Szulejmán: Törököt fogtam, nem ereszt

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Szerda este. Tamás atyát már rég kihúzták a sírból a TV2-n, Gordon Ramsay ámokfutása is véget ért a Story4-en, ideje hát a távirányítóhoz nyúlni. Kapcsolgatok, mint az őrült. Másnaposok sokadik ismétlése az HBO-n, pankráció a Viasaton, és kb. öt csatornán beleszaladok a Helyszínelőkbe. Az RTL Klubnál megakad a szemem: Szulejmán - írja az okos iptv. Azonnal ráindulok a történelmi sorozat címére, mert úgy szomjazok egy „újabb Tudorokra", mint férfiak a Grace klinika nélküli keddre. Maradok itt, egy próbát megér.
Szulejmán: Törököt fogtam, nem ereszt


Ahol a Budai Vár egy Disney kastély

SzulejmánTörök? Sorozat? Bámulom a képernyőt, ahol egy fickó selyem kaftánban bánatosan hegedül, miközben a tengerkékszemű szultán a kést forgatja Európa térképében. Bizarr kettősség fog el: elkapcsolnék, de nem tudok. Nem sorozat ez, inkább egy szappanopera, leöntve egy történelmi pudinggal. Nem kapcsolok, maradok. Szultán elvonul, snitt és máris egy Disney kastélyt mutatnak, alatta a felirat „Budai Vár". Jó, azt mégsem vártam, hogy a törökök újra bevonulnak hozzánk, - ezúttal filmezni - de legalább egy képeslapról másolták volna le helyesen. Ha a Budai Vár egy mesebeli kastély, akkor Lajos, magyar király olyan, mint Ursula, a Kis hableány gonosz polipja. Gőgös, hatalommániás rendkívül buta szerzet. „Ne féljetek, egyetek, nem jön a török." Le is tudjuk, a konfliktust, jöjjön már a hárem, meg a hajtépés.


Nézni kell nézni tovább!


Szulejmán: Törököt fogtam, nem eresztVisszatérünk a tengerkékszemű szultánhoz, aki roppant bölcs és igazságos uralkodó, el is küldi az asszonyt aludni, hogy a rabszolga Hürremmel háljon. Kap is gyűrűt az ágyas, mint a mesében, teherbe is esik, meg is verik, mérget is kap, azt is túléli. Csoda kell? Hát tessék, itt van. Közben egy bruttó négyperces harcjelenettel leigáznak négy parasztot a törökök és beveszik Nándorfehérvárt. „Adok nektek pénzt, vallást, igazságot, adót sem kell fizetni. Lesz itt habzsi-dőzsi"- mondá' a tengerkékszemű Szulejmán. Most égetem el a padláson porosodó középiskolai történelemkönyveket! Meg vagyunk hódítva négy perc alatt. Vonulnak is haza a törökök, mert születik az új trónörökös, Buda még várhat.

Közben megy az ármány és a szerelem a háremben. Úgy érzem a mexikói Televisa emberei jöhetnek tanulmányútra a törökökhöz, mert ami ott a Rosalinda az itt a Szulejmán, meg a Seherezádé, akik észrevétlenül veszik be a magyar képernyőket. Én pedig már a 12. részt nézem ebből a színes-szagos műanyag „történelmi" szappanoperából. Rácsúsztam, mint Ádám az Éjjel-nappal Budapestre, de azért A koppányi aga testamentumát elküldöm a törököknek postán, vagy legalább egy képeslapot a Budai Várról...

Olvass tovább

Hozzászólások

Sveta 2013-04-04 19:30

A budai vár Szulejmán korában nem így nézett ki. A visszafoglaló háború alatt a keresztény sereg úgy lerombolta, hogy utána gyakorlatilag teljesen újraépítették a Habsburgok.

Ne küldj a várról képet, mert Szulejmán úgyse azt látta, ezzel nem teszed hitelessé a sorozatot. :D:D:D

 

 

AniBlues 2013-04-04 09:26

Ezt nem értem... miért kell, hogy szimpatikus legyen akárki is egy sorozatban? Miért nem lehet valamire úgy tekinteni, hogy semlegesen, nem csak feketén vagy fehéren megítélni?

Én nem nézem ezt a sorozatot, mert nekem is későn van már, egy részt néztem meg kíváncsiságból, azt láttam, hogy a Szulejmánt mint EMBERT próbálja bemutatni + az akkori világukat.

Mindenkinek nyilvánvaló, hogy a tatár, török, Habsburg stb. elnyomások miatt IS tartunk ott, ahol, de ez már történelem. Megváltoztatni nem tudjuk, javítani tudnánk csak a jelenlegi helyzeten, de ez meg már aktuálpolitika... Ilyen alapon a filmek nagy százaléka menne a kukába, mert mindegyikben találna valaki kivetnivalót.

Továbbá, mivel ez - bár történelmi témából merít - csak egy szappanopera... Biztosan ennyire komolyan kell venni?

ardian 2013-04-04 08:50

Nekem tetszik, nézném is, ha korábban lenne, de én olyankor már csak fogpiszkálóval tudom felpöckölni a szemem, legtöbbször a reklám közben elalszom.

 

(Miért nem lehet normális műsor, film, sorozat, akármi 8 körül, amikor a korán kelők is meg bírják nézni?! Na, mindegy, ez más téma...)

 

A történelmi események nem érdekelnek, azt nem innen fogom megtudni, de az, hogy milyen élet volt egy háremben, a hierarchia, a vetélkedés, az intrikák, szerintem nagyon érdekes, egy eddig számomra ismeretlen, lebilincselő világ...

...az más kérdés, hogy néha bosszant, ma is mondtam a férjemnek, ha én ott lettem volna, bevezetem a női szultánságot, s természetesen én lettem volna az első női szultán :-)

Asta 2013-04-04 01:48

 

 

A török szereplők hitelesek, Lajos király pl. nem. Itt viszont talán nem a történelmi szál dominál, hanem a magánéleti.

trpk 2013-04-03 23:07

Mi ez a "kékszemű" fixáció?! Aki járt már Törökországban, tudhatja, hogy a nyugati részen magasak, karcsúak és kék- ill. zöldszeműek az emberek. Az ágyasok pedig a nyugati féltekén is így viselkedtek. Történelmi hűségről beszélni meg ostobaság, hiszen nyilván máshogy éli meg egy leigázott nép, mint egy hódító. Valószínűleg a Tudorokon is kiakadnának a franciák.

nidda 2013-04-03 23:00

Az "Egri csillagok"-nak sincs török fordítása,-kiadása.
"A regényt idegen nyelvekre is lefordították (a német kiadás címe Sterne von Eger, [3] az angolé Eclipse of the Crescent Moon [4]). Létezik továbbá bolgár, cseh, eszperantó, észt, finn, holland, horv át, lengyel, litván, orosz,örmény, román, szlovák, szlovén,  ukrán,[5] valamint vietnami és kínai fordítása is.[6] Rovásos kiadása 2009-ben jelent meg.[7] "
Pedig milyen szépen hangzana törökül a faluban rekedt török fogoly (Tulipán?) kinyilatkoztatása:
-Mind bolond, aki nem magyar!

eda-1952 2013-04-03 21:10

Végre, akkor most örülök neked.Hasonló gondolataim vannak, de gorombábbak és még valami ronda gyanakvás is ébredt bennem, hiszen ez már a 2. török sorozat. Szokjuk, szoktatnak?...))) Amúgy könyvben érdekes lenne, hogy ők hogyan látják azt a 300 évet, de szappanoperaként fájdalmas. Ráadásul elkapcsolni sem tudom, hallom, bár nem nézem. Egy 89 évesnek mégsem mondhatom, hogy nézze  a hóhér őket. Ámbár sűrűn emlegeti a 300 évet---aztán lelkesen nézi tovább. Csak ne ismételjék majd orrba -szájba, meg másik adón is, mint  a Seherezádot.