Szabadidő

Szulejmán: Törököt fogtam, nem ereszt

Szerda este. Tamás atyát már rég kihúzták a sírból a TV2-n, Gordon Ramsay ámokfutása is véget ért a Story4-en, ideje hát a távirányítóhoz nyúlni. Kapcsolgatok, mint az őrült. Másnaposok sokadik ismétlése az HBO-n, pankráció a Viasaton, és kb. öt csatornán beleszaladok a Helyszínelőkbe. Az RTL Klubnál megakad a szemem: Szulejmán - írja az okos iptv. Azonnal ráindulok a történelmi sorozat címére, mert úgy szomjazok egy "újabb Tudorokra", mint férfiak a Grace klinika nélküli keddre. Maradok itt, egy próbát megér.
Szulejmán: Törököt fogtam, nem ereszt

Ahol a Budai Vár egy Disney kastély

SzulejmánTörök? Sorozat? Bámulom a képernyőt, ahol egy fickó selyem kaftánban bánatosan hegedül, miközben a tengerkékszemű szultán a kést forgatja Európa térképében. Bizarr kettősség fog el: elkapcsolnék, de nem tudok. Nem sorozat ez, inkább egy szappanopera, leöntve egy történelmi pudinggal. Nem kapcsolok, maradok. Szultán elvonul, snitt és máris egy Disney kastélyt mutatnak, alatta a felirat „Budai Vár”. Jó, azt mégsem vártam, hogy a törökök újra bevonulnak hozzánk, – ezúttal filmezni – de legalább egy képeslapról másolták volna le helyesen. Ha a Budai Vár egy mesebeli kastély, akkor Lajos, magyar király olyan, mint Ursula, a Kis hableány gonosz polipja. Gőgös, hatalommániás rendkívül buta szerzet. „Ne féljetek, egyetek, nem jön a török.” Le is tudjuk, a konfliktust, jöjjön már a hárem, meg a hajtépés.

Nézni kell nézni tovább!

Szulejmán: Törököt fogtam, nem eresztVisszatérünk a tengerkékszemű szultánhoz, aki roppant bölcs és igazságos uralkodó, el is küldi az asszonyt aludni, hogy a rabszolga Hürremmel háljon. Kap is gyűrűt az ágyas, mint a mesében, teherbe is esik, meg is verik, mérget is kap, azt is túléli. Csoda kell? Hát tessék, itt van. Közben egy bruttó négyperces harcjelenettel leigáznak négy parasztot a törökök és beveszik Nándorfehérvárt. „Adok nektek pénzt, vallást, igazságot, adót sem kell fizetni. Lesz itt habzsi-dőzsi”- mondá’ a tengerkékszemű Szulejmán. Most égetem el a padláson porosodó középiskolai történelemkönyveket! Meg vagyunk hódítva négy perc alatt. Vonulnak is haza a törökök, mert születik az új trónörökös, Buda még várhat.

Közben megy az ármány és a szerelem a háremben. Úgy érzem a mexikói Televisa emberei jöhetnek tanulmányútra a törökökhöz, mert ami ott a Rosalinda az itt a Szulejmán, meg a Seherezádé, akik észrevétlenül veszik be a magyar képernyőket. Én pedig már a 12. részt nézem ebből a színes-szagos műanyag „történelmi” szappanoperából. Rácsúsztam, mint Ádám az Éjjel-nappal Budapestre, de azért A koppányi aga testamentumát elküldöm a törököknek postán, vagy legalább egy képeslapot a Budai Várról…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top