Szabadidő

Adoptált nyuszi, asztalos maci – milyen mesehősöket imádtak külföldön?

Nekünk sárkányunk volt, Süsü, akit imádhattunk gyerekként. Megkérdeztünk néhány külföldit, náluk ki volt a menő?

Carl, 36 éves kutató, Svédország

„Régebben magamra akartam tetováltatni Bamsét” – meséli a svéd Carl, aki kutatóként dolgozik Budapesten. Svédországban a 60-as években indult a talán legnépszerűbb svéd mese, amit tényleg mindenki ismer: Bamse, a világ legerősebb medvéje. Bamse, egy cuki medve, aki mézet eszik, és ettől a legerősebb medve, de sosem erőszakoskodik. Olyan barátai és rokonai vannak, akik elég felnőttes dolgokkal vannak elfoglalva. A legjobb barátja Lille Skutt, egy nyúl, aki éppen összeköltözik a barátjával, és örökbe fogadnak egy kislányt. Bamsének szintén sok gyereke van, és az egyikük Asperger-szindrómás. „Nekem egyébként ő volt a kedvencem a rajzfilmben, mert ő volt a legmenőbb – mondja Carl. – De abban a mesében van mindenről szó: drogokról, háborúról, rasszizmusról és nagyjából 7–12 éves gyerek nézik.”

Felice, 21 éves egyetemista, Venezuela

Nem egészen erre a válaszra számítottunk Venezuelából, de Felice azt állítja, náluk a Tom és Jerry ment – jegyezzük meg, azért nálunk is. „Abszolút fejlesztette a zenei ízlésemet: a jazz és big band zenére való fogékonyságomat teljes mértékben a Tom és Jerrynek köszönhetem – mondja Felice. – Több nemzedék szórakozott rajta, valahogy betalált a humora nálunk is!”

Jesse, 38 éves menedzser, Amerikai Egyesült Államok

„Persze Tapsi Hapsin és Tom és Jerryn nőttem fel, mint az amerikai gyerekek többsége. A mai napig imádom őket, nézem manapság is – magyarázza Jesse. – Ami komolyabb, és kisfiúként olvastam sokat, az a Berenstain Medve történetek. Úgy tűnik, a medvék mint mesehősök nagyon sok országban tarolnak. A 60-as években adták ki az elsőt, és azóta 260 millió példányt adtak el. „Általában erkölcsi, útmutató sztorik voltak, a medvék egy nagy faházban laknak, anyuka háziasszony, apuka asztalos. Elvitték a gyereküket fogorvoshoz, és akkor láttad, hogy illik egy rendes kismacinak a fogorvosnál viselkednie, meg hogy nem kell parázni. Én mindenesetre, ezután is paráztam a fogorvostól” – meséli Jesse.

Dorothee, 32 éves tanár, Németország

„Hát mi más lehetne a legtipikusabb német mese, amit nyilván minden német gyereknek olvasnak, mutatnak: a Grimm testvérek bármelyik meséje” – mondja Dorothee, aki szintén ezeken a meséken nőtt fel. Nekünk, magyaroknak sem kell bemutatni Piroskát, Hófehérkét és a többieket. „Ami viszont modernebb kicsit, a Maja, a méhecske, akit imádtunk a kis vörös hajával.” A legeslegdurvább viszont az, hogy az eredeti főcímdalt a cseh Korda György, Karel Gott énekelte. Íme!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top