Szabadidő

Ma 30 éves Mark Zuckerberg, akit imádnak utálni

Még csak harmincéves, de máris a világ egyik leggazdagabb embere, és a vagyona egyre csak gyarapszik. Ennek ellenére azt mondja, önmagát csak egy bogaras alkotónak tartja, aki egyébként nagylelkűen bánik a pénzével, mert nem ez, hanem a tökéletes magánélete teszi boldoggá.

A Facebookról már mindenki hallott, ahogy a rendszer megálmodója, Mark Zuckerberg neve sem ismeretlen. Ha más nem, a róla készült, életrajzi ihletésű filmből, a Közösségi hálóból, ahol azonban egyáltalán nem szerethető figuraként jelenik meg. A film szerint egy népszerűtlen, elvont srác azért találta ki a Facebookot, hogy feljebb kerüljön az egyetemi hierarchiában, jobb kapcsolatokat építsen ki a lányokkal. Valójában azonban már a Facebook előtt megismerkedett élete szerelmével, akit néhány éve feleségül is vett. És nem ez az egyetlen, valóságnak ellentmondó részlet a filmből…

Priscilla Chan
Priscilla Chan

Mániákus romantikus

Felesége, Priscilla Chan szerint érthető, ha a férjét sokan furcsának találják, ő sem volt nagy véleménnyel róla az első találkozáskor. Egy kollégiumi beavató buli után egymás mögött álltak sorban a fürdőszobához, amikor Zuckerberg beszédbe elegyedett vele. “Elsőre azt gondoltam, bogaras ez a srác, kilóg a sorból. De mindez a legjobb értelemben” – mesélte egy korábbi interjúban Zuckerberg későbbi neje, aki a randevúk során olyan oldalát is megismerhette Marknak, amit kevesen. A férfi azóta is a tenyerén hordozza őt. Megtanult kínaiul, hogy tudjon a Chan családdal beszélgetni, és maga tervezte az eljegyzési gyűrűt is. “Nem mintha nem akartam volna udvarolni, de valahogy mindig ejtettek. Nem figyelt fel rám egyetlen lány sem, egyedül Priscilla értékelt” – mondta kapcsolatáról a Facebook-guru.

Bosszúálló? Ugyan!

Ma már persze bárkit megkaphatna. Huszonhárom évesen ő volt a világ legfiatalabb milliárdosa, tavaly szeptemberi adatok szerint az akkor 11.5 milliárd dolláros vagyonával a 66. legvagyonosabbja. Annak ellenére, hogy Zuckerberg fantasztikusan sikeres, nemigen érdekli a pénz. “Egyszerűen fogalmazva, nem azért építjük ki a rendszert, hogy pénzt csináljunk, hanem azért keresünk pénzt, hogy jobb szolgáltatást nyújtsunk” – fogalmazta meg a Facebook indulásakor.

A Közösségi háló című mozi, ennek ellenére pénzhajhász embernek mutatja be, aki bosszúból alkotta meg a rendszert, hogy visszavágjon az őt kikosarazó nőknek. “Voltak rengetegen, akik visszautasítottak, de mégis, minek álljak bosszút rajtuk? A forgatókönyvírók nem tudják elképzelni, hogy valaki azért alkot, mert szeret alkotni, és élvezi, amit létrehoz. Nekik kell valami hátsó motiváció” – mondta a filmről.

Így öltözik egy színvak!

Azt azonban még Zuckerberg is elismerte, hogy a filmben van egyetlen dolog, amit élethűen ábrázoltak, ami nem más, mint a ruhatára. “Pénzen nem lehet ízlést venni, azt mondják. Hát én ma is éppen ugyanolyan cuccokban járok, mint a filmbeli figura. Kapucnis pulóver, szürke póló, szandál” – viccelődött a szülinapos milliárdos, aki azon sem sértődött meg, hogy a legrosszabbul öltözött gazdagnak választották. Sőt! Viccből létrehozott egy Twitter oldalt a kapucnis pulcsijának, ahol rendszeresen beszámol a közös kalandjaikról. Igaz, 2009-ben “lógva hagyta”, és nyakkendőt kötött, ezzel szimbolizálva, hogy az az év komoly változásokat hozott a Facebook számára. Azért azt érdemes megjegyezni, hogy Zuckerberg súlyos színtévesztő, nem látja a különbséget a zöld és a piros szín között, majd mindent a kék különböző árnyalataiként érzékel. Egyszer azt mondta, a “kék a leggazdagabb szín, mindenhol kéket látok”. Talán ez némileg arra is magyarázatot ad, hogy miért éppen ez lett a Facebook színe.

Ma a 30 éves Mark Zuckerberg, akit imádnak utálni

Twitterezik, de nem úgy

Igaz, kapucnis pulóvere Twitter-oldalán rendszeresen posztol, a saját profilján már közel sem ilyen aktív, hiszen négy év alatt mindössze 19 alkalommal írt bármit. Érdekes, hogy ennek ellenére háromszázezer követője van ott is, és ez a szám folyton nő. Persze, az igazi rajongók tudják, hogy a Facebookot kell figyelni, bármilyen triviálisan is hangzik. Itt a kedvenc előadóiról, például Lady Gagáról szokott írni, de a maga sajátos stílusában rendszeresen kommentálja a világ dolgait is. Mindezt az angolon kívül még pár nyelven, hiszen franciául, héberül, latinul, görögül ír és olvas. Érdekesség, hogy nem lehet letiltani, de próbálja ki, aki nem hiszi!

Ma a 30 éves Mark Zuckerberg, akit imádnak utálni

Puli kutyáját elkényezteti

Saját profiljánál jobban csak a család kedvencének, Beast (Bestia) Zuckerberg oldalát kedveli. Rendszeresen beszámol magyar pulija életéről, legutóbb például kiderült, hogy egy cég külön kabátot tervez az ebnek. Minden családi rendezvényen jelen van a kutya, és a házaspár, ahova csak teheti, viszi magával. Sokan azt mondják, ez egyfajta gyerekpótlék is nekik, noha rendszeresen hallani arról, hogy Priscilla várandós, ők maguk nem beszélnek a családalapítási terveikről.

Megnézem
Összes kép (1)

Pedig Zuckerberg igazán családcentrikus, rajong a testvéreiért, apjával pedig különösen nagy az összhang. Otthon mindenki rajongott a technikai vívmányokért, és Mark kifejezetten szereti ugratni a testvéreit. Például 1999 szilveszterén éjfélkor leverte a biztosítékot a házukba, ezzel hozva frászt a családjára, hogy az Y2K (a 2000-dik évre előrevetített számítógépes világösszeomlás – a szerk.) félelmük valósággá vált.

Apja fedezte fel

Annak idején Edward Zuckerberg volt az, aki felfedezte fiában a technikai zsenit, és beíratta az otthonukhoz közeli főiskola programozó tanfolyamára. “Amikor beléptünk az osztályba, a tanár ki akart tessékelni, és lehordta az apámat, hogy minek visz magával. Apám felvilágosította, hogy ő csak a kísérőm. Annyira fiatal voltam, nem akart beengedni a tanfolyamra” – emlékezett vissza Mark, aki 12 évesen már az apjának segített programokat írni, és tanárai beismerték, hogy nehezen tartanak vele lépést.

A Microsoft és az AOL is meg akarta magának szerezni Zuckerberget, miután társfejlesztőként egy zenei applikációt tervezett, Synapse Media Player néven, pedig akkor még csak gimnazista volt. Állítólag 1 millió dollárt ajánlottak fel neki, de helyette inkább a Harvard Egyetemet választotta. A siker nem jött könnyen ezután. Amikor a Harvardon pszichológiát hallgatott 2003-ban, Zuckerberg létrehozta a Facemash-t, egy weboldalt, amelyen a használók a kollégiumi képek alapján megítélhették, ki mennyire vonzó. Nem volt nagy siker, és sokan tiltakoztak a rendszer ellen, a domain nevet ennek ellenére 18 ezer angol fontért adta el 2010-ben.

Ma a 30 éves Mark Zuckerberg, akit imádnak utálni

Imádják utálni

Ha már ismét a pénznél tartunk, akkor azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a tavalyi évben Mark Zuckerberg és a felesége lettek a legbőkezűbb adományozók az Egyesült Államokban, mivel 970 millió dollárt utaltak át egy non-profit szervezetnek. Persze, ettől még elképzelhető, hogy sok ellenséget szerzett, és az sem kizárt, hogy volt, akit anyagilag is megkárosított.

A sokaknak ellenszenves figura talán csak egy bogaras ember, aki nehezen találja meg a hangot az emberekkel, vagy tényleg olyan “gonosz”, ahogyan az ellenségei állítják? Nehéz megmondani, nézőpont kérdése. Az azonban biztos, hogy Mark Zuckerberget szeretik utálni az emberek. Egyik legnépszerűbb magyarázat szerint azért, mert túl büszke, és soha nem nevetett meg bennünket. Azért itt felmerül a gyanú, hogy esetleg csak nem értjük a humorát, elvégre nem minden zseni lehet Einstein (akit a maga korában szintén kevesen értettek).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top