését játsszák el újra és újra. Emellett egy magyar diplomafilmet is bemutatnak Cannes-ban, Kárpáti György Mór egy Ottó nevű áruszállító sofőrről forgatott, akinek az autója lerobban egy vidéki állomáson, így véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top