Szabadidő

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke?

Eljátszottunk a gondolattal: vajon melyik bölcs mesefiguránk lenne a legalkalmasabb a miniszterelnöki pozícióra? Érvek és ellenérvek, ti pedig a végén megszavazhatjátok a befutót!

Frakk

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? Kedves, lelkes, kisportolt ruganyos és ügyes kutya képében jó eséllyel lophatja be magát a szavazópolgárok szívébe. A híresen gyerekszerető jelölt elsősorban a nagycsaládosok és a magyar vérvonalat fontosnak tartók körében lehet nagy favorit. A nemzetközi nagypolitikában helyzeti előnyt jelentene számára, hogy minden terepen kitűnően mozog, elit trénerei (Lukrécia és Szerénke) pedig szinte minden szélsőséges helyzetre, provokációra felkészítették. Számos politikai szereplőtársával ellentétben idegrendszere kitűnő, a nyilvános megszégyenülésekből is flottul jön ki. Egy kis nyüszítés, cirádásan elnyújtott „veüüüzés”, bánatos nézés, és tömegesen bocsátanak meg neki a csalódott állampolgárok. Régimódi figura, aki nem hisz a bankokban, sem a vagyon családtagokra való átírásában. Minden értékét, többnyire csontokat, a dáliák alá ás el.

Erőssége: Született optimista és nem haragtartó, inkább derűs személyiség. Már egy alig pár forintos benzinárcsökkentést is lottóötösként „tálalna a népnek”.

Gyengéi: Az Allergiás Népfront örök céltáblája, aki szőre mellett kitűnő szimatával fordított arányban álló észjárását rója fel neki, amivel szerintük labdába sem rúghat Magyarország érdekeinek képviseletében az EU-ban.

Károly bácsi

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? Végre egy politikai figura, aki csomagban, nejével együtt szeretne a nép! Károly bácsi Irma nénije, azaz a first lady segítségével a megszorító intézkedéseket és egyéb gazdasági keserű pirulákat is könnyebben vennénk be. Uncle Charlie igazi színfolt lenne az EU-s miniszterelnökök között, pláne az öltözködésében. A neokonzervatív nézeteket valló snájdig öreg ízlésesen ötvözi a régi magyar vonalat és a legnagyobb kortárs stylistokat megszégyenítő színhelyességet. Az ország vezetésében határozottság jellemzi. Erős, magabiztos kézzel tartja a gyeplőt, és az apró malőrök sem késztetik lemondásra, visszakozásra. Emlékezzünk arra, amikor a focilabdát egy mélyizomból irányított rúgással az Irma néni kezében tartott tál levesbe ívelte, majd neje jajgatására a „Káárfioool?! Azt úgysem szeretem” választ adta. Kitűnő mentalitás. Ott van benne a potenciál, hogy egy ilyen karakter még a forint gyengülésében is meglátja a romantikát, vagy legalább az országérdeket.

Erőssége: Nagy az igazságérzete, határozott, ugyanakkor szociálisan érzékeny és kifejezetten empatikus miniszterelnök-jelölt. A korrupcióval azonnal és vaskézzel számolna le, miközben nejével az ország összes, a kormányban csalódott polgárát szívesen látná vasárnap délutánonként egy kellemes csésze tea mellett történő kerekasztal-beszélgetésre.

Gyengéi: Ingerült állapotában harsány, dorgálását pedig emberi füllel néha elviselhetetlen hangtartományban végzi. Megválasztásánál a parlamenti közvetítéseknél mindenképp ajánlott lenne a „mute” gomb fokozott használata, a kopás miatt pedig a távirányító gyakoribb cseréje.

Furfangos Frigyes mester

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? Magyarországon a daliás termetű miniszterelnököknek nincs túl nagy hagyománya, így Furfangos Frigyes mestert ugyan lehetne cikizni a választásokon méretei (valljuk be: törpe) miatt, de ez senkit nem tartana vissza attól, hogy rá szavazzon. A bajusz alatti morgásnak és a nagy, keretes szemüvegnek amúgy is hagyományai vannak a magyar parlamentben, és az is imponálna a többségnek, hogy Frigyes mesternek a kampány során biztos mindenkihez lenne egy jópofa találós kérdése. Ideális miniszterelnökként mindig képes a félremagyarázásra, és válaszok helyett visszakérdezéssel sokkolná vitapartnereit.

Erőssége: Ha valaki, ő aztán ért az gyerekek nyelvén, és az oktatással is foglalkozna.

Gyengéi: Elég röhejesen nézne ki öltönyben, márpedig egy politikusnál az a kötelező viselet.

Lúdas Matyi

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? Nem gyakori eset, hogy egy ország miniszterelnöke egyszerű parasztként kezdje pályafutását, de a választásokon jól jöhet majd „a nép egyszerű fia”-imázs. Tény, hogy a városi értelmiség képviselőit nehéz lesz meggyőznie, de vidéken Matyi tarolni fog. Neki biztosan elhiszik majd, hogy felvirágoztatja az állattenyésztést, és kedvezőbb áfával segíti a szárnyasok húsának eladását. Parasztgyerek, akinek megvan a magához való esze, és bár nem ért sok mindenhez, az ellenségein kíméletlenül átgázol.

Erőssége: Matyi minden Magyarország ellen irányuló támadást háromszor adna vissza.

Gyengéi: Ma már a bölcsészlányok körében is cikinek számít a rongyokból varrott oldaltarisznya, a mezítláb járás pedig csak a hippiket hatja meg.

Süsü

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? Ha értesüléseink nem csalnak, Süsü egy cuki sárkányfeleséggel és egy Süsüke nevű közös gyerekkel a háta mögött vonult vissza a tévézéstől, márpedig egy politikus esetében nem árt, ha stabil családi hátteret tud felmutatni. Ebben Süsü mindenképp erősebb a konkurenciánál. Befolyásos körökben (királyi udvar) vannak barátai, így a választási kampány finanszírozása nem jelenthet számára akadályt. Szeret énekelni, így a fellépéseiről biztosan örömmel tudósítanak majd a bulvárlapok.

Erőssége: Tudsz még egy országot mondani, amelynek egy sárkány a miniszterelnöke? Még jó, hogy nem! Süsünél coolabb választást el se tudnánk képzelni.

Gyengéi: A zord külső mögött aranyszív dobog. A kíméletlen politikai világ helyett neki inkább egy békés hippikolónia való.

Keresztespók

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? „Merjünk kicsik lenni!” Akár ez is lehetne a jelmondata a folyton tipródó, önbizalomnak igencsak híján lévő és kissé gyáva kispolgárok ideális jelöltjének, a Keresztespóknak. Ha rajta múlik, senkinek sem kellene aggódnia a sok változtatás miatt: Keresztespók szereti, ha mindig minden úgy van, ahogy az régen volt, vagyis erősen konzervatív politikát képvisel. Amiatt azért kicsit aggódunk, hogy képes lesz-e megbirkózni a főszereppel, miután Vízipók-csodapók mellett annyi éven át csupán mellékszereplő volt.

Erőssége: Óvatos, körültekintő és minden lépést jó előre eltervező, ortodox gazdaságpolitikát várhatunk tőle.

Gyengéi: Valaki találjon már neki egy rendes nevet! Ilyen névvel nem lehet választásokat nyerni.

 

Dr. Bubó 

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? Kifogástalan öltönynadrág, ing, mellény, csokornyakkendő, cipő, sőt még egy kalap és egy szivar is befigyel. Igazi régimódi elegancia, akár az angol parlamentben is megállná a helyét. Dr. Bubó az egészségügy felől közelítene az ország problémáinak megoldásához, és abban biztosak lehetünk, hogy győzelme esetén villámgyorsan újranyitná a Lipótot. Eleganciája ellenére ismeri a köznép búját-baját, az orvosi diploma pedig még sosem ártott senkinek, aki voksokat gyűjtött.

Erőssége: Minden problémára megoldást talál. „Kígyóknak lábsó, madaraknak fogsor…”

Gyengéi: A helyes diagnózis felállítása nem tartozik az erősségei közé, így nem biztos, hogy azokon a területeken gyógyítaná az ország sebeit, ahol tényleg szükség van rá, és a szóvicceket se szereti mindenki.

Ursula

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? Nőiessége még a kétmázsás testsúlyán keresztül is sugárzik. Bűbájos jelenség, akire, ha valahol jelen van, egyszerűen nem lehet nem odafigyelni. Bár karrierje során leginkább dr. Bubó árnyékában élt, ha jobban belegondolunk, az esetek többségét valójában ő oldotta meg a doki helyett, így talpraesettsége és tehetsége szerénységgel párosul. Testi erejével bármikor helyretenné az ellenzéket a parlamentben, de amúgy is: ki kötne bele kétmázsányi tömény bűbájba?

Erőssége: Az országnak még sosem volt miniszterelnöknője. Talán épp most jött el az ideje?

Gyengéi: Plátói szerelmet érez dr. Bubó iránt, így félő, hogy a választások hajrájához érve ellenfele javára visszamondja a jelölését.

Mézga Aladár

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? A tudományok embere ő. Elnöksége alatt bevezetnék a bölcsődei fizikafakultációt, de tervbe venné – a négyes metró elkészülte után – az űrutazások BKV-kereteken belül való, szakaszjegyes bevezetését is. Mézga Aladár már a csuklójában is eltérne az ellenzék divatkövető elemeitől. A külföldi politikusokkal való kezet rázását megörökítő hírügynökségi fotókon ugyanis soha nem látnánk puccos, politikai körökben szinte kötelező drága karórát. Legfeljebb egy szerény időkibővítő díszelegne ott, ami már önmagában is félsiker lehetne a súlyos adósságcsapdába került „svájci frankosok” megsegítésében. Egyik első intézkedése várhatóan az lenne, hűséges Blöki kutyája előtt való tisztelgésként, hogy a családban a négylábúak a tinédzserlányokkal azonos jogokat élvezhessenek.

Erőssége: Műszaki felkészültsége messze kiemelkedő, és éjszakánként Mézgamanként járná az országot, és akár egyesével is, de megoldaná a nehéz helyzetbe került emberek gondjait, akár a második dimenzióba áthelyezve azokat.

Gyengéi:  A divat szekcióban számos ellensége van, de kultúrkörökben sem túl népszerű. A munkanélküliek egy szélsőségesebb csoportja már így is lázadást szít ellene, mondván, hogy Aladár már a kabinetbe is robottagokat tervez, ez a robotmánia pedig hosszú távon csak tovább súlyosbítaná az elhelyezkedési esélyeket az országban.

Pom Pom

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? Ezerarcú politikus, aki ha szőrpamacs, paróka, bokakesztyű vagy szobafestőpemzli, vagy papucs orrán pamutbojt alakjában is, de csakis a népet szolgálja. Szívügyei közé tartozik a közoktatás, de egyúttal lelkes környezetvédő. Elnöksége alatt rengeteg új fát ültetnének szerte az országban, az ágak lemetszéséért, letöréséért pedig – körülményektől függően – 1 év felfüggesztett és 3 év letöltendő közötti szabadságvesztést róhatnának ki. Ettől eltekintve vajszívű, kedves beszédű szereplő a politikában, aki ha bajt észlel, nem rest utánajárni a gondoknak. Újraíratná a magyarországi alaptörvényt, mégpedig saját szőre szerint, kebelbarátai élettörténeteiből vett fordulatokkal. Így a magyar társadalom működésével kapcsolatos érdekeket és célokat olyan sztárok diktálnák, mint Picur, Hapci Benő, Gombóc Artúr, a mágneskörmű szögkihúzó vagy a bátor tintanyúl.

Erőssége: Nagyon élénk a fantáziája. Tanulságos, lebilincselő történeteivel széles tömegeket tudna befolyásolni, súlyosabb esetben megzabolázni, attól függően, mit is diktál az aktuálpolitikai helyzete.

Gyengéi: Nagy melegben, illetve a tavasz–nyári szezonban sűrű, tömött állaga miatt nem a legpraktikusabb jelölt.

Karak

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? Nagy volumenű, mély, inspiráló személyiség, aki vezetésre termett. Az egyik legesélyesebb jelölt, sokat tapasztalt, Simabőrű ellenzéken edzett vén róka a politikában, aki lenyűgözően ötvözi a vezetők összes jó, egyszersmind előnyös tulajdonságát. Fontos számára a család, bár maga agglegény. A bűnözési ráta csökkentése, valamint a vadászat-horgászat, mint „műfaj” teljes elsöprése szinte garantált elnöksége alatt. Bár képes milliókat sorsáról dönteni, a bulvárlapok címoldalán biztosan nem láthatjuk majd. Aktív politikus, aki a világot, de legalábbis Magyarországot garantáltan nem a fényűző partikon való kapcsolatépítéssel vagy a csinos titkárnőknek való udvarolgatással fogja megváltani.

Előnyei: Van humora, derűs, bölcs. Megfontolt és óvatos miniszterelnök lenne, akinek ideje alatt biztosak lehetnénk abban, hogy a kormány a népnek valóban hasznos törvényjavaslatokat indítványoz. A zengő hangú politikus minden helyzetből talpra áll, ha nem választják meg, legfeljebb elmegy szinkronszínésznek.

Gyengéi: Az őszi hajtóvadászatokban hosszú távon nem teljesít jól, sőt, inkább tragikusan. Szereti a hegy tetején álló (drága négyzetméteráras) ingatlanokat, odúját akkor is a hasonlóan elit területeken rendezi be, ha ezzel kivívja a nép nemtetszését.

Sólyom csőrmester

Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke? A katonai háttér nem minden polgárnak lehet szimpatikus, de valószínűleg sokan a közbiztonság megjavulásának lehetőségét látnák megválasztásában. Elképzelhető, hogy általános iskolai osztálytársát, Bubó doktort hatalmi pozícióba helyezné, mégpedig egészségügyi miniszterként. Az erdőrségnél (az erdő rendfenntartó szerve) lehúzott évek persze megkeményítették a tollait és a szívét, könyörtelen típus, aki azért könnyen felizgatja magát, így a jól kiépített orvosi kapcsolataira könnyen szüksége lehet, ha az irányítása alatt nem mennek éppen gördülékenyen az ország ügyei.

Erőssége: Gyors, szigorú és határozott karakter, elnöksége alatt a belpolitikai botrányok nem lennének szépen elsatírozva, hanem nagyüzemi szinten folyna a példastatuálás.

Gyengéi:  A szigor egyúttal hátránya is. Elég lenne egy kis gyanú, hogy valahol áfacsalás történik, vagy hamisnak tűnik egy mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolási igazolvány, és máris a börtönben találná a magyar polgár magát.

A(z) “Ki legyen Magyarország első mese-miniszterelnöke?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Lúdas Matyi

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top