Szabadidő

Csemer Boglárka: “Van a klipben egy enyhén burkolt társadalomkritika”

Csemer Boglárka klipje, a Parfüm villámgyorsan vált az internetezők új kedvencévé. Néhány nap alatt csaknem milliós nézettséget ért el a nyelvtudástól független üzenet és a tehetség. A klipben az énekesnőt a szemünk láttára alakítják hibátlan bőrű, tökéletes arcú címlaplánnyá, a nemzetközi siker pedig egyre hangosabb.

– Három napja a te fotóddal és videoklipeddel van tele az internet. Milyen érzés?
– Elképesztő. Nem szoktam ezt a szót használni, de most mégis ez a legtalálóbb. Elképesztő ez a sebesség, a klip úgy terjed, mint egy vírus.

– Miért éppen ilyen klip készült a dalhoz?
– Több koncepció is született. Felmerült például egy szépségszalonos ötlet, amiben egy kozmetikus hölgy lettem volna kis fehér ruhában. Bejött volna hozzám négy baromi csinos, magas modell, én pedig megszépítettem volna őket az esti bulira. Gyanta, pedikűrözés, mindenféle olyan folyamat, amivel élni szoktunk, de ami közelről nézve nem túl szemet gyönyörködtető. A nyers oldalát akartuk megmutatni ezeknek a műveleteknek, és ezt az ötletet sokáig nagyon szerettük. Aztán a kiadónak nem nyerte el mégsem a tetszését. Nagyon örülök, hogy így alakult, mert így végül elkészülhetett ez a változat, ami miatt most mi is beszélgetünk.

– Mit szeretnétek üzenni ezekkel a képekkel?
– Több témát is feszeget a klip. Van benne egy enyhén burkolt társadalmi kritika arról, ahogyan a világ, a show-biznisz működik, és fontos az az üzenet is, hogy fogadjuk el és szeressük önmagunkat.

boggie– Te szereted magad?
– Alapvetően jóban vagyok magammal. Persze hazudnék, ha azt mondanám, nincsenek hullámvölgyeim. Ha valaki előadó-művészettel foglalkozik, az egy folyamatos lelki tréning, minden alkalommal vásárra viszed a lelkedet. Egy jó előadónak nagyon kerek személyiségnek kell lennie, ezért sokat foglalkozom az elfogadással, a lelki fejlődéssel. Gyakran teremtek például a magam számára diszkomfortos helyzeteket, ami által konfrontálom ugyan magam, de ha sikerül megoldanom, akkor mégis felemelő az elengedés érzése. 2013-ban végig volt egy mesterem, akivel ilyen jellegű gyakorlatokat végeztünk. Ő Palya Bea, akinek nagyon sokat merítek a gondolkodásmódjából.

– Hogyan készült a klip? Úgy tűnik, mintha tényleg létező programot használnátok, pedig…
– Nagy Bálint és Lőrincz Nándor a rendező, de a közös találkozók során együtt ötleteltünk a megvalósításról. A klip valójában egy vizuális utómunka eredménye, de egy létező program hatását kelti. Úgy nézett ki, hogy a program festett ki, pedig valójában különböző sminkben és megvilágítással vettük fel a jeleneteket, ez keltette végül azt a benyomást, mintha egy képzeletbeli program változtatná át az arcomat.

– Melyik az igazi arcod a látottak közül?

– Minden nőnek több arca van. Az összes fázis én vagyok, és mindegyikkel önazonos vagyok valamilyen formában. A klip elején még volt olyan ötlet is, hogy homlokráncot és még több anyajegyet rajzoljanak rám, de végül elvetettük, meggyőztem őket, hogy a dal nem arról szól, hogy egy idős hölgyből csinálunk fiatalt, hanem egy egyszerű lány átalakításának folyamatáról. Ez vagyok én. Ha például egy fotón meg akarnák változtatni a szám formáját, vagy úgy nyúlnának az utómunkák során az arcomhoz, hogy az már plasztika jellegű, akkor biztosan nem hagynám.

– Nem zavar, hogy mindenki a képi üzenetről beszél, a zene pedig valahogy háttérbe is szorul? Hiszen énekesnő vagy, és egyben a dal egyik szerzője is.
– A képi üzenet gyakorlatilag a dal üzenetéből született. Azt gondolom, hogy nagyon szerencsésen találkozott a vizuális koncepció a dallal. Ha nagyon egyszerű klipet csináltunk volna, akkor a dal tartalmi rétege nem ütött volna ekkorát.

Bogi 2011-ben jelentkezett a Csillag születik versenybe

Boggie március 19-én ad koncertet az A38-on.

– Mit reméltetek a kliptől? Nyilván várható volt a visszhang a téma miatt…
– Ezt a klipet mi már egy hónapja szétküldtük a magyar sajtónak. Mindaddig nem érdekelt senkit, amíg meg nem jelent nemzetközi portálokon. Bevontunk egy fiatal egyetemista lányt a csapatba, aki megszállottja a videoklipek világának, és nagyon otthonosan is mozog benne. Azt a feladatot kapta, hogy küldje el a klipet külföldi oldalaknak, blogoknak. Ő pedig, egy 22 éves lány, aki nem dúskál az ismeretségekben és nincsenek kapcsolatai sem, egyszerűen vadidegenként levelet írt ezeknek az oldalaknak és elküldte nekik.

Délután 2-kor mentek ki az e-mailek, délután 3-ra már el is indult ez az egész őrület. Ez nagyon durva sztori és nagyon szép is egyben. Mert kicsit elszomorító, hogy a magyar sikerhez kellett ez a külföldi lelkesedés. De közben mégis büszke vagyok, hogy rengeteg kommentet kapok, melyben örömüket és valamiféle nemzeti büszkeségüket hangsúlyozzák az emberek. Remélem, hogy a történtek változást indítanak el a magyar mentalitásban, mert remekebbnél remekebb előadókat tudok felsorolni a hazai palettáról, akik nagyon is megérdemelnék a hangos elismerést.

boggie– Milyen levelekkel, milyen kommentekkel találkozol?
– Rengetegen írnak nekem. Titkárnőtípus vagyok, amikor van egy szabad félórám, gyorsan válaszolok is – engem is nagyon bánt, ha valaki nem válaszol nekem, és jólesnek a megkeresések. Legtöbben azt osztják meg velem, hogy büszkék és lelkesek. Sok levelet kapok még nőktől és anyukáktól is. Egy anyuka például azt írta, nagyon nehéz megmutatni a kislányának, hogy mi rejtőzik a felszín alatt és hogy mi a valóság, nehéz szemléltetni az értékeket. Egy másik anyuka azért köszönte nagyon a klipet, mert azt mondta, végre valami olyasmit tud mutatni a kislányának, amire ő maga is tanítani akarja. Egy ilyen üzenetet kapni nagyon megható.

– Szakmailag milyen változásokat hozott a klip?
– Kiskoromtól énekelek, különböző képzéseken vettem részt, 2009-ben alapítottam az első zenekaromat. Azóta járom az országot, kezdetben kocsmáról kocsmára, klubról klubra, és az utóbbi két évben egyre színvonalasabb helyszíneken volt szerencsém fellépni a zenekarommal. Van egy szép, de lassú haladás ebben a folyamatban, és nagyon örülök, hogy végigjárhattam minden lépcsőfokát. Aktívan koncertező énekesnő vagyok.

Szakmailag ettől a sikertől függetlenül is az volt a 2014-es terv, hogy jön egy második lemez és egy második klip. Most viszont hirtelen rengeteg lehetőség és szál talált meg szakmailag. Eredetileg február végére terveztük a következő koncertet, de hirtelen ez is percenként változni kezdett az elmúlt napokban, sorra jönnek a lehetőségek, nekünk pedig az a feladatunk, hogy nagyon észnél legyünk és éljünk is ezekkel. A legtöbb énekesnő, aki erre a pályára lép, nagy álmokkal indul, ám ez idővel egyre kisebb lesz. Most minden, amiről valaha álmodtam, megvalósulni látszik, még akkor is, ha csak a jó ég tudja, meddig tart ez az egész. Igyekszünk!

Boggie franciául is felénekelte a dalt. Hallgasd meg itt!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top