Szabadidő

Menekülj kis falvakba a forgatag elől!

Van megoldás, ha messze elkerülnéd <a href="https://nlc.hu/szabadido/20120817/augusztus-20-kenyer-olimpia/" target="_blank">az állami ünnepségeket</a> és a városi sürgölődést: összegyűjtöttük a legjobb falunapokat szerte az országból. Ismerkedj szatmárikumokkal és kondorikumokkal!

Menekülj kis falvakba a forgatag elől!Falunapi Vigalom Drégelypalánkon

A Börzsöny lábánál, Drégely vára alatt tartanak klasszikus falunapot székely lábbábossal, ifjúsági fúvószenekarral és hastáncos kislányokkal Drégelypalánkon. A gyerekek délután három órától estig a szöszmötölőben játszhatnak festett arccal, a felnőttek a főzőversenyen simulhatnak be a helyiek közé. A nap az érzelmi hullámvasúton ülő Bereczki Zoltán koncertjével nyugszik, de a falu csak ezután élénkül meg igazán az utcabálon.

Hol?
Drégelypalánk, a Művelődési Ház és Iskola udvara
Mikor? Augusztus 19. 15:00-től
Mennyiért? Ingyenes
Ne menj, ha már a hastáncos kislányok gondolatától is kiborultál.

Menekülj kis falvakba a forgatag elől!Szenkeparti Nagyvásár

A Panyolai Szamosparti Nyugdíjas klub és Citerazenekar előadásánál ártatlanabb programot el sem tudunk képzelni, de ez messze nem minden. Nagyvásárt is tartanak a szatmári Penyigén a Szenke-patak partján bajszos-kalapos mesteremberekkel. A Lekvárium udvarán fő a gyümölcslekvár, a kemencéből helyi finomságok kerülnek elő és a Szenke-tavon csónakázni is lehet. Ebéd után Gesztesi Károly és Nádas György indítja be a humorágyút, utánuk a Dolly Roll és Aradszky László fokozza a hangulatot.


Hol?
Penyige, Szenke-patak partja és Lekvárium
Mikor? Augusztus 19–20.
Mennyiért? 0–400 forint
Ne menj, ha már túl sok otthon a hímzett terítő.

Menekülj kis falvakba a forgatag elől!Kondorosi Betyárnapok

Miután az olimpián szépen bizonyítottuk, hogy igazi lovasnemzet vagyunk, most a békési Kondoroson leshetjük a fogathajtókat és a lovasbemutatókat. Közben a főzőversenyen Rózsa Sándor kedvencei készülnek szabad tűzön, de lesz hagyományos kutyaszépségverseny, házipálinka-verseny, házisavanyúság-verseny és tombola. Vasárnap este a Dupla Kávé koncertjét a Hevesi Happy Band utcabálja fejeli meg.

Hol? Kondoroson, a Kondorosi Csárda mellett
Mikor? Augusztus 18–19.
Mennyiért? Ingyenes
Ne menj, ha nem kenyered a betyárromantika.

Menekülj kis falvakba a forgatag elől!VII. Szent István napi Falunapok Ozorán

Rájárt a rúd az elmúlt héten Ozorára, miután a róluk elnevezett hippifesztiválon tartott nagyszabású razziát a rendőrség. Most megmutathatjuk, hogy az efféle bulvárhírek nálunk nem rombolták le a település hírét, ha ellátogatunk a helyi falunapokra. Már kora reggel horgászversennyel kezdenek, miközben a horgászfeleségek sütisütő versenyen feszülnek egymásnak. Az interaktív családi koncert után Lola is fellép, majd jön a Dupla Kávé és Soltész Rezső.

Hol?
Ozora
Mikor? Augusztus 18–19. 15:00-től
Mennyiért? Ingyenes
Ne menj, ha te megijedtél a hírektől.

Menekülj kis falvakba a forgatag elől!Augusztus 20-i Falunap Szászváron

A nyugdíjas bányászegyesület lencsegulyást, a polgárőrök kantárhegyi részeges vaddisznópörköltet főznek vasárnap a baranyai Szászváron. Szomjan sem maradnak a vendégek, mivel az Ezüstfenyő tánccsoport ingyenes pálinkakóstolót, a bortermelők ingyenes sajt- és borkóstolót tartanak. Miután a gyerekek kitombolták magukat a légvárban, palacsintaevő versenyen vehetnek részt a tökéletesen celebmentes falunapokon. Vasárnap átadják a Szászvári faluséták elnevezésű túrautat, majd hétfőn megszentelik az új kenyeret.

Hol? Szászvár
Mikor? Augusztus 18–20.
Mennyiért? Ingyenes
Ne menj, ha neked kellenek a sztárvendégek.

Menekülj kis falvakba a forgatag elől!Hortobágyi Hídi Vásár

Fiatalok öltöznek be népi viseletbe és nemezruhákba Hortobágyon, ahol a hétvége a népi iparművészeké és a népzenéé lesz. Kipakolják a zsűrizett portékákat, köztük kalapokat, kerámiákat, kolompokat és népi hímzéseket. A Karinkó népzenei együttes mellett azért Tóth Vera is fellép. A hétfői kenyérszentelés után kihirdetik a Tiszta, virágos udvar, rendezett ház verseny díjazottjait.

Hol? Hortobágy, vásártér, víziszínpad
Mikor? Augusztus 17-20.
Mennyiért? Ingyenes
Ne menj, ha a kánikulában elriaszt a délibábos puszta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top