Szabadidő

6 tipp borimádó sztárvadászoknak

Mostanában egyre divatosabb a hollywoodi filmsztárok, slágerlistás zenészek vagy éppen a sztárfocisták körében, hogy borokkal kezdenek foglalkozni. Vajon csak megszerzett vagyonuk eltékozlására keresnek egy opciót, vagy valóban a borászatban látják a jövőt? Ha kedvet kaptál a finom borokhoz, látogass el Keszthelyre a Festetics-kastélyba augusztus 19-20-án a Sztárborok mesterkurzusára.

Cliff Richard
Nem ismerte fel saját borát

6 tipp borimádó sztárvadászoknak

A most 71 éves angol énekest 1995-ben a királynő lovaggá ütötte – 50 millió angol fontos vagyonával az egyik leggazdagabb angol, van hát mivel játszania a dél-portugál Algarve régióban. Pincészete, az Adega do Cantor számos Mundus Vini és International Wine Challenge díjat tudhat magának, bár vele esett meg az a csúfos eset is, hogy egy Gordon Ramsay-show-ban nem ismerte fel a saját borát, sőt kritizálta is. „Mindkettő nyers, egyikért sem adnék pénzt” – mondta Bob Dylan és a saját borát kóstolva, Gordon pedig örült, hogy végre kicsikarta az „f” betűs szót a tisztes életű lovagból. 

Brad Pitt
Valóságos szerelmi bájital

6 tipp borimádó sztárvadászoknak

Amikor Angelina Jolie az ikrekkel volt várandós, kikötötte, hogy csakis Franciaországban hajlandó világra hozni a gyerekeket. A büszke apuka, Brad Pitt, ezért 2008-ban megvette azt a Château Miravalt Provence-ban, amely korábban Jacques Loussier francia jazz-zongoristáé volt, aki stúdiót épített, így a Miraval olyan zenészek felvételeinek volt színtere, mint a Pink Floyd, a Cranberries és Sting. A 35 szobás kastély óriási birtok központja, szőlő pedig 30 hektáron terem.  Jancis Robinson, a világ egyik legnagyobb borszaktekintélye a 2008-ban a piacon lévő évjáratokról elismerően nyilatkozott, dicsérve a borok gyümölcsösségét, mélységét. A hírek szerint ezen a birtokon tartja most hétvégén a Jolie–Pitt-páros az esküvőt.

Iniesta
Boldog nyugdíjas éveket tervez

6 tipp borimádó sztárvadászoknak

A spanyol focista, aki az FC Barcelona középpályása, alighanem okosan döntött, amikor engedve a vér szavának, csatlakozott a családi bodegához. Az édesapja által 1990-ben alapított birtok 120 hektáron termel nemzetközi és helyi szőlőfajtákat. A birtok két borcsaládot készít, egyik az Őrült Szív, azaz Corazón Loco nevet viseli, és könnyű, gyümölcsös, azonnali fogyasztásra szánt borokat tartalmaz, a másik a Finca el Carril (Birtokbor), amelyik öregebb tőkék gyümölcséből készült és érleltebb borokat kínál a rajongóknak. A borcsalád legfiatalabb tagja egyben Iniestáé is, a Valeria (75% chardonnay és 25% macabeo) 2010-es évjáratú, akárcsak Iniesta Valeria nevű kicsi lánya.

Sting
Nem csak a zenében maximalista

6 tipp borimádó sztárvadászoknak

A zenész és felesége, Trudie egy toszkán birtokon valósítják meg magukat, ahol a borok mellett olívaolajat, szalámit és mézet is készítenek. Az Il Palagiót 1999-ben vették rendkívül lepusztult állapotban, gyönyörűen felújították, és már egy kis üzletet is nyitottak, ahol a birtok termékei kaphatók. Sting szerint a jó zene és a jó ételek-italok között szoros a kapcsolat, és az eddig piacra került borainak sikere láttán egyet kell értenünk vele: a vitathatatlanul nagy zenész borban is élen jár. A 24 hónapig francia hordóban érlelt, Sister Moon 100-ból 92 pontot kapott az amerikai borgurutól, Robert Parkertől és 93-at a szintén amerikai tekintélyes bormagazintól, a Wine Spectatortól.

Jarno Trulli
Vele könnyű eladni

6 tipp borimádó sztárvadászoknak

A Forma–1-es versenyző esetében a borászat valódi megélhetési forrássá vált. A Podere Castorani borászat ténykedésében aktívan részt vesz, a Vinitaly veronai borvásáron például Trulli óriási fotója várja a látogatókat, de ő maga is sok időt tölt kiállítási pavilonjukban, és a boroscímkék legtöbbjén is ott díszeleg a neve. A Podere Castorani birtok Pescara városa közelében fekszik, a legjelentősebb olasz borkalauz a 3 pohárral, azaz „tre bicchierivel” értékelte az Amorino Casauria Montepulciano d’Abruzzo DOC 2007-es évjáratát – ami igazán komoly elismerés. A Trulli „globál” azonban nemcsak az abruzzói birtokról kínál borokat, hanem szerte Itáliából, Piemonttól Szicíliáig.

Hazai hírességek a címkén vagy mögötte

6 tipp borimádó sztárvadászoknakItthon is találunk az előbbiekhez hasonló példákat, kezdve mindjárt Ákossal, a zenésszel, akinek „ágy mellett töltve áll a hűs borospohár”, hiszen két társával saját borkereskedést-boréttermet nyitott, az Andante borpatikát.
Pánczél Andrea, a TV2 korábbi munkatársa férjével nemcsak a Borkultusz műsor készítésébe fogott, hanem borászkodásba is a Szent György-hegyen Szászi Endre hathatós közreműködése mellett.
Bán János színész is borászkodik, ha ideje engedi, saját kezűleg végzi el szőlőjében a munkálatokat.

Szarka Gyula, a Ghymes frontembere Kisangyalom olaszrizlingjével már négy csillagot is elért a VinCE Magazin újdonságai közt. Koltai Lajos operatőr-filmrendező és Pataky Attila, az Edda frontembere az egri Chateau Wanda Bormanufaktúra egy-egy palackján tűnt fel.
A legújabb borral kacérkodó ismert személyiség pedig az ország pszichiátere, dr. Csernus Imre, aki az egri Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péter grafikussal készíti borait, többek között a beszédes Lelkifröccs és Lelkibéke neveken az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon.

Kedvet kaptál a világsztárok boraihoz? A Festetics-kastélyban és parkjában megrendezendő exkluzív borfesztivál egyik mesterkurzusán jónéhány sztárbort megkóstolhatsz ezen a hétvégén! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top