Szabadidő

Így néznek ki most a Jurassic Park sztárjai

Húsz éve mutatták be a Jurassic Parkot, most pedig mozikba kerül a 3D-s verzió. A sztárok közül volt, aki átnyergelt a tévésorozatokhoz, volt, aki borásznak állt, de olyan is akad köztük, akiből menő festőművész lett.

Tim Murphy (Joseph Mazzello)

 
Így néznek ki most a Jurassic Park sztárjai
 
Így néznek ki most a Jurassic Park sztárjai

A srác, aki kétszer is Steven Spielbergnek köszönheti a karrierjét, alig tízéves volt az első Jurassic Park forgatásakor. A film feltette a gyerekszínészek térképére, amiből egy ideig elég sokat profitált. Meryl Streep kisfiát játszotta a Veszélyes vizeken című filmben, szerepelt a Jurassic Park folytatásában és a Simon Birch, a kisemberben, de a kilencvenes évtized végére felnőtt, és ezzel valahogy nem tudtak mit kezdeni a szereposztók. Joseph ekkor beiratkozott egy filmes iskolába, ahol a színészmesterség helyett inkább rendezőnek tanult, de úgy tűnik, a sors egyelőre nem akarja, hogy a kamerák mögé álljon (bár 2007-ben jelentkezett egy kisfilmmel). Steven Spielberg újra szerepet adott neki A hős alakulat című sorozatában, és azóta újra foglalkoztatott színész. A magyar mozikban is láthattuk őt a Social Network című Facebook-filmben és a legújabb G. I. Joe epizódban.

Lex Murphy (Ariana Richards)

 
Így néznek ki most a Jurassic Park sztárjai
 
Így néznek ki most a Jurassic Park sztárjai

Ariana már hat éve színészkedett, amikor tizennégy évesen szerepet kapott a Jurassic Parkban, és az ezzel járó világhírnév az ő esetében inkább arra volt jó, hogy rájöjjön: nem neki való ez az életforma. Furcsa módon pont az őslényes film után kezdett el új utakra lépni, és bár hébe-hóba feltűnt egy-egy, főleg tévés produkcióban, inkább a képzőművészetre fókuszált. Oregonban elvégzett egy művészeti egyetemet, és pár éve már elismert festőként/litográfusként/grafikus művészként dolgozik, és az egyik munkáját maga Steven Spielberg vásárolta meg, hogy kiállíthassa az otthonában. A színészetre ma már inkább csak hobbiként tekint, és még idén is vállalt szerepet egy kisebb tévéfilmben.

Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum)

 
Így néznek ki most a Jurassic Park sztárjai
 
Így néznek ki most a Jurassic Park sztárjai

Szükséged van egy kattant tudósra? Szólj Jeff Goldblumnak! Furcsa módon ezt a skatulyát nem a dínós mozi aggatta a ma már hatvanegy éves sztárra, hanem A légy című horror, és Steven Spielberg csak kihasználta a már akkoriban kialakult imázst, ami később A függetlenség napjával és a Jurassic Park – Az elveszett világgal tetőzött. Kevesen tudják róla, de két éven (1995 és 1997 között) át jegyben járt Jurrasic Park-béli szereplőtársával, Laura Dernnel. A kilencvenes évekbeli sikerfilmjeiről így nyilatkozott: „Ezek a kasszasikerek egy csomó stresszt vettek le a rólam, és be kell vallanom, igazából nagyon jó móka dinoszauruszokat és űrlényeket gyilkolászni.” Mostanában ilyesmire nincs lehetősége, de mellékszerepekkel még mindig gyakran megkeresik. Szerepet kapott a nekünk kedves című, de sajnos nem hazánkban forgatott The Grand Budapest Hotelben is.

Dr. Ellie Sattler (Laura Dern)

 
Így néznek ki most a Jurassic Park sztárjai
 
Így néznek ki most a Jurassic Park sztárjai

Laurát Nicolas Cage ezzel a szöveggel beszélte rá a Jurassic Park elvállalására, amikor együtt forgatták a Veszett a világot: „Nincs olyan színész, aki nemet mondhat egy dinoszauruszos filmre.” Az ötvenhat éves színésznőn alig látszik az idő múlása, és éppen másodvirágzását éli. 2005-ben összeházasodott a zenész Ben Harperrel, és a frigyből két gyerek is született, de a pár sajnos 2010-ben elvált. A Megvilágosultam című sorozat főszerepével komoly szakmai sikereket aratott, és Golden Globe-bal is jutalmazták. Szerepelt a nemrég a magyar mozikban bemutatott The Master című filmben is.

Dr. Alan Grant (Sam Neill)

 
Így néznek ki most a Jurassic Park sztárjai
 
Így néznek ki most a Jurassic Park sztárjai

Nem sokan gondolnánk, de a kilencvenes években a Jurassic Park után Sam Neill is komoly esélyes volt James Bond szerepére, de végül Pierce Brosnan elhappolta előle a lehetőséget. Az ír születésű, de magát ausztrálnak valló színész a dínós siker után sorra kapta a szerepeket, de fura módon főleg nem túl szimpatikus, adott esetben akár gonosz alakokat bíztak rá. A nevét sokan ismerik, mégsem számít sztárnak. Máig foglalkoztatott karakterszínész, akinek az élete értelmét leginkább a családja (1989 óta házas, és ebből a frigyből született egy gyermeke, míg egy korábbi kapcsolatából egy másik) és a borászata adja. A kilencvenes évek első fele óta borászkodik, és a Pinot Noirja, a Two Paddocks kifejezetten elismertnek számít.

Dinoszauruszfajt neveztek el egy kilencéves kislányról
Mellvillantás 40 felett a Golden Globe-on

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top