Szulejmán: Törököt fogtam, nem ereszt

Szerda este. Tamás atyát már rég kihúzták a sírból a TV2-n, Gordon Ramsay ámokfutása is véget ért a Story4-en, ideje hát a távirányítóhoz nyúlni. Kapcsolgatok, mint az őrült. Másnaposok sokadik ismétlése az HBO-n, pankráció a Viasaton, és kb. öt csatornán beleszaladok a Helyszínelőkbe. Az RTL Klubnál megakad a szemem: Szulejmán - írja az okos iptv. Azonnal ráindulok a történelmi sorozat címére, mert úgy szomjazok egy „újabb Tudorokra", mint férfiak a Grace klinika nélküli keddre. Maradok itt, egy próbát megér.
Szulejmán: Törököt fogtam, nem ereszt


Ahol a Budai Vár egy Disney kastély

SzulejmánTörök? Sorozat? Bámulom a képernyőt, ahol egy fickó selyem kaftánban bánatosan hegedül, miközben a tengerkékszemű szultán a kést forgatja Európa térképében. Bizarr kettősség fog el: elkapcsolnék, de nem tudok. Nem sorozat ez, inkább egy szappanopera, leöntve egy történelmi pudinggal. Nem kapcsolok, maradok. Szultán elvonul, snitt és máris egy Disney kastélyt mutatnak, alatta a felirat „Budai Vár". Jó, azt mégsem vártam, hogy a törökök újra bevonulnak hozzánk, - ezúttal filmezni - de legalább egy képeslapról másolták volna le helyesen. Ha a Budai Vár egy mesebeli kastély, akkor Lajos, magyar király olyan, mint Ursula, a Kis hableány gonosz polipja. Gőgös, hatalommániás rendkívül buta szerzet. „Ne féljetek, egyetek, nem jön a török." Le is tudjuk, a konfliktust, jöjjön már a hárem, meg a hajtépés.


Nézni kell nézni tovább!


Szulejmán: Törököt fogtam, nem eresztVisszatérünk a tengerkékszemű szultánhoz, aki roppant bölcs és igazságos uralkodó, el is küldi az asszonyt aludni, hogy a rabszolga Hürremmel háljon. Kap is gyűrűt az ágyas, mint a mesében, teherbe is esik, meg is verik, mérget is kap, azt is túléli. Csoda kell? Hát tessék, itt van. Közben egy bruttó négyperces harcjelenettel leigáznak négy parasztot a törökök és beveszik Nándorfehérvárt. „Adok nektek pénzt, vallást, igazságot, adót sem kell fizetni. Lesz itt habzsi-dőzsi"- mondá' a tengerkékszemű Szulejmán. Most égetem el a padláson porosodó középiskolai történelemkönyveket! Meg vagyunk hódítva négy perc alatt. Vonulnak is haza a törökök, mert születik az új trónörökös, Buda még várhat.

Közben megy az ármány és a szerelem a háremben. Úgy érzem a mexikói Televisa emberei jöhetnek tanulmányútra a törökökhöz, mert ami ott a Rosalinda az itt a Szulejmán, meg a Seherezádé, akik észrevétlenül veszik be a magyar képernyőket. Én pedig már a 12. részt nézem ebből a színes-szagos műanyag „történelmi" szappanoperából. Rácsúsztam, mint Ádám az Éjjel-nappal Budapestre, de azért A koppányi aga testamentumát elküldöm a törököknek postán, vagy legalább egy képeslapot a Budai Várról...

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Róza555 2013-04-03 19:49

Én még nem láttam egy részt sem és nem is fogok az biztos.

Néhányszor kapcsolgatás közben ráakadtam.

Na, akkor vagy egy pökhendi szakállas alak osztotta az észt, vagy egy falka nő "tépte" egymást valami gyűrű? házasság? gyerek? miatt.:D

Rettenet.

 

 

 

énke6 2013-04-03 19:41

Én már a film reklámján, meg a főcímen is ki vagyok akadva! Kinek jutott eszébe megnézetni velünk egy olyan filmet, amiben a magyarokat leigázó török a pozitív főhős??? Nem vagyok egy nagy nacionalista, sőt, de ez nálam kiverte a biztosítékot. Vajon Izraelben levetítenek egy német gyártású filmet a hősnek beállított Hiterrel főszerepben?

Torolt_felhasznalo_464050 2013-04-03 19:11

1456: nándorfehérvári diadal

1521: Nándorfehérvár eleste

 

És mivel most épp Budát kerülgetik, nagy valószínűséggel gondolom azt, hogy jelen esetben az utóbbi évszám körül járhat a sorozat :)

Torolt_felhasznalo_768770 2013-04-03 18:59

Ha nem szinkronnal nézitek hanem felíratozással a film zenéje meg a szinészek ének hanga is nagyon jó . Remek szinészek játszanak a filmben ...54 részt láttam .

etilany 2013-04-03 18:56

Azért a Szulejmánt történelmi sorozatnak nevezni nem kicsit túlzás:). Egy történelmi sorozatban minimum némi történelmi hűség. Én ugyan nem láttam ebből a  sorozatból egyetlen részt sem, de az, hogy a törökök nyertek Nándorfehérvárnál magáért beszél:))))))))). Lehet, hogy érdekes ez a  sorozat annak aki szereti ezt a  műfajt, de azért a  "történelmi" jelzőt ne aggassuk már rá.

Torolt_felhasznalo_464050 2013-04-03 18:35

hm.... azért jó nagy mazoistának kell lenni ahhoz, hogy valaki önként nézzen meg már 12 részt abból, amiről egyetlen pozitívumot se tud írni.... de biztos csak szegény Enikő húzta a rövidebbet és neki osztották ki ezt a cikk témát, jaj de nagggyon sajnálom...

Pilizota 2013-04-03 18:24

Elég bunkón lett a cikk megírva.
Ez a sorozat jobb, mint a latin sorozatok.
Szebb és nagyon jól megírták a forgatókönyvet, a dialógusokat.
A magyar sorozatok az életben nem fogják még a Rosalinda-szintet sem elérni, nemhogy a történelmi sorozat szintjét. Fikázni könnyű, tessék jobban csinálni, jobbat írni/rendezni/színészkedni....

Nők Lapja Cafe 2013-04-03 18:24

Szerda este. Tamás atyát már rég kihúzták a sírból a TV2-n, Gordon Ramsay ámokfutása is véget ért a Story4-en, ideje hát a távirányítóhoz nyúlni. Kapcsolgatok, mint az őrült. Másnaposok sokadik ismétlése az HBO-n, pankráció a Viasaton, és kb. öt csatornán beleszaladok a Helyszínelőkbe. Az RTL Klubnál megakad a szemem: Szulejmán - írja az okos iptv. Azonnal ráindulok a történelmi sorozat címére, mert úgy szomjazok egy ,,újabb Tudorokra\", mint férfiak a Grace klinika nélküli keddre. Maradok itt, egy próbát megér.


Nők Lapja Café: Szulejmán: Törököt fogtam, nem ereszt

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>