Szabadidő

Álláskeresés 50 felett: Lehetetlen?

"...gyakorlattal rendelkező pénztárost keresünk, maximum 42 éves korig!" Az ötven feletti, de még a nyugdíjkorhatárt el nem érő álláskeresőknek ezek a mondatok ismerősek lehetnek. Kikötheti egy munkaadó, hogy hány éves munkavállalót akar alkalmazni? Egyáltalán hol keressen állást egy ötven feletti, és mi a sikeres álláskeresés kulcsa? Ennek jártunk utána.
Álláskeresés 50 felett: Lehetetlen?


„Volt, ahol az arcomba vágták: »Maga túl idős!«”

Katalin 56 éves, fél éve költözött fel a fővárosba. Hónapokig próbált munkát keresni, ám többnyire a kora miatt el sem fogadták a jelentkezését. „Évekig saját vállalkozásom volt, de az elmúlt évben nem tehettem mást, be kellett zárnom az üzleteimet. Vidéken szinte lehetetlen volt olyan 8 órás munkát találni, amiből megélhetek. Úgy döntöttem, Budapesten próbálkozom. Minden reggel az álláshirdetéseket bújtam. Volt, hogy azt mondták, túlképzett vagyok, máshol pedig kerek perec kijelentették, hogy a korom miatt le se adjam az életrajzomat. Az egyik helyen az arcomba vágták: »Maga túl idős!«, másutt a vállamat megsimogatva mondták, hogy nem lesz könnyű, de ne adjam fel – meséli Katalin, aki semmi mást nem akart, csak dolgozni. – Nem tehetem meg, hogy otthon üljek, el kell tartanom magam. Soha nem voltam munkanélküli, de a hónapokig tartó folytonos elutasítás az önbecsülésemet is megtépázta” – folytatja olvasónk, akinek végül 5 hónap munkakeresés után sikerült elhelyezkednie.

 Elvállal mindent, kérdések nélkül
„50 felett is van, aki beszél nyelveket, dolgozik számítógépen, képes költözni ha kell, albérletet is vállal, de így sem veszik fel. Hol túlképzett, hol pedig meg sem indokolják, hogy miért nem vették fel. Sőt be sem hívják meghallgatásra, ha meglátják, hogy hány éves. És az ötvenes korosztály már nem ragaszkodik ahhoz, hogy a végzettségének megfelelő munkát találjon. Elvállal mindent, kérdések nélkül” – írta egy fórumozónk.

„Jogilag egy munkaadó nem kötheti ki hirdetésben, hogy hány éves munkavállalót akar alkalmazni”

Katalin története sikertörténet, de vannak, akik koruk miatt már évek óta „parkolópályára” kényszerültek a munkaerőpiacon. „Anyukámmal az történt egy interjún, hogy az ügyvéd, aki titkárnőt keresett, a képébe vágta, hogy van egy plusza meg egy mínusza. A plusz a tapasztalata, a mínusz meg a kora. Anyu felvázolta, hogy az a mínusz nem is olyan mínusz, mivel sok előnye van…” – írta a Nők Lapja Café egyik fórumozója.

Számos apróhirdetésben nemcsak azt kötötték ki, hogy férfi vagy női munkaerőt keresnek, hanem azt is, hogy 40, 42 vagy 45 évnél idősebb nem lehet az illető. Telefonon kerestünk fel három olyan munkáltatót, akik már a hirdetésben kikötötték, hogy 42 éves kor felett nem keresnek alkalmazottat. Próbáltuk megkérdezni tőlük ennek az okát, ám többségében elzárkóztak a nyilatkozattól, vagy ránk csapták a telefont.  „Jogilag egy munkaadó nem kötheti ki hirdetésben, hogy hány éves munkavállalót akar alkalmazni, és ez etikailag is kifogásolható. Ellenben azt megteheti, hogy nem hívja be, hiszen a CV-ből elkerülhetetlenül kiderül, hogy hozzávetőlegesen mennyi idős. A gyakorlatban igenis vannak ilyen kitételek a cégek, szakmai vezetők, HR-esek fejében, hiszen nagyon fontos számukra a kultúra, hogy egy oda minden szempontból passzoló kollégát vegyenek fel” – tudtuk meg Zsédely Krisztiántól, a Profession.hu értékesítési vezetőjétől.

Álláskeresés 50 felett: Lehetetlen?Legyünk rugalmasak és elszántak

Adódik a kérdés, hogy mi lehet a segítség az idősebb álláskeresőknek? És egyáltalán, hogy lehet sikeres a keresés?

  • Az ajánlás még mindig az elsők között szerepel az elhelyezkedések módját tekintve, nemcsak az idősebb korosztálynál.
  •  Szükség van egy jó CV-re, amit idősebb korosztály esetén érdemes szakemberrel átnézetni; erre vannak lehetőségek online, de különböző állástémában rendezett eseményeken is.
  •  Fel kell készülni, miként adja el magát az ember, miért kellhet ő egy munkaadónak, milyen előnyei vannak a fiatalabb kollégákkal szemben.
  •  Az álláskereső legyen reális, olyan területekre fókuszáljon elsősorban, amelyben már sokéves tapasztalatot szerzett, és ezt, illetve a rutinját tudja kamatoztatni.
  •  Látszódjon  rajtunk az elszántság, az alázat, a motiváltság és a rugalmasság.

Van, hogy mindez nem elég. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen támogatási lehetőségeket vehetnek igényben az ötven év feletti álláskeresők. „Támogatásokat a járási hivatalok járási munkaügyi kirendeltségeinél igényelhetnek. Alapvető feltétel az életkor mellett, hogy az illetőnek regisztrált álláskeresőnek kell lennie” – tudtuk meg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársától. 
A munkáltató ráadásul támogatást is igényelhet, a „Foglalkoztatás bővítését szolgáló bértámogatás hátrányos helyzetű álláskeresők számára” keretén belül, amennyiben az álláskereső a tervezett foglalkoztatás megkezdésekor betöltötte 50. életévét. A támogatás mértéke a bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 50 százaléka. TÁMOP programban az ötven év feletti álláskeresők szintén célcsoportot képeznek. A támogatás keretén belül képzés, foglalkoztatásbővítő bértámogatás és a bérköltség-támogatás igényelhető.

Sokan a karrier-tanácsadótól várják a csodát. Egyik idősebb fórumozónk szerint azonban egyáltalán nem volt hasznos, amikor egy ilyen szakember segítségét kérte. „…Amikor egy ideig munkanélküli voltam, én is mentem valamiféle álláskeresést segítő képzésre. Ott olyanokat mondtak, hogy ne rágózzak egy állásinterjún, és nem szerencsés suhogós nadrágban menni, meg hogy ne legyenek helyesírási hibák az önéletrajzomban. Hát, ezekre magamtól is rájöttem…”

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) a Legjobb Női Munkahely Pályázat keretében 2007 óta végez felméréseket munkaadók és női munkavállalók körében. „Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a különösen hátrányos helyzetű csoportok, így az idősebb nők munkaerő-piaci részvételének szükségességére és egyben a családban betöltött szerepük fontosságára, hiszen az ötven év feletti nőkre »szendvicsgenerációként« hárul egyidejűleg a gyermekeikről, szüleikről és unokáikról való gondoskodás felelőssége” – magyarázza Hajós Katalin, a szervezet képviselője. „Magyarországon az elhelyezkedés szinte egyik korosztály számára sem könnyű, de tapasztalataink szerint a kellő szakmai felkészültséggel és kompetenciákkal rendelkező munkavállalók inkább keresettek. Számos pozitív példával találkoztunk a közelmúltban az 50 sőt 60 év feletti korosztály esetében is. Mivel hosszú távon az elöregedő társadalmak miatt súlyos gond lesz a megfelelő munkaerő-utánpótlás Európa-szerte, jó esélyeik lesznek azoknak a munkavállalóknak, akik tovább szeretnének dolgozni. Az élethosszig tartó tanulás azonban elengedhetetlen.”

 Mégis hol keressünk?

– a Nagy Generáció internetes oldalon speciálisan kereshetnek állást az 50 felettiek
online állásportálokon, apróhirdetési oldalakon, közösségi oldal csoportjainál
– a napilapok álláskereső rovataiban
– a helyi munkaügyi központokban
– A profession.hu is kínál olyan lehetőséget, ahol karrier-tanácsadótól kérdezhetünk. Ezt különböző, az oldal által szervezett vagy támogatott rendezvényeken tehetjük meg, ezenkívül az oldalon is elérhetőek a szakértők által írt cikkek.
– A Nemzeti Munkaügyi Hivatal weblapján új szolgáltatás jelent meg Virtuális Munkaerő-piaci Portál néven, itt is érdemes körülnézni.

További hasznos linkek:
bérkalkulátor
nyelvi teszt
– állásportál adatbázisa, feliratkozás hírlevélre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top