Szabadidő

Tévéajánló – idén karácsonykor nem reszketnek a betörők

Karácsony hetén én is karácsonyozom, ezért a rendes heti tévéajánló helyett most csak a három fenyőillatú, meleg, barátságos napra koncentrálva próbálom kiturkálni a műhóval, ragacsos, émelyítő masszával leöntött ajándékkupacból a még fogyasztható, értékesebb darabokat. Természetesen az én szívem sincs azért kőből...

Tévéajánló - Idén karácsonykor nem reszketnek a betörőkDecember 24. A kis Jézuska eljöveteléig még hosszú az idő, de már kora reggeltől tűkön ülve várjuk a csengettyűszót. Ujjaink idegesen babrálnak a távkapcsolón, azért az Abigélen (Duna, 9.05) azonnal le is ragadunk, ki tudja, hányadik alkalommal. Ma az első rész, a további folytatások 25-én, 26-án és 27-én, hasonló időpontokban. Érzékelésünkkel való különös játékról mesél a Horton (film+, 10.40) című animációs film picit később. A címszereplő egy elefánt, aki egy nap furcsa hangokra lesz figyelmes, melyek egy porszemről hallatszanak… A muzsika hangja (RTL Klub, 11.50) a szabadság és az életszeretet dallamát zengi Julie Andrews főszereplésével az öt Oscar-díjat nyert hollywoodi klasszikusban – és már nem Horton fülében. Gilbert Grape (Film Café, 12.05) drámája Leonardo di Caprio első jelenése, egy kőkemény, szívszorító történet az igazi Amerikából, Juliette Lewis és Johnny Depp asszisztenciájával. A Koppányi aga testamentuma (m1, 12.05) volt az első film az életemben, amire emlékszem. Annak idején fogalmam sem volt, mit jelent a címben a „testamentum”, de nagyon izgalmasan hangzott… Sir Richard Attenborough a világ talán legismertebb természetfilmese. A ma induló, igen érdekes és látványos sorozatában eseménydús életéről, pályájáról, filmjeiről mesél a maga megszokott szellemes modorában: Attenborough – 60 éve a vadonban (m1, 15.10). Természetesen nincs karácsony romantikus vígjáték nélkül. Én kettőt ajánlanék a mai „cunamiból”: az Igazából szerelem (Viasat3, 18.20) igazából a műfaj egyik csúcsdarabja, olyan pasikkal a stáblistán, mint Hugh Grant vagy Colin Firth, míg a Kate és Leopold (Story4, 21.05) egy kicsit misztikus és fantasztikus lesz, ám Meg Ryan így is elbűvöli Hugh Jackmant, és viszont. Akik végletesen be vannak oltva a karácsony-érzés ellen, azok nézzék ma a Torta (AXN, 21.45) című betonkemény alvilági krimit, a remek Daniel Craiggel a főszerepben. Késő estére két méltó klasszikus: Emily Brontë Üvöltő szelek (SuperTV2, 22.30), Juliette Binoche-sal és Ralph Fiennesszal, vagy Dickens Twist Olivérje (m1, 21.50) Roman Polanski rendezésében. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezném, hogy csak a mai nap folyamán legalább három Twist Olivér-feldolgozás lesz látható itt-ott, de érdemes ezt megvárni, mert ez lesz a legjobb közülük.

Tévéajánló - Idén karácsonykor nem reszketnek a betörőkDecember 25. Már kora reggel folytatjuk, amit előző este abbahagytunk: az ajándékok nézegetését, valamint a gyerek ajándékainak működőképessé tételét. Anya a konyhában készíti közben a karácsonyi ebédet, apa a karácsonyfa tövében káromkodik. A gyerekek tehát legjobban teszik, ha a klasszikus Óz, a csodák csodáját (Duna, 10.15) nézik pszichedelikus színekben, közvetlen Star Wars-allúziókkal, somewhere over the rainbow. Ebéd után pihi, közben Hancock (AXN, 14.30), a részeges, linkóci szuperhős (Will Smith) csal mosolyt arcunkra. Este aztán sok zene és sok szöveg. Először, a Zene és szöveg (Viasat3, 18.50), hogy legyen ma estére is valami csajos romkom: Hugh Grant ezúttal Drew Barrymore-t szédíti. A Hair (Film Mánia, 19.45) viszont több is annál, mint zene és szöveg: szabadság és szerelem, háború és béke. A Csillagpor (TV2, 20.55) inkább csak szöveg, annak viszont vicces, mesés, kalandos és romantikus is. Egy igazi fantasy, meglepő és mulatságos szereposztásban. A Grease-ben (FEM3, 21.10) azonban túlteng a zene, a még meghökkentően slank John Travolta rázza a fekete latexnadrághoz tűsarkú fapapucsot hordó Olivia Newton-Johnt. Igen szép életrajzi film a Néri Szent Fülöpről szóló A mennyországot választom (Duna, 22.15) című olasz sorozat (második, befejező rész holnap 22.35). Egy csodálatos elme (TV2, 23.15) „fékezhetetlen ragyogásával” zárhatjuk az estét, ami szintén életrajz, John Forbes Nash, a kitűnő, ám skizofréniában szenvedő matematikus története – egy sokoscaros romantikus drámában.

Tévéajánló - Idén karácsonykor nem reszketnek a betörőkDecember 26. Úgy tűnik, hiába várunk a Tapló Télapóra, idén már nem jön. Dennis, a komisz is bujkál valahol, Bud Spencer viszont biztosan teljesít: valamikor, valamelyik csatornán egészen biztosan osztja a pofonokat. Bejglivel, kakaóval, valamint Matula kalandparkkal (m1, 8.50) kezdhetjük a napot. Az utóbbi egy méltatlanul alulemlegetett, viszonylag friss magyar ifjúsági film, mely címében nem véletlenül hajaz a legendás Tüskevár legendás csőszére: itt is elkényelmesedett városi gyerekek élik át a természetközeliség tortúráját, megszívlelendő tanulságok közepette. Délutánra jöhet egy vicces puffogtatós: Tango (Sylvester Stallone) és Cash (Kurt Russell)(film+, 15.00) egy igazi, békebeli krimiben. A ma esti betevő romkom legyen, mondjuk, az Azt beszélik (Viasat3, 19.00), Jennifer Anniston és Kevin Costner első látásra nem igazán összeillő párosával, majd egy rendkívül ajánlatos, lélekemelő és életigenlő filmre kapcsolunk: az Életrevalók (m1, 21.45) egy tolószékbe kényszerült milliomos és a börtönből frissen szabadult ápolójának könnyesen nevetős kalandja. Tényleg kötelező. Ahogy a Priscilla, a sivatag királynője (MGM, 21.45) is: ez egy sikamlós, vicces, bölcs, frivol, de nagyon mélyen emberi, transzvesztita road movie – Ausztráliából. Az éjszakát I. Erzsébet udvarában tölthetjük: Cate Blanchett alakítja a nagy királynőt a míves, pompázatos Elizabeth: Az aranykor (TV2, 0.30) című történelmi drámában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top