Szabadidő

Ma adják át a megújult Várkert Bazárt

Az érdeklődők az épületegyüttes homlokzata előtt, a teljes hosszában lezárt Lánchíd utcán kivetítőkön követhetik nyomon a programot.

Nyilvános ünnepség keretében csütörtök délelőtt adja át a Várkert Bazár megújult épületegyüttesét Orbán Viktor miniszterelnök.

A világörökség részét képező műemlék fejlesztésének első ütemében teljesen felújították a kétszáz éve született Ybl Miklós által tervezett részeket, kialakítottak egy összesen 2500 négyzetméteres kiállítóteret, valamint egy 900 négyzetméteres rendezvénytermet is. Az épületegyüttes déli palotáiban csütörtökön három kiállítás nyílik, amelyek Ybl Miklós munkásságát, a bazár építési munkálatait, valamint a rekonstrukció során feltárt leleteket mutatják be.

Az érdeklődők a Várkert Bazár homlokzata előtt, a teljes hosszában lezárt Lánchíd utcán kivetítőkön követhetik nyomon a programot. Az ünnepség miatt a 19-es és a 41-es villamosok nem közlekednek, így a helyszín csak gyalogosan lesz megközelíthető a Clark Ádám tér, illetve a Szarvas tér felől.

Mozgólépcső, lift is épült

Az Ybl tervei alapján 1875 és 1883 között készült neoreneszánsz épületegyüttes számos viszontagságon ment át az évek során, 1984 óta teljesen zárva volt, 1996-ban pedig felkerült a World Monuments Fund (WMF) műemlékvédő szervezet világ száz legveszélyeztetettebb műemlékeit nyilvántartó listájára.

Forrás: varkertbazar.hu/
Forrás: varkertbazar.hu

A 6,7 milliárd forint összegű rekonstrukcióhoz kapcsolódóan megújult a bazár szomszédságában lévő Semmelweis Orvostörténeti Múzeum teljes lábazata is, valamint kicserélték a nyílászárókat, a csatornákat, és a tetőszerkezeten kívül a teljes homlokzatot is felújították.

A bazár első ütemével együtt adják át a budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó európai uniós program első ütemét is. A beruházás részeként többek között szabadtéri mozgólépcső és liftek épültek, amelyek hozzájárulnak a Vár könnyebb, akadálymentes megközelítéséhez.

Mélygarázs is lesz

A Várkert Bazár fejlesztésének második ütemében augusztus 28-ig befejezik a multifunkcionális rendezvényterem és a mélygarázs munkálatait, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukcióját. Akkorra megújul a Lánchíd utca, hajókikötőt és új villamosmegállót építenek a Várbazár elé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top