Szabadidő

Szerezd vissza a fiatal önmagadat!

A korral nemcsak tapasztalat jár, hanem rossz esetben túlzott megkomolyodás és az álmok elvesztése is. Juliette Binoche-nak megadatik, amire sokan vágynak: lélekben tizenöt évvel fiatalabbá válik. Heti moziajánló.

Valaki más élete
A hirtelen öregedős és/vagy hirtelen fiatalodós filmeknek nagy hagyománya van, bár a dolog ritkán jár együtt időutazással is. Míg a Segítség, felnőttem! vagy a Hirtelen 30 című mozikban a főhős gyerek egy pillanat alatt felnőttbőrben találta magát, a Valaki más életében egy eleve felnőtt, huszonöt év körüli nő öregszik hirtelen tizenöt évet. Viszont ez az öregedés itt nem csak testi tünet: valóban eltelik tizenöt év, miközben neki fogalma sincs, mi is történt vele a kiesett időben. Arra azért hamar rájön, hogy nem egy nagy üveg vodka a ludas, és az is világossá válik, hogy van egy gyereke, és a férfi, akit anno annyira szeretett, most a férje, aki épp válni készül. Pár nap alatt világossá válik számára, hogy az élete olyan fordulatot vett, amire sosem vágyott volna. Karrierista, szeretőt tart, és gyakorlatilag minden szerettét elmarta maga mellől. Vajon vissza tudja még szerezni a férjét? Vajon lehet még ilyenkor váltani? A filmmel két baj van. Először is nem tudja eldönteni, hogy vígjáték legyen vagy dráma. Olykor hosszasan nevetünk azon, ahogy a bejárónő segítségével próbálja megtalálni a saját kocsiját, mivel nem ismeri fel azt, máskor pedig fél óráig másról sincs szó, csak a férjével való kapcsolata szomorú oldaláról. Másodszor a Valaki más élete semmilyen magyarázattal nem szolgál arra vonatkozóan, hogy Marie miért változott meg ennyire a tizenöt év alatt, és mi a baja a férjével. Márpedig ezek az információk fontosak lettek volna.

 

 

Rendezte: Sylvie Testud
Szereplők: Juliette Binoche, Mathieu Amalric, Aure Atika
Eredeti cím: La vie d’une autre
Korhatár: 12
Forgalmazza: ADS Service
Értékelésünk: 3/5

A Bourne-hagyaték
Amíg James Bond esetében senki sem csodálkozik azon, hogy a főhőst időről időre más színész alakítja, addig a Bourne-rajongókat valósággal sokkolta a hír, hogy Matt Damon otthagyta a sorozatot, ám mégis lesz folytatás Jeremy Renner főszereplésével. Szerencsére egy trükknek hála Renner nem Jason Bourne-t alakítja az új filmben, hanem egy Aaron Cross nevű ügynököt, akit szintén üldöz a CIA, és aki után pont Bourne miatt vadásznak. Az amerikai titkosszolgálat a botrány után le akarja állítani az összes titkos katonai projektjét, és ahol lehet, elvarrnák a szálakat. A történet egy időben zajlik A Bourne-ultimátum történéseivel, csak épp a világ más tájain járunk, ahol Damon helyett Rennert üldözik a zsaruk, és persze egy überprofi bérgyilkos. Meglepő módon a film működik, pedig Matt Damon és az előző két rész rendezőjének távozása után mindenki bátran fogadott volna az ellenkezőjére. A főszereplő személyén kívül kissé a stílus is változott. A film nem egy nonstop akciójelenet, mint az elődök, hanem sok intrika, karakterábrázolás és duma van benne, amivel megidézi a hetvenes évek kiváló paranoiathrillereit (pl. A keselyű három napja). Persze amikor akcióznak, akkor nem spórolnak semmin. A manilai motoros üldözés szenzációs, a farkasokkal való csata szintén, de ami még ennél is fontosabb, hogy Rachel Weisz személyében olyan társat találtak Renner mellé, akiért érdemes izgulni.

 

 

 

Rendezte: Tony Gilroy
Szereplők: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton
Eredeti cím: The Bourne Legacy
Korhatár: 16
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelésünk: 4/5

Step Up 4. – Forradalom
Furcsa dolog, hogy ugyan láttuk a Step Up-széria minden eddigi részét, mégsem emlékszünk belőlük semmire. Persze azon kívül, hogy mindenütt valami táncverseny megnyerése volt a tét, ostoba párbeszédek tömkelegét kellett végigszenvednünk és a táncjelenetek tényleg látványosak voltak. Az új rész azáltal töri meg a hagyományokat, hogy ezúttal verseny helyett különböző flashmobokkal szórakoztatják a nagyérdeműt (akik valamiért ezen folyton megbotránkoznak…), és az új részben Miami adja a hátteret az előadásokhoz. Egyébként csak a szokásos. Szegény-gazdag ellentét, hülye szülők, táncimádat, lázadás, szerelem… Mindez a lehető legklisésebb tálalásban, rengeteg pazar 3D-s táncjelenettel tarkítva. A Step Up-széria legnagyobb érdeme továbbra is az maradt, hogy az első részben ismerhettük meg Channing Tatumot. Ennyi.

 

 

Rendezte: Scott Speer
Szereplők: Kathryn McCormick, Ryan Guzman, Alyson Stoner
Eredeti cím: Step Up Revolution
Korhatár: 12
Forgalmazza: Pro Video
Értékelésünk: 2/5

Havanna, szeretlek!
Egy ismert rummárka által szponzorált szkeccsfilm a kubai főváros romantikus oldaláról, amiben hét rendezőt kértek fel, hogy mutassák be, ők mit gondolnak Havanna mágikus hangulatáról. Valódi sztori nélküli flashek egy városból, ahová bárki szívesen ellátogatna pár hét erejéig.

 

 

Rendezte: Benicio Del Toro, Gaspar Noé és sokan mások
Szereplők: Josh Hutcherson, Daniel Brühl, Emir Kusturica
Eredeti cím: 7 días en La Habana
Korhatár: 16
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

Álmaink Rómája életre kel
Amikor a haverja is fontosabb nálad

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top