Szabadidő

Ezek megépítették Noé bárkájának mérethű mását

Már a bemutatása előtt több országban betiltották a Noét, és még az sem hatotta meg a cenzorokat, hogy a bárkát valós méretben építette meg a stáb. A 130 millió dolláros gigafilmet majdnem elsöpörte a Sandy hurrikán, most mégis bekúszott a mozikba. Tények a tavasz legizgalmasabb filmjéről.

15.
A filmet még be sem mutatták, máris több országban betiltották. Az iszlám vallású nézők számára a Noé sértő lehet, legalábbis Egyiptom, Katar, Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok túlbuzgó cenzorai szerint.

Ezek megépítették Noé bárkájának mérethű mását

14.
Bármilyen fontos története a Bibliának a Noé bárkája, mégiscsak pár oldalról van csupán szó. Egy komplex történet elmeséléséhez ennyi édeskevés, a hézagokat (például eredetileg alig pár szó esik Noé feleségéről) pedig forgatókönyv-írói fantáziával kellett kipótolni. Az alkotók az általuk beemelt elemekkel próbáltak hűségesek maradni az eredeti történethez, de egy ilyen vallási szöveg esetén mindig lesznek emberek, akik fel lesznek háborodva a látottakon.

Ezek megépítették Noé bárkájának mérethű mását

13.
Noé története tizenhárom éves korában kezdte el foglalkozni a rendezőt, amikor egy iskolai dolgozatban írt róla, és a történet filmre vitele is régi álma volt. Hivatalosan először 2007-ben mesélt róla, amikor épp A forrás című Hugh Jackman-es filmjén dolgozott. Mivel az a mozi megbukott, a stúdiók ajtajai is bezárultak a 130 millió dolláros terv előtt, de A pankrátor és a Fekete hattyú későbbi sikere már elegendő biztosítékot jelentett számukra.

12.
Aronofsky első választása a főszerepre nem Russell Crowe volt. Az ausztrál színész előtt a rendező felkereste Michael Fassbendert és Christian Bale-t is, de sajnos épp egyikük sem ért rá. Bale végül egy Mózes-filmben azért hamarosan kipróbálja a Biblia-adaptációk diszkrét báját.

Ezek megépítették Noé bárkájának mérethű mását

11.
Russell Crowe-t a rendező az alábbi szöveggel győzte meg, hogy vállalja el Noé szerepét: “Sosem kamerázlak majd egy csónakon, két zsiráffal és egy elefánttal a hátad mögött.”

10.
A forgatások kapcsán a filmesek előszeretettel mondják, hogy “Olyanok voltunk, mint egy nagy család”, de jelen esetben a mondatnak lehet némi igazságtartalma. Darren Aronofsky rendező például sokat tett azért, hogy Jennifer Connellyre felfigyeljen a szakma a tizennégy évvel ezelőtti Rekviem egy álomért című film drogos lányszerepe kapcsán. Connelly komoly összekötő kapocs, ugyanis a színésznő már Russell Crowe-val is dolgozott együtt, méghozzá abban az Egy csodálatos elmében, amiért a színésznő Oscart is kapott legjobb mellékszereplőként 2001-ben. A Noé fiát alakító Logan Lerman sem teljesen ismeretlenül csöppent a projektbe, ugyanis a srác már szerepelt együtt Russell Crowe-val, méghozzá a Börtönvonat Yumába című westernben. A srác ráadásul Emma Watsonnal is játszott már együtt az Egy különc srác feljegyzéseiben. És akkor még ott van Anthony Hopkins is, aki a Noé főgonoszával, Ray Winstone-nal szerepelt együtt a Beowulf című fantasyben. Kicsi a világ.

Ezek megépítették Noé bárkájának mérethű mását

9.
A film díszletes csapata egy évig tervezte, majd fél éven át építette Noé bárkáját, amit olyan méretben alkottak meg, hogy megfeleljen a bibliai leírásoknak. Pont a leírások szerint hasonlít inkább hajó helyett egy óriási dobozra. Az alábbi videóban megnézheted, milyen gigászi díszlet épült a filmhez.

8.
A filmhez nem használtak igazi állatokat. A Star Wars trükkjeivel hírnevet szerző effektcég, az Industrial Light & Magic felelős a film digitális állatvilágáért, amit a cég vezető munkatársai az eddigi legkomplexebb munkájuknak tartanak.

Ezek megépítették Noé bárkájának mérethű mását

7.
A forgatás egyik helyszínéül Izlandot választották a már-már földöntúli tájai miatt. Emma Watson egy interjúban azt is elárulta, hogy olykor olyan elképesztő helyeken forgattak, amiket autóval nem tudtak megközelíteni, és volt rá példa, hogy a stábtagoknak majdnem egy órát kellett gyalogolniuk a forgatás helyszínéig, majd a kb. 12 órás munkanap végeztével ugyanezt az utat hazafelé is megtenni…

Ezek megépítették Noé bárkájának mérethű mását

6.
A szereplők rengeteget küzdöttek a filmbeli vízmennyiséggel, amit folyamatosan hullámok és eső formájában, gépek segítségével öntöttek rájuk. Persze, ahogy Jennifer Connelly egy interjúban fogalmazott: “Ha az ember színészként aláír egy Noé című filmre, erre azért lehet számítani.” Az azért még így is kellemetlen volt nekik, hogy az izlandi jeges szélben és a Long Island-i télben gyakran vizesen kellett játszaniuk. Emiatt például Emma Watson élete legnehezebb forgatásának nevezte a Noét, pedig ő már lenyomott pár Harry Potter-filmet…

Ezek megépítették Noé bárkájának mérethű mását

5.
A film forgatását többször is meg kellett szakítani. Először akkor, amikor Russell Crowe egy barátjával kajakozni ment a Long Island-i forgatás környékén, és végül a parti őrségnek kellett kimenteniük őket a vízből. 2012 őszén aztán a New Yorkra és környékére lecsapó Sandy hurrikán egy teljes hétre szakította meg a munkát. Pedig ez utóbbi még illett is volna a film történetébe… A stáb ezután folyamatosan 16 órás munkanapokat tartott, hogy behozzák a lemaradást.

Ezek megépítették Noé bárkájának mérethű mását

4.
A film premierje előtt komoly feszültség bontakozott ki a rendező és a gyártó stúdió, a Paramount között. A stúdió vezetői a rendező beleegyezése és tudomása nélkül három saját változatot is összevágtak a filmből, és bemutatták őket a tesztközönségnek, akiknek egyik verzió se nyerte el a tetszését. Aronofsky semmiképp nem akarta a saját változatát tesztelni, mert szerinte ez a fajta kontroll csak horroroknál és vígjátékoknál hatásos. Végül a Paramount beadta a derekát, és március végén a rendező eredeti változatát küldi a mozikba, amit soha nem vetítettek le tesztközönségnek.

3.
A film forgatókönyve alapján egy nagyszabású, 256 oldalas, lenyűgöző látványvilágú képregényt is kiadtak, aminek speciális díszkötésű, mindössze 300 példányban kiadott változata 200 dollárba (kb. 45 000 forintba) kerül, már ha valaki még tud szerezni egyet.

Ezek megépítették Noé bárkájának mérethű mását

2.
Nemrég napvilágot látott a hír, miszerint a pápa lemondta a film vatikáni vetítését, de a filmet gyártó Paramount mindezt cáfolta. A stúdió szerint nem volt mit lemondani, ugyanis soha nem egyeztek meg arról, hogy vetíteni fogják. A Paramount szerint a pletyka azért terjedhetett el, mert a film díszbemutatója alkalmából Russell Crowe és Darren Aronofsky amúgy is Rómában járt, ráadásul a sztár a Twitterén többször is ajánlgatta a filmet megnézésre őszentségének.

Ezek megépítették Noé bárkájának mérethű mását

1.
Bár a Noé-történetet mostanság csak az Evan, a minden6ó című elég rosszul sikerült Steve Carell-vígjátékban láthattuk a filmvásznon 2007-ben, azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a 2011-es Take Shelter című Jessica Chastain–Michael Shannon-film is egyfajta Noé-parafrázis. A kiváló film egy férfiról szól, aki az évezred viharára készülve, minden józan érvnek és családi/baráti tanácsnak ellentmondva épít védőbunkert a háza kertjében.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top