Szabadidő

Nyílt levelet írt Paul McCartney Putyinnak

A legendás zenész levelet írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Szeptember végén az orosz hatóságok őrizetbe vettek 28 Greenpeace-aktivistát és két újságírót, akik egy orosz olajfúrótoronyhoz láncolták magukat, így tiltakozva a kőolajtermelés ellen. A mai napig is az oroszországi Murmanszkban raboskodnak. Bűnszervezetben elkövetett kalózkodással vádolják őket, amiért akár 15 éves börtönbüntetést is kaphatnak. Kiszabadításukért világszerte kampányolnak, és több híresség is az ügy mellé állt. Paul McCartney egyenesen az orosz elnöknek címezte levelét, a közbenjárását kérve:

Kedves Vlagyimir!

Remélem, levelem jó egészségben találja. Már több mint 10 éve, hogy a Vörös téren játszottam, de gyakran gondolok Oroszországra és az oroszokra.

Amiatt a 28 Greenpeace-aktivista és két újságíró miatt írok önnek, akiket Murmanszkban tartanak fogva. Remélem, nem haragszik, amiért felhozom a témát.

Orosz barátaimtól hallottam, hogy a tüntetőket bizonyos körökben oroszellenesnek állítják be, akik a nyugati kormányok megbízásából tevékenykednek, és a sarkvidéki olajplatformokon dolgozók biztonságát veszélyeztetik.

Azért írok önnek, hogy biztosítsam arról, hogy tudomásom szerint a Greenpeace nem egy oroszellenes szervezet. Tapasztalataim szerint minden kormányt bosszantanak, és nem fogadnak el pénzt semmilyen kormánytól vagy vállalattól a világon.

Mindenekfelett azonban békések. Tapasztalataim szerint az erőszakmentesség az egyik alapvető értékük.

Hallottam, hogy ön is azt mondta, hogy nem kalózok – nos, ez az, amiben mindenki egyetért. Legalább ennyire fontos, hogy nem hiszik, hogy a törvények felett állnak. Azt mondták, hogy hajlandóak válaszolni arra, hogy valójában mit csináltak. Vagyis nem lehetne ebből olyan kiutat találni, ami mindenki számára megfelelő?Paul McCartney a bebörtönzött Greenpeace-aktivistákért kampányol

Vlagyimir, több millió ember több tucat országban hálás lenne, ha ön úgy döntene, hogy beavatkozik és véget vet ennek az ügynek. Megértem persze, hogy az orosz bíróság és az orosz elnökség külön-külön működik. Mindazonáltal kíváncsi vagyok, nem tudná-e érvényesíteni a befolyását annak érdekében, hogy a fogvatartottak hazatérhessenek a családjukhoz.

45 évvel ezelőtt írtam egy dalt a White albumra Oroszországról, akkoriban, amikor a britek körében nem volt divat kedves dolgokat mondani az országáról. Abban a dalban szerepel az egyik kedvenc Beatles-sorom: „Olyan sokáig voltam távol, alig ismertem a tájra, annyira jó újra itthon lenni.”

Lehetővé tenné, hogy ez a sor valóra válhasson a Greenpeace-foglyok számára?

Remélem, hogy amint ideje engedi, újra találkozhatunk Moszkvában.

Tisztelettel:

Paul McCartney

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top