Szabadidő

Egy mozgásterápia, ami megtanítja, hogyan szeressük magunkat

Valaki a táncot túl könnyednek, míg a harcművészetet túlságosan keménynek tartja. Pontosan nekik szól a nia, ami a keleti harcművészeteket ötvözi a nyugati táncstílusokkal és a jóga elemeivel. Az eredmény? Megtanuljuk szeretni magunkat, és figyelmen kívül hagyjuk a külvilág elvárásait. Helen Terry nianagymesterrel beszélgettünk.
Egy mozgásterápia, ami megtanítja, hogyan szeressük magunkat

Egy nőnek mit ad a nia?

Helen Terry: Szeretetet és engedélyt főként.

Ez furcsán hangzik. Engedélyt mire?

H. T: Főként arra hogy, szeressük magunkat és ezen keresztül az életünket, elvárásoktól függetlenül. Ne a külvilág által megszabott formáknak, elvárásoknak próbáljunk megfelelni.

Egy mozgásterápia, ami megtanítja, hogyan szeressük magunkatHogy látod a mai kor nőjét?

H. T.: Sokkal inkább keresik a mélyebb értelmet és kapcsolatot az élettel. Az is azt mutatja, amíg húsz nő jelentkezik a niafoglalkozásra, addig csak egy férfi csatlakozik a programhoz. A nők ösztönösen törekednek arra, hogy jobban, teljesebben éljenek, ezen a nia mint holisztikus mozgásterápia rengeteget segít.

Hogy segített téged a nia?

H. T.: Húsz évvel ezelőtt úgy érkeztem a niához, hogy nem szerettem a testemet, és azt éreztem, hogy nem tudok beilleszkedni, alkoholt és drogot használtam, hogy el tudjak lazulni, elhagyjam a testem. A nia meggyógyított az önsorsrontó magatartási mintáimból, a női szexualitásom is más értelmet nyert, végre megtaláltam az érzéki oldalamat, amiről nem is tudtam, hogy létezik.
 
19 év tréneri életedből mi az, ami igazán kedves számodra?

H. T.: Emlékszem, a fehér öves tréningen mindennap sírva hívtam fel a férjemet – milyen új felfedezéseim vannak, olyat érintettem meg magamban, amiről nem is tudtam, hogy létezik. Kinyíltam mint ember, mint nő kiteljesültem, és már alig vártam, hogy a tréning végén megölelhessem a férjemet.

Mi a benyomásod a magyar nőkről?

H. T.: Imádom a magyar nőket, nagyon szeretem azt a hatalmas vágyat bennük, hogy mindig többet akarnak, van tudásszomjuk és erejük ahhoz, hogy tanuljanak. A magyar nők olyan közönség, amit máshol nem tapasztaltam, egyszerre és egységesen tudnak koncentrálni.

A NIA Technique (Neuromuscular Integrative Action) közel tíz éve van jelen Magyarországon, Hriczu Andrea (fekete öves tréner) segítségével egy folyamatosan bővülő közösségben főként nők gyakorolják és tanítják. Egy olyan mozgásvilág, mely harmonikusan ötvözi a keleti harcművészetekből átvett tajcsi-, taekwondo-, aikidoelemeket a nyugati táncművészetek stílusaival, melyek a modern tánc, Duncan-dance, dzsessztánc és a modern tánc, illetve a terápiás módszerek közül az Alexander-technika és a Feldenkrais-módszer, valamint a jógapozíciók. Az elmúlt napokban újra bővülhetett a nia hazai tanárainak klubja egy white belt (fehér öves) képzésen, amikor Budapesten járt Helen Terry nianagymester.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top