Szabadidő

Will Smith belekötött Lady Gagába

Lady Gaga az űrből jött. Legalábbis a Men in Black – Sötét zsaruk 3 ügynökei szerint. Will Smith és társai Mick Jaggert pedig azzal vádolják: csak azért jött a Földre, hogy minden nőt teherbe ejtsen. Heti moziajánló.
Will Smith belekötött Lady Gagába

Men in Black – Sötét zsaruk 3.

A tíz évvel ezelőtti és csalódást keltő második rész után a harmadik epizódban már kellett húzni valami merészet, amivel fel lehetett frissíteni a szériát. Ez az ötlet végül az időutazás lett, amit az alkotók nem spiláztak túl. Eszükbe sem jutott a Vissza a jövőbe vagy a Donnie Darko-féle okoskodás, egyszerűen csak vettek egy meg nem magyarázott szerkentyűt, amivel először egy űrlény utazik a múltba, hogy megölje K ügynököt (Tommy Lee Jones), utána pedig J (Will Smith) ered a nyomába, hogy megakadályozza a merényletet. A logikai hibák (pl. J miért érzi, hogy zavar van az időben, amikor senki más nem?) nem különösebben zavarták az alkotókat, és sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a hatvanas évek végi atmoszféra megteremtésére és a bizarr űrlényekre, mint a forgatókönyvre. Hálás dolog 2012-ben hippiket és állandóan betépett művészeket fikázni, de a Men in Black – Sötét zsaruk 3. alkotói ezt olyan stílusosan teszik (az Andy Warhol-paródia – amúgy W beépített ügynök – egyszerűen zseniális), hogy nem lehet rájuk haragudni az elcsépelt témáért. A sztori kicsit lassan indul be, és a film első felének poénjai is hagynak kívánnivalót maguk után, de a második felére szerencsére magukra találnak az alkotók. Vannak a két korszak közti különbségre apelláló, egész jó poénok, fantáziadús szcénák és látványos akciók, de tény, hogy ez a sorozat már sohasem lesz a régi. A földön emberi alakban régóta itt élő idegenek sztorija sajnos csak egyszer tud ütős lenni.

 

 

 

Rendezte: Barry Sonnenfeld
Szereplők: Will Smith, Josh Brolin, Tommy Lee Jones
Eredeti cím: Men in Black 3
Korhatár: 16
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 3/5

Tegnap éjjel
A testi vagy a lelki megcsalás a fájdalmasabb? Ezt a kérdést teszi fel Massy Tadjedin indiai származású rendezőnő a filmjében, amit furcsa módon a nagyvilágban még 2010 folyamán mutattak be, de nekünk egészen mostanáig kellett rá várnunk. A film legfőbb erőssége, hogy nem ítélkezik a hősei fölött. Bemutat egy éjszakát, ahol egy házaspár férfi és női tagja is kísértésnek van kitéve, de tetteik ellenére nem tör pálcát egyikük fölött sem. A Tegnap éjjel valóban a maguk bonyolultságában mutatja be a kapcsolatokat, és dicséretes az is, hogy helyet hagy a különféle értelmezésekre. Fura módon azonban ugyanaz jelenti a film hátrányát is, ami az erőssége. Mivel Tadjedin veszettül igyekezett azért, hogy a lehető legnagyobb távolságtartással mutassa be hőseit, a feladatot olyan jól abszolválta, hogy a nézőket sem különösebben érdekli a sorsuk. Nem, itt nem a színészekkel van a baj. Keira Knightley most sokkal jobb, mint általában, és Sam Worthington is új arcát mutatja meg sebezhető, labilis férfiként, Eva Mendesnél hitelesebb csábítót pedig nehezen tudnánk elképzelni. Hiába tesznek ki magukért, a karaktereik nem kerülnek annyira közel hozzánk, hogy szurkoljunk az együtt maradásukért. Hiszen nemcsak egymás, hanem a szeretőik mellett is tök jól ellennének.

 

 

 

Rendezte: Massy Tadjedin
Szereplők: Keira Knightley, Sam Worthington, Eva Mendes
Eredeti cím: Last Night
Korhatár: 12
Forgalmazza: Parlux Entertainment
Értékelésünk: 3/5

A folyosó
A skandináv krimiregény ma már igazi fogalom, de filmen egy-két színvonalas alkotást leszámítva az északiaknak még nem sikerült olyan monopóliumra szert tennie, mint a könyvek esetében. A folyosó nem az a típusú alkotás, ami ezen változtatna, hiszen egy minimalista, alig pár szereplős moziról van szó, ami nagyrészt egy városi bérházban játszódik. Itt él Frank, az orvostanhallgató, aki az albérletében próbál felkészülni a vizsgáira, csakhogy a felette lakó lány problémás magánélete előbb-utóbb rá is negatív hatással lesz. A filmben az a jó, hogy az élet hétköznapi történéseit mutatja be úgy, mintha egy horror/thriller elemei lennének. Egy hangoskodó szomszéd, egy furcsa zaj a sötétben, egy késő esti kopogtatás itt igazán paráztató tud lenni, a rendezőpáros pedig az orrunknál fogva irányít minket. A főszereplő paranoiája előbb-utóbb a nézőre is átszáll, és a végére már mi se tudjuk, vajon csak feleslegesen félünk, vagy tényleg okunk van a rettegésre. Rövid, de ütős mozi A folyosó, egy bravúros befejezéssel.

 

 

 

Rendezte: Johan Storm, Johan Lundborg
Szereplők: Emil Johnsen, Ylva Gallon, Peter Stormare
Eredeti cím: Isolerad
Korhatár: 16
Forgalmazza: Vertigo Média
Értékelésünk: 4/5

Viszlát, első szerelem
A 15 éves Camille és a 19 éves Sullivan halálosan szerelmesek egymásba. De Sullivan úgy dönt, hogy az egyetem megkezdése előtt egy évre külföldre utazik, és ez elszakítja a szerelmeseket egymástól. Camille évekig nem tudja feldolgozni, hogy elhagyta a szerelme. Hét év elteltével megismerkedik egy építésszel, akivel végül összeköti az életét. Ekkor találkozik újra Sullivannel, és úgy érzi, újra padlóra kerül.

 

 

 

Rendezte: Mia Hansen-Love
Szereplők: Lola Créton, Sebastian Urzendowsky, Serge Renko
Eredeti cím: Un amour de jeunesse
Korhatár: 12
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

Kezeket fel, srácok!
A nyugat-európai országok egyik legégetőbb problémája a migráció, ami olyan politikai, etnikai és kulturális problémákat vet fel, amelyek már nem egyszerűen a statisztikai és bevándorlási hivatalok hatáskörébe tartoznak, hanem a lakosság életében is új szituációkat teremtenek. Roman Goupil filmje bebizonyítja, hogy egy ilyen helyzetben is meghatározóak lehetnek a humánus értékek, így a másság elfogadása, a szolidaritás, a kitartás és önfeláldozás egy másik emberért. Mindezt pedig a gyerekkor tiszta és varázslatos tükrén keresztül láthatjuk.

 

 

 

Rendezte: Romain Goupil
Szereplők: Valeria Bruni Tedeschi, Jules Ritmanic, Linda Doudaeva
Eredeti cím: Les mains en l’air
Korhatár: 6
Forgalmazza: Anjou Lafayette

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top