Szabadidő

Tíz szomszédfajta, amelyik őrületbe kerget

Szép dolog a jószomszédi viszony, mivel egy rossz szomszéd teljesen tönkre tudja vágni az életünket. A Rossz szomszédság című új mozifilm szereplői mellé például egy rakatnyi hangos diák költözik be, de összeállításunkban bemutatjuk, hogy ennél sokkal rosszabb is történhetne velük.

A túl sok szomszéd

Szép dolog a nagycsalád sok gyerekkel, kutyusokkal, és alapvetően a diákszövetségek is szimpatikus jelenségek, feltéve, ha nem az otthonunk mellett vernek tanyát. Mert még ha áldott jó fejek is, pusztán a mennyiségi tényezőből adódóan baromi zajosak, és ez ellen sajnos nincs mit tenni.
Filmbéli megfelelője: A Delta Psi diákszövetség – Rossz szomszédság
Mac és Kelly csak nyugis kertvárosi életre vágyik a kisbabájuk társaságában, amikor a szomszédba egy kanos egyetemistákból álló fiú diákszövetség, a Delta Psi költözik, s hőn áhított céljuk, hogy a bulijaikkal bekerüljenek az egyetem rekorderei közé. Nem szívesen lennék Macék helyében…

A szomszéd, aki otthon érzi magát nálunk

Jó dolog a jószomszédi viszony, de azért van egy határ. Amikor a szomszéd már úgy jár-kel a lakásunkban, mintha otthon lenne, és nem telik el nap úgy, hogy valami ürüggyel ne állítana be hozzánk, akkor bizony gond van.
Filmbéli megfelelője: Casteveték – Rosemary gyermeke
A házba frissen beköltöző Rosemary eleinte örül, hogy a szomszédban lakó nyugdíjas házaspár milyen jó fej, de lassan észreveszi, hogy a sütireceptek cserélése, a dokihaver kontaktjának megadása és a folytonos bájcsevejek kezdenek terhessé válni. Ráadásul Casteveték magát az ördögöt imádják…

A nem létező szomszéd

Néha az idegesítő szomszédoknál is rosszabbak a nem létező szomszédok. Felettébb zavaró, ha a világ végén lakva nincs kihez átmenni, mondjuk egy kis borsot kölcsönkérni, ha este a vacsi előtt vesszük észre, hogy kifogytak a készleteink. Ennél is zavaróbb, hogy baj esetén senki nincs a közelben, akihez azonnal segítségért lehetne fordulni.
Filmbéli megfelelője: Sinister
A horrorfilmekben a családok álomotthona mindig egy olyan ház, ami minden más háztól távol esik, valahol egy erdő közepén, és lehetőleg még kísértetek is lakják. Persze, amikor éjszakánként beüt a ménkű, akkor aztán tényleg nincs kihez átrohanni, ahogy azt megtapasztalhatta Ellison Oswalt (Ethan Hawke) pórult jár családja is.

Az antiszociális szomszéd

A híradók egyik kedvenc témáját adják azok a közösségre fittyet hányó fenegyerekek, akik miatt egy házban elszabadulnak a patkányok és a csótányok, nem fizetik a lakbért, közös költséget, ráadásként természetesen mindig éjjel vagy kora reggel támad dolguk a fúróval és a kalapáccsal.
Filmbéli megfelelője: Carter Hayes – Csendes terror
Hayes (Michael Keaton) első ránézésre ideális albérlőnek tűnik. Egyedülálló, pénzesnek tűnő, csendes fickó, de miután beköltözött a házba, igazi rémálommá teszi a többi bérlő életét. Nem fizet, önkényesen lecserélgeti a zárakat, és pusztítja le az albérletet, még csótányinváziót is szabadít a többiek nyakába. És ez még csak a kezdet…

A levakarhatatlan szomszéd

Megvan az a szomszédfajta, amelyik valamiért nyitott ajtóval él, és mindig pontosan tudja, hogy ki mikor jár haza? Bónuszként mindig kijön, hogy legyen hozzánk néhány szava, és ez a néhány szó sok esetben lelőhetetlen nagymonológokat jelent. Alapvetően jót akaró, mégis rendkívül idegesítő fajta.
Filmbéli megfelelője: Louis Tully – Szellemirtók
Dana (Sigourney Weaver) egyszerűen nem mehet úgy végig a háza folyosóján, hogy a nyomulós szomszédja, Louis (Rick Moranis) meg ne állítsa valami béna ürüggyel. Ilyen levakarhatatlan kis csávót senki se szeretne a szomszédjában tudni.

Rossz gyerek a szomszédban

Igazán nem vagyok gyerekellenes, és még a legádázabban síró gyerek is kinövi egyszer ezt az idegesítő szokását, viszont a folyton csínytevéseken agyaló, kifejezetten rossz gyerekekkel nehéz mit kezdeni. Nekem például annak idején a szomszéd gyerek ellopta a pincéből a szánkómat, ráadásul folyton üvöltözött, és bajt kevert
Filmbéli megfelelője: Dennis Mitchell – Dennis, a komisz
Nyugdíjasként az emberek többsége már csak nyugalomra vágyik, így kifejezetten nehéz lehet elviselni egy hiperaktív kisfiút, aki minden létező módon próbálja ezt a nyugalmat megtörni. Dennis a trükkjeivel egyenesen a Reszkessetek, betörőkbeli Kevin kreativitását idézi.

A gyilkos szomszéd

Azt mondják, hogy csak a filmekben fordulhat elő, hogy az ember szomszédjában egy gyilkos lakik, de biztosak vagyunk ebben? Te mennyire ismered a szomszédod? A legtöbb híradós bejátszásban a gyilkosok szomszédai többnyire csendes, visszahúzódó és kedves figurának írják le az elkövetőt, aki látszatra a légynek se tudott volna ártani. Aztán meg…
Filmbéli megfelelője: Lars Thorwald – Hátsó ablak
Lars Thorwald első ránézésre átlagos, negyven és ötven közötti, talán kicsit frusztrált fickónak látszik, aki sokat veszekszik a feleségével. Ebből persze még nem következik, hogy gyilkos volna, de amikor az asszony eltűnik, az otthon begipszelt lábbal unatkozó szomszédnak elkezd gyanús lenni a dolog.

A gyűlölködő, rasszista szomszéd

A Tesó-tusa című vígjátékban akad egy jelenet, amiben a leendő ingatlanvásárlókat úgy próbálják elriasztani, hogy a szomszédban Ku Klux Klánosnak öltöznek, és ha ez talán kissé túlzó is, van abban valami kellemetlen, ha az embert frusztrált és gyűlölködő emberek veszik körül. Ez még akkor is igaz, ha történetesen nem tartozunk semmilyen kisebbséghez.
Filmbéli megfelelője: Fitts ezredes – Amerikai szépség
Az életét javában újradefiniáló Lester Burnham (Kevin Spacey) szomszédjában lakó nyugalmazott ezredes homoszexualitását már évek óta elfojtja, és amikor meggyőződésévé válik, hogy a szomszédja meleg, egy pillanatra felfedi önmagát. Amikor kiderül, hogy tévedett, szégyenében borzalmas dolgot követ el.

A szomszéd, aki mindent hall

Ebből a fajtából az is szörnyű, aki direktben hallgatózik, de ami még ennél is kellemetlenebb: van, amikor még hallgatóznia sem kell, olyan vékonyak a falak. Így a szomszédunk akaratán kívül életünk minden szegletének ismerőjévé válik, ahogy mi szintén túlságosan jól fogjuk ismerni őt, még ha egyáltalán nem vagyunk is rá kíváncsiak.
Filmbéli megfelelője: Lawrence – Hivatali patkányok
Lawrence az a fajta szomszéd, amelyik nemcsak mindent hall, hanem még folyton tudomásunkra is hozza, hogy mindent hall. Vagyis a kamionos bajusszal megáldott fickó a falon keresztül beszélget Peter Gibbonsszal, aki érthető módon ennek nem örül annyira.

A hangosan szexelő szomszéd

Csodálatos hír, ha a minket körülvevő emberek  nemi élete kielégítő, de nem biztos, hogy ennek szeretnénk fültanúi lenni, különösen nem a késő éjszakai órákban. Vékonyabb falakkal együtt a nagyobb hangerő egyenesen olyan, mintha közvetlenül mellettünk csinálnák, ez pedig korántsem jó érzés. Ha meg panaszkodni kezdünk, a válasz az lesz, hogy csak irigykedünk…
Filmbéli megfelelője: Tyler Durden és Marla Singer – Harcosok klubja
Edward Norton figurája mutatja be Marla Singert Tyler Durdennek, márpedig amikor ezek ketten egymásra találnak, ott bizony ágy nem marad épen. Kár, hogy hősünk ezt egy emelettel lejjebb kénytelen végighallgatni, pedig amúgy is alvásproblémákkal küzd. Ha csak ez lenne az egyetlen gondja…

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top