2017. 08. 18. Ilona

Adoptált nyuszi, asztalos maci – milyen mesehősöket imádtak külföldön?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Nekünk sárkányunk volt, Süsü, akit imádhattunk gyerekként. Megkérdeztünk néhány külföldit, náluk ki volt a menő?
2012. 09. 03. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Carl, 36 éves kutató, Svédország


„Régebben magamra akartam tetováltatni Bamsét” – meséli a svéd Carl, aki kutatóként dolgozik Budapesten. Svédországban a 60-as években indult a talán legnépszerűbb svéd mese, amit tényleg mindenki ismer: Bamse, a világ legerősebb medvéje. Bamse, egy cuki medve, aki mézet eszik, és ettől a legerősebb medve, de sosem erőszakoskodik. Olyan barátai és rokonai vannak, akik elég felnőttes dolgokkal vannak elfoglalva. A legjobb barátja Lille Skutt, egy nyúl, aki éppen összeköltözik a barátjával, és örökbe fogadnak egy kislányt. Bamsének szintén sok gyereke van, és az egyikük Asperger-szindrómás. „Nekem egyébként ő volt a kedvencem a rajzfilmben, mert ő volt a legmenőbb – mondja Carl. – De abban a mesében van mindenről szó: drogokról, háborúról, rasszizmusról és nagyjából 7–12 éves gyerek nézik.”
Felice, 21 éves egyetemista, Venezuela


Nem egészen erre a válaszra számítottunk Venezuelából, de Felice azt állítja, náluk a Tom és Jerry ment – jegyezzük meg, azért nálunk is. „Abszolút fejlesztette a zenei ízlésemet: a jazz és big band zenére való fogékonyságomat teljes mértékben a Tom és Jerrynek köszönhetem – mondja Felice. – Több nemzedék szórakozott rajta, valahogy betalált a humora nálunk is!”


Jesse, 38 éves menedzser, Amerikai Egyesült Államok


„Persze Tapsi Hapsin és Tom és Jerryn nőttem fel, mint az amerikai gyerekek többsége. A mai napig imádom őket, nézem manapság is – magyarázza Jesse. – Ami komolyabb, és kisfiúként olvastam sokat, az a Berenstain Medve történetek. Úgy tűnik, a medvék mint mesehősök nagyon sok országban tarolnak. A 60-as években adták ki az elsőt, és azóta 260 millió példányt adtak el. „Általában erkölcsi, útmutató sztorik voltak, a medvék egy nagy faházban laknak, anyuka háziasszony, apuka asztalos. Elvitték a gyereküket fogorvoshoz, és akkor láttad, hogy illik egy rendes kismacinak a fogorvosnál viselkednie, meg hogy nem kell parázni. Én mindenesetre, ezután is paráztam a fogorvostól” – meséli Jesse.


Dorothee, 32 éves tanár, Németország


„Hát mi más lehetne a legtipikusabb német mese, amit nyilván minden német gyereknek olvasnak, mutatnak: a Grimm testvérek bármelyik meséje” – mondja Dorothee, aki szintén ezeken a meséken nőtt fel. Nekünk, magyaroknak sem kell bemutatni Piroskát, Hófehérkét és a többieket. „Ami viszont modernebb kicsit, a Maja, a méhecske, akit imádtunk a kis vörös hajával.” A legeslegdurvább viszont az, hogy az eredeti főcímdalt a cseh Korda György, Karel Gott énekelte. Íme!Olvass tovább

Hozzászólások

anyucikuszka 2012-09-10 16:10

ja a fiam kedvence blinki bill kimaradt elnezest erte

anyucikuszka 2012-09-10 16:09

amikor kicsi voltam nem neztem meset esetleg a TV macit ha volt aram vagy adas. a fiam kikacag ha mondom ,azt hiszi hogy regen volt dvd meg video. a vukot is felnotkent lattam eloszor bar konyvbol olvastam de latni nem lattam csak diavetiton. miota megszuletett a fiam en is nezek meseket de csak amik normalisak. gyalogkakukk , tom &jerry.... mezga geza , magyar nepmesek na ezek mesek nem mint a maiak meg a nevuket se tudom leirni.

sarga_rozsa87 2012-09-10 11:06

Tom és Jarry az igazi, imádtam

Nők Lapja Cafe 2012-09-10 11:06

Nekünk sárkányunk volt, Süsü, akit imádhattunk gyerekként. Megkérdeztünk néhány külföldit, náluk ki volt a menő?

Nők Lapja Café: Adoptált nyuszi, asztalos maci - milyen mesehősöket imádtak külföldön?