Szabadidő

Tabutéma: Film készült az első vibrátorról

Az első vibrátor még orvosi segédeszköz volt. A Hisztéria című új mozifilm a szexuális segédeszköz feltalálását mutatja be.

Hiába volt rendkívül sikeres a betegei körében, az angol orvostársadalom kinevette dr. Mortimer Granville-t, akit azonban ez nem zavart, és meggazdagodott a találmányából. Róla szól a Hisztéria című brit romantikus vígjáték. A Nők Lapja Café szexológusa, Sz. Mikus Edit szerint hasonló esetben egy orvos ma is ugyanezt élné át: „A szakmában a direkt beavatkozást nem nézik el, és ilyesmiért ma is kiközösítenének egy orvost.”

Tabutéma: Film készült az első vibrátorról

Tabudöntögetés

Pedig a szexkultúra rengeteget fejlődött. „Egy kicsit megengedőbb, egy kicsit bátrabb lett, de még ma sem teljesen hétköznapi a dolog. Nem hiszem, hogy egy magyar faluban a vibrátortéma hozzátartozna az együttlétekhez, viszont vannak helyek – főleg a nagyvárosok –, ahol teljesen hétköznapinak számít, ha valakinek van egy otthon – mondja a szexológus, majd így folytatta: – Tizenöt évvel ezelőtt még titkolta az illető, ha vett magának egy vibrátort, de ma már megbeszélik a barátnőikkel, hogy kinek milyen van, és hogyan használja. Nincs ezen semmi szégyellnivaló. Nem azt mondom, hogy állandóan erről kell beszélni, mert az közönségessé teszi és lerántja a mélybe ezt az egészet. Ennek is megvan a maga helye és ideje. Júniusban voltam egy konferencián, ahol az volt a téma, hogy a nők miképpen élik meg az orgazmusukat. Harminc éve vagyok a szakmában, de én is a számat tátottam attól, hogy negyven nő mennyire nyíltan, tabuk nélkül tudott beszélni arról, hogyan/miképpen élik meg a kéjt, és ebből sokat lehetett tanulni.”

Csak óvatosan!

Sz. Mikus Edit maga is szokott ajánlani a pácienseinek szexuális segédeszközöket, de vibrátort soha! „Ugyan igaz, hogy egy vibrátorral valóban könnyebb az orgazmus elérése, de az a baj, hogy ha erre rászokik az ember, akkor természetes úton az orgazmuskészsége jelentősen csökkenhet. Olyan férfit ugyanis még nem találtak fel, aki rezgő nemi szervvel született. A dildókat (olyan, mint a vibrátor, csak motor nélkül) viszont tudom ajánlani, a gyűrűket, és más hüvelyizom-gyakorlatok végzésére alkalmas eszközöket szintén hasznosnak találom” – fejti ki nekünk Edit.

Már nincs szégyen

 

Poruben Antal egy erotikus bolt eladója 1992 óta, ő azt mondja, gyakori, hogy a barátnők egymás tanácsára választanak új szexuális segédeszközt. „Ez ma már nem tabu a nőknél, a férfiak azonban sokkal szégyenlősebbek. Gyakran előfordul, hogy bejön egy hölgy, és mondja is, hogy a férje ott várja kint a kocsiban, mert nem mert vele bejönni” – meséli.

 Hisztéria
A Hisztéria című mozi a témája alapján könnyedén lehetett volna tabudöntögető botrányfilm, ám ehelyett egy kedves angol romantikus vígjáték született, ami a viktoriánus kor prűd Londonjában játszódik, ahol a kielégítetlen nőket hajlamosak voltak egyszerűen betegnek és hisztérikusnak tartani. Rajtuk végzett kézi masszázsos terápiákat dr. Robert Dalrymple (Jonathan Pryce), aki eleinte azért vett fel maga mellé egy segédorvost dr. Mortimer Granville (Hugh Dancy) képében, mert szó szerint kellett neki egy segítő kéz. A film nemcsak azt meséli el, hogy hogyan jutottak el innen a vibrátor feltalálásáig, hanem egy kedvesen romantikus történetet is kapunk arról, hogy miképpen szeret bele a fiatal doki az idősebb főnöke nem mindennapi lányába (Maggie Gyllenhaal), aki a női jogok élharcosa.

 

 

Scarlett Johansson vibrátort reklámoz
Szívesen használnak vibrátort a pasik is

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top