Szabadidő

Szerelembe esnél, ha tudnád, hogy két hét múlva meghalsz?

Nem természetes, ha az ember pontosan tudhatja, mikor fog meghalni. Ennél is nagyobb baj, ha minden ember tudhatja. Vannak, akik még ezekben a pillanatokban is a szerelmet választják.


Míg a világvége el nem választ

Szerelembe esnél, ha tudnád, hogy két hét múlva meghalsz?

Semmiképp sem nevezhető hétköznapinak, ha egy romantikus komédia a világvége napjaiban játszódik. Akkor, amikor a bolygónk lakói megtudják, hogy egy közelgő kisbolygó becsapódása miatt már csak heteik vannak hátra. Nincs remény. A téma inkább drámáért vagy katasztrófafilmért kiáltana, mégis romkom készült belőle. Mindenből lehet humort fakasztani, miért pont a világvége számítana tabutémának? A katasztrófa bejelentésekor Dodge (Steve Carell) egyedül marad. Felesége otthagyja őt, hogy a hátralévő időben mással legyen. A férfi depresszióba esik, míg mások vagy az utcán tombolnak az erőszakhullámban, vagy megpróbálják az életüket egyfajta hedonista orgiaként élni. Netán úgy tesznek, mintha mi sem történt volna, mert így könnyebb feldolgozniuk a közelgő véget (vicces látni a füvet nyíró férfit vagy a pár nappal a tragédia előtt még takarítani induló takarítónőt…). A férfi aztán kap egy levelet egykori szerelmétől, ami arra sarkallja, hogy elinduljon hozzá. A társa a szomszédban lakó, frissen szakított lány (Keira Knightley) lesz, akivel útközben különös kalandokba keverednek. A film olyan, mintha a Deep Impact találkozott volna a Tuti dologgal. Keserédes, de van humora, még ha kissé sötét is. A partira bátran behozott heroin, vagy az alkohollal itatott gyerekek ebben a helyzetben tényleg viccesek, de a film szerencsére a végjátékot nem komolytalankodja el. Szép mozi, csak kár, hogy két ennyire össze nem illő ember a főszereplője, mint Keira Knightley és Steve Carell. Külön-külön imádnivalók, de egyszerűen nem hisszük el nekik, hogy ők ketten valóban egymásba szerethetnek.

 

 

Rendezte: Lorene Scafaria
Szereplők: Keira Knightley, Steve Carell, Adam Brody
Eredeti cím: Seeking a Friend for the End of the World
Korhatár: 12
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 4/5

A sötét lovag – Felemelkedés
Vajon meg lehet ölni Batmant? Ez a kérdés foglalkoztatta a legtöbb nézőt a trilógia befejező része előtt, és már az is nagy szó, hogy a rendező elérte: a közönség tényleg el tudja hinni azt, hogy kedvenc hőse valóban az enyészeté legyen. Az előző részek óta hatalmas elvárások előzték meg az új filmet, amiknek maximum csak részben lehetett megfelelni. Egy monumentális, grandiózus, eposzi befejezésre volt szükség, de ilyen esetekben egy történet könnyen hajlamos önmaga paródiájává válni. Szerencsére ez most itt nem történt meg, de az előző részt nem sikerült túlszárnyalni. Hiába robbantja fel a maszkos Bane fél Gothamet, hiába láthatunk hiperlátványos akciójeleneteket, az új rész egyszerűen túl sok szálon fut ahhoz, hogy a dráma kiteljesedhessen. Rengeteg a szereplő, és a rendező mindenkinek teret akart hagyni. A film egyes részeiben maga Batman is mellékszereplővé válik a saját filmjében. Cserébe azonban egy olyan történetet kapunk, ami válasz a modern civilizációk közép- és felsőosztályának rémálmaira. Arra, hogy egyszer minden káoszba fordul, és mindent, amit összegyűjtöttünk, egyszer csak elveszítünk. Milyen lehet az, amikor az éhezők erőszakkal követelik ki maguknak a kenyeret és a hatalmat? Ugyan A sötét lovag – Felemelkedés kétségtelenül egy képregényfilm, de emellett képes megmutatni társadalmunk legelemibb félelmeit. Nem tud olyan emlékezetes antagonistával szolgálni, mint amilyen a Joker volt, de az új dimenzióba helyezett Macskanő (Anne Hathaway bámulatos) izgalmas és szórakoztató karakter, a film végi monumentális háború pedig igazi pokoljárás. A befejezés talán lehetett volna kissé merészebb is, a Marion Cotillarddal folytatott szeretkezés érthetetlen és szükségtelen, de A sötét lovag – Felemelkedés így is erőteljes lezárás.

 

 

Rendezte: Christopher Nolan
Szereplők: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway
Eredeti cím: The Dark Knight Rises
Korhatár: 16
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 4/5

King Curling
Kevés felháborítóbb dolog van annál, mint hogy a curling olimpiai sportágnak számít, de ebbe most ne menjünk bele. Épp a komolyan vehetetlensége miatt biztosít stabil vígjátéki alapokat egy új norvég komédiához, melyben egy csapat idióta nemes céllal (egy beteg férfi segítése) áll össze a bajnokság megnyeréséhez. Norvég filmről van szó, de akár amerikai is lehetne. Hasonló alapokra épül, mint a Kidobós vagy a Jégi dicsőségünk, így aki szereti, ha egy értelmetlen sportágról értelmetlen, de kellemesen tapló film készül, az a King Curlingben megtalálja számítását.

 

 

Rendezte: Ole Endresen
Szereplők: Atle Antonsen, Linn Skaber, Harald Eia
Eredeti cím: Kong Curling
Korhatár: 16
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top