Szabadidő

Bethlen, a túlkódolt fejedelem

A kód: Bethlen 1613. című kiállításon járva az az érzésünk támadt, hogy okostelefonok nélkül már a történelem sem fejthető meg.

A Magyar Nemzeti Múzeumban látható kiállítás Bethlen Gábor erdélyi fejedelem életét, személyiségét hivatott bemutatni, kicsit más szempontból, ahogy eddig ismerhettük. Való igaz, hogy a történelemkönyvekből ismert életút csekély ismeret ahhoz képest, amit a múzeumban láthatunk, ám ha jót akarunk magunknak és mindent érteni akarunk belőle, akkor okostelefon nélkül útnak se induljunk.

Szükségünk lesz rá minden kiállított tárgynál, mivel a mellettük kiragasztott QR-kódok leolvasásával juthatunk igazán érdemi információhoz róluk. Remek ötlet lenne ez, haladnak a korral, különleges kiállítást csinálnak, ám ezzel csak annyi a baj, hogy így kizárják a célközönség egy részét. Igaz, hogy mára elterjedtek az okosmobilok, mint a pestis, de azért nem alapfelszereltség mindenkinél, a QR-kód pedig végképp nem az alapműveltség része. Annak való tehát csak igazán ez a kiállítás, aki érdeklődik a történelem iránt, és még ráadásul kicsit geek is.

Bethlen, a túlkódolt fejedelem

Bethlen facebookozik

Kifejezetten vicces pontja a kiállításnak, hogy a nagy történelmi alakoknak fake – azaz nem igazi – Facebook- és Instagram-profiljaik születtek, melyeket egy kivetítőn nézegethetünk végig. Jót kacarásztunk azon, milyen kommenteket szúrnak be a történelemkönyvekből ismert nagy nevek egymás posztjaihoz. Múzeumi látogatóhoz nem illően például hangosan bírtunk nevetni a következő Facebook-kiírás abszurdságán: „Brandenburgi Katalin létrehozott egy eseményt: Bethlen-boncolás.” Mindenképp nagy dicséret illeti a kiállítás létrehozóinak humorát, sikerült ezt a részét igen ütősre kerekíteniük.

Kis hibát persze itt is felfedeztünk – mint rendes, becsületes internet- és közösségimédia-függők –, nevezetesen azt, hogy a Facebookon „mostantól barátok”-at írtak az „ismerősök” helyett, illetve az Instagram-profilnál jelen volt egy „xy reblogged this” szöveg a képek alatt, ami a képmegosztásra szolgáló Instán nem lehetséges, ez a mikroblogolásra kitalált Tumblr-en szokás. Apró, ám az avatott netfüggő szemeknek zavaró hibák ezek, de ettől még az igazi kiállított Bethlen-korabeli anyagok nem veszítenek az értékükből.

Olvasóklub

Végighaladva a kiállításon az a furcsa érzés fog el minket, mintha ezt nem nézni, hanem inkább olvasni kellene. Rengeteg a szöveg a falakon, hosszan leírt érdekes és különleges információk Bethlen Gábor személyéről és koráról, de alapvetően múzeumba nézni megy az ember lánya, nem olvasni. Az írásokhoz illusztrációul mindig szolgált ugyan kép, furfangos módon legtöbbször valamilyen régi újságból kivágott részlet, hogy ha szeretnénk, olvassunk kicsit képről is.

Ha pedig nem csak a képekről és aláírásokból szerettünk volna olvasni, akkor kínáltak szöveget tableteken is. Az interaktivitáshoz ez hozzátartozik, de talán szerencsésebb lett volna képeket megjeleníteni rajtuk. A falra szerelt tableteken ráadásul nem volt türelmünk végigvárni, míg a folyamatosan futó szöveg elölről kezdődik, a közepén meg minek kezdjünk bele. Tehát ezt nem tartottuk annyira felhasználóbarát megoldásnak.

Egy nagyobb tableten lépkedhettünk Bethlen levelei között is, amit már kifejezetten élveztük, mert bepillantást nyerhettünk Bethlen Gábor – akár magán- – leveleibe, és ezzel közelebb érezhettük magunkhoz egy kicsit az egész kort. A leveleket egészen zseniálisan sikerült közzétenniük számunkra, mivel az archaikus szavakat linkelték is: ha ráböktünk, akkor kiadta a program a szó mai jelentését. Ettől egészen lenyűgöződtünk.

Bethlen, a túlkódolt fejedelem

A rejtélyes doboz és a tévé

Találtunk egy igen izgalmas fadobozt is, amiben valamilyen misztikus céllal egy okostelefont láttunk beépítve. Sajnos azonban nem tudtuk életre kelteni, így az sem derült ki számunkra, hogy mit tudott volna, milyen fantasztikus új élményt adhatott volna a kincsesládának kinéző eszköz. Természetesen azóta is ezen agyalunk, úgyhogy ha valakinél ott a megfejtés, ne habozzon megosztani velünk.

Amennyiben tengernyi idővel rendelkezünk, leragadhatunk a kiállítás utolsó termében, ahol filmrészletek várnak ránk, kitűnő tartalommal. Félórás, tévéfilmekből összevágott ismeretterjesztésben részesülhetnek, akik még mélyebben megértenék a kort.

Aki tehát február 2-ig ellátogat a A kód: Bethlen 1613. kiállításra, egy szórakoztató és tényleg interaktív élménnyel lehet gazdagabb. Csak előtte készüljön fel, és netet vigyen magával.

Magyar Nemzeti Múzeum (1088 Budapest, Múzeum körút 14–16.)
A kód: Bethlen 1613.
2013. 11. 13. – 2014. 02. 02.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top