Család

Milyen angol szótárat használjon a gyermekem?

Akár a nyelvtanulástól is elveheti gyermeked kedvét, ha egy nem megfelelő szótár miatt nem érti, félrefordítja a szövegeket, vagy elveszik a jelentések között. Olyan minőségi, időtálló szótárra van szüksége, amely az alapoktól egészen a felsőfokig használható tartalmat nyújt. De milyen is az ideális angol szótár nyelvtanuláshoz?

A sikeres nyelvtanuláshoz elengedhetetlen egy naprakész és megbízható szótár, amelyben gyermeked könnyen, gyorsan megtalálja a keresett szavakat. Az interneten található ingyenes szótárak egy-egy szó keresésénél segítséget jelenthetnek, de egy nyelv elsajátításához minőségi, időtálló szótárra van szükségünk, amely az alapoktól egészen a felsőfokig használható tartalmat nyújt.

Figyeljünk rá, hogy megbízható kiadó szótárát szerezzük be, ennek mindenképpen érdemes még a vásárlás előtt utánanézi. Jó tudni, hogy a szótárszerkesztés kapcsán fontos szempont a nagy múltú tapasztalat, hiszen az új szavak, időről időre frissülő nyelvi adatok iránti igények kiszolgálása mellett sokéves szótárszerkesztési tudás is szükséges a minőségi tartalom kialakításához.

Ha utánaolvasunk az angolszótár-szerkesztési hagyományoknak, biztosan találkozunk Országh László nevével. Ismerősen cseng? Nem véletlen, hiszen generációk nőttek fel az ő és munkatársai – mint például Magay Tamás – által szerkesztett szótárakon. Az ő nevük garancia a megbízható tartalmú szótárakra.

Milyen angol szótárat használjon a gyermekem?

 

Felmerül azonban a kérdés: elég csak a fenti szempontot figyelembe venni? Természetesen nem.

A tartalmi szempontokon túl célszerű, ha a választott szótár megfelel a mai kor kívánalmainak. A digitális támogatás ma már elengedhetetlen, ha nyelvtanulásról van szó. Nagy segítség, ha a szótárban található szavak kiejtése meghallgatható, kereshető online is, vagy ha a ma már egyre jobban elterjedő e-olvasókon használható szótáralkalmazást kapunk a nyomtatott szótár mellé.

Szótár mindenképpen szükséges a nyelvtanuláshoz – válassz olyat gyermekednek, amely naprakész, megbízható és felhasználóbarát, hogy valóban a segítségére legyen!

Magay Tamás-Országh László: Angol-magyar, magyar-angol szótár + net + e-szótár (ÚJ KIADÁS 2012)

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top