Szabadidő

Posztumusz regény jelenhet meg Márqueztől

A Nobel-díjas kolumbiai írótól Bartók Béla zenéjével és kedvenc sárga virágaival vesznek búcsút Mexikóváros legrangosabb kulturális intézményében.

A csütörtökön elhunyt Gabriel García Márquez kiadója, a Random House közölte, hogy ha a család is beleegyezik, posztumusz megjelenhet Márquez utolsó, En agosto nos vemos (Augusztusban látjuk egymást) munkacímű regénye, amelyen a szerző már régóta dolgozott, és amely gyakorlatilag kész van. A kiadó képviselője több részletet nem árult el; mint mondta, minden a család döntésén múlik.

Az író hamvait helyi idő szerint hétfőn délután helyezik el a mexikóvárosi kultúrpalota előcsarnokában, ahol tisztelői 3 órán át róhatják le kegyeletüket ravatalánál. A búcsúztatáson jelen lesz Enrique Pena Nieto mexikói és Juan Manuel Santos kolumbiai elnök is.

Mint a kultúrpalotát működtető Nemzeti Szépművészeti Intézet igazgatója elmondta, a magyar Bartók Béla zenéjével és a Kolumbiából származó, több stíluselemet vegyítő népszerű latin zenei műfaj, a vallenato dallamaival tisztelegnek a nagy író, a “zene fanatikusa” előtt, aki maga is énekelt és táncolt, amikor csak tehette. A ravatalt sárga virágokkal díszítik fel, mert a sárga volt az író kedvenc virágszíne, kabátja hajtókájában is mindig egy szál sárga virágot viselt.

Még mindig nem tudni, hol helyezik el végleg az író hamvait, aki Kolumbiában született és leginkább ottani élményeiből merített ihletet műveihez, de főleg Mexikóban élt és alkotott. Lehetséges, hogy a hamvakat megosztják szülőföldje és választott hazája között.

Kedden Kolumbiában a bogotai katedrálisban tartanak gyászszertartást, amelyet élőben közvetít a kolumbiai rádió és televízió.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top