Szabadidő

Amnesztiát kaptak a Greenpeace-aktivisták

Megszüntették ellenük a büntetőeljárást Oroszországban.

Az orosz elnöki amnesztia keretében mentesült a büntetőjogi felelősségre vonás alól Peter Willcox, a környezetvédőket szállító Artic Sunrise nevű jégtörő amerikai kapitánya is. A férfival együtt szerdán hét Greenpeace-aktivista kapta meg az ügyészségtől az eljárást megszüntető határozatot, előzőleg, kedden pedig három. A héten valamennyi Greenpeace-aktivista ellen megszüntethetik az eljárást.

A nemzetközi környezetvédő szervezet 30 embere szeptemberben a Barents-tengeri Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja fúrótoronynál tiltakozott az északi-sarkköri orosz kőolaj-kitermelés ellen. Az orosz hatóságok őrizetbe vették a 28 környezetvédőt és két szerződéses fotóst, előbb kalózkodással vádolták meg őket, majd garázdaságra enyhítették az ellenük felhozott vádat.

A környezetvédőket november végéig előzetes letartóztatásban tartották Murmanszkban, majd Szentpétervárra szállították őket, ahol a bírósági döntés értelmében egyenként 2 millió rubel (majdnem 14 millió forint) óvadék ellenében szabadon engedték őket, de a külföldiek nem hagyhatták el Oroszországot.

Hírességek is kampányoltak az aktivisták szabadon bocsátása mellett. A sort Paul McCartney kezdte, aki nyílt levelet írt Putyinnak, majd Madonna, Marion Cotillard és a divattervező Vivienne Westwood is a letartóztatott környezetvédők szabadon bocsátását követelte. 

Ügyük rendezését a múlt szerdán hatályba lépett széles körű orosz elnöki amnesztia tette lehetővé, amelynek keretében a Pussy Riot bebörtönzött tagjai is kiszabadultak. A lépés oldhatja a Greenpeace aktivistáival szembeni oroszországi eljárás miatt keletkezett nemzetközi feszültséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top