Szabadidő

25 éve tartja a világrekordot Polgár Judit

A magyar sakknagymester 2014. január 1-jén pontosan negyedszázada vezeti sportágában a női világranglistát.

25 éve tartja a világrekordot Polgár JuditA Nemzetközi Sakkszövetség aktuális világranglistáján Polgár Judit 2693 Élő-ponttal áll az élen, míg a második helyen a kínai Hou Ji-Fan 2629 ponttal követi.

Polgár Judit 1988-ban, mindössze 12 évesen már több jelentős nemzetközi tornán is diadalmaskodott, nővéreivel, Zsuzsával és Zsófival, valamint Mádl Ildikóval csapatban pedig az olimpiai bajnoki címet is megszerezte abban az évben. A világranglistát azonban az akkori szisztéma szerint csak évente kétszer, január elsején és július elsején frissítették, így 1989. január 1-jén jött el a pillanat, amikor Judit hivatalosan is berobbant a top versenyzők közé a ranglistán, 2555 Élő-ponttal. Az akkori női világbajnok, a grúz Maja Csiburdanidze 2520 ponttal messze mögé szorult. Polgár Judit Élő-pontszámát az azóta eltelt negyedszázadban egyetlen női sakkozó sem tudta megközelíteni.

„Büszke vagyok rá, hogy annak ellenére sem fenyegeti veszély az elsőségemet, hogy a versenyzés mellett ma már számos más tevékenységgel, így a képességfejlesztő sakk iskolai bevezetésével is foglalkozom” – mondta a sakknagymester, aki két hónapja „Sakk Oscart” kapott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top