Szabadidő

Ingyen kaphatsz könyvet ismeretlenektől

Új magyar közösségi oldal nyílt, ahol egymás között cserélgethetjük olvasmányainkat a slágerkötetektől a gyerekkönyvekig.

Új oldal ütötte fel a fejét a magyar interneten, ami a könyvfalók Mekkája lehet, ha sikerül felfutnia. A Rukkola egy közösségi könyvcserélde, ahová bárki feltöltheti a megunt, kiolvasott könyveit és cserébe választhat magának egyet más használt könyveiből.

Az oldal úgy működik, hogy a saját könyvek feltöltéséért és átpasszolásáért pontok járnak, csak ezeket műveleteket a készítők rukkolásnak és happolásnak keresztelték el. Ha elég pontot gyűjtöttünk, akkor levadászhatjuk az első könyvünket. Az átadást a csereberélők egymás között oldják meg, akár személyesen is találkozhatnak egymással egy-egy író rajongói.

Ingyen kaphatsz könyvet ismeretlenektől

Postaköltség vagy antikvárium?

Ha nagyobb a távolság, akkor célszerű a posta szolgálatát igénybe venni, de ha ajánlott levélként fel tudjuk adni az olvasnivalót, akkor olcsóbban megússzuk. Egy tekintélyesebb, félkilós kötet postázása például 650 forint. Ilyen árban viszont már az antikváriumokban is leakaszthatunk valamit. A szállítás díját nyilván a feladó állja, de mivel neki is adnak fel könyvet, rá ugyanúgy költenek.

Bár hivatalosan csak 10-én indultak, egy nap alatt több mint ezren regisztráltak és a könyvek is szépen szaporodnak, már hétezer példány körül járnak. Ráadásul úgy tűnik, nem az évtizedek óta csak porfogónak használt könyveket tölti fel a közösség, rögtön belefutottunk például A szingli fejvadász összes kötetébe, amiből tavaly készült vígjáték Katherine Heigllel, egy Karinthy Frigyes-kötetbe, egy Szabó Magdába és a legújabb divatkönyvbe, A szürke ötven árnyalatába. Rengeteg a slágerkönyv és a viszonylag friss rétegolvasmány, de gyerekkönyvekből is szépen el vannak látva. Mi biztos, hogy amint lehet, könyékig beletúrunk a kínálatba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top