Szabadidő

Rendmániás és kavarógép: a legrettegettebb háziasszonyok a képernyőről

Túl sokat pletykál, a porszívót csak hallomásból ismeri, rendmániás, költekező... A tévésorozatok legrettegettebb háziasszonyaitól ments meg, uram, minket!

Magdi anyusMagdi anyus (Barátok közt)

Megformálója: Fodor Zsóka
Erőssége: a takarítás
Gyenge pontja: a pletykálkodás
Bár már nincs a sorozatban, Magdi anyusnál tényleg komolyan kell venni „a szelleme tovább él” szólásmondást, hiszen a nézőknek annyira hiányzott az egykori Kertész Magdi, hogy jobb híján beérték a szelleme visszatérésével is. Magdi anyus amúgy nem kispályás háziasszony. Nemcsak a saját portáját tartotta rendben, hanem az egész Mátyás király téri házat, lévén ő volt a takarítónő. Bár kifogástalan munkát végzett, a seprést/felmosást, sőt még a sütés/főzést is leginkább arra használta, hogy minden létező helyen ott kotnyeleskedjen, és minél féltettebb titkokat tudjon meg a ház lakóiról. Ha ő sütivel kínált valakit, biztosak lehettünk benne, hogy a kedvességével van valami hátsó szándéka. Mesteri sz*rkeverő, egy tökéletesen idomított papucsférjjel. Bármennyire gyűlöltük, mindig hiányozni fog a sorozatból.
Amit véletlenül se tanuljunk el tőle:
A félinformációkból szerzett gyors ítélkezés és pletykálkodás gyorsan leredukálja a szociális kapcsolatainkat. Ha azt akarjuk, hogy egy barátunk se legyen, kövessük bátran Magdi anyus példáját!

Rendmániás és kavarógép: a legrettegettebb háziasszonyok a képernyőrőlPeggy Bundy (Egy rém rendes család)
Megformálója: Katey Sagal
Erőssége: mindig tudja, hogy mi ment délután a tévében
Gyenge pontja: undorodik a házimunkától

A férj hazajön a munkából, a felesége pedig szépen kiöltözve, finom, meleg vacsorával várja a kitakarított lakásban. Ez a jelenet soha nem fordulhatott volna elő a Rém rendes család egyik epizódjában sem. Peggynél lustább háziasszonyt nem nagyon hordott hátán a föld, és alakítója, Katey Sagal elmondása szerint a figura az ötvenes és hatvanas évek tipikus amerikai mintaháziasszonyainak paródiája. Az biztos, hogy Peggy sokkal több időt tölt a fodrászánál, mint a konyhájában, és ha otthon is van, leginkább a kedvenc talkshow-it követi a tévén, fel sem állva a kanapé mellől. Tulajdonságaira még büszke is, lévén a lustaság és a nők munkakerülése a Wankereknél családi hagyomány, épp ezért ugyanerre neveli lányát, Kellyt is. A kajavásárlás nála a tévés nassoláshoz elengedhetetlen bonbonadag beszerzését jelenti, férjére, Alre pedig leginkább csak eltartóként és szexuális segédeszközként van szüksége. Rémséges egy perszóna, de mi imádjuk.
Amit véletlenül se tanuljunk el tőle:
A teleshopmániája aggasztó lehet a családi pénztárcára, a férfisztriptíz iránti csillapíthatatlan rajongását pedig kevés férj viselné el.

 

 

Rendmániás és kavarógép: a legrettegettebb háziasszonyok a képernyőrőlMonica Geller (Jóbarátok)
Megformálója: Courteney Cox
Erőssége: takarítás
Gyenge pontja:
takarítás
A Jóbarátok Monica Gellerje rendmániás. Ez még talán elfogadható, viszont ő ezt olyan szélsőségek felé viszi, hogy már a porszívót is porszívózza. Ha az ismerősi körében hall egy rendetlen emberről, képes akár a legvadabb időpontban is beállítani hozzá, csak hogy kitakarítson. Nemcsak rendmániás, de rendkívüli versenyszellemmel is megáldotta a sors. Foglalkozását tekintve séf, de nemcsak a munkában, hanem otthon is le tudja kötni magát a különböző finomságok előállításával. Olyan nincs, hogy a társaságban valaki nála finomabbat tudjon főzni, így főzéskor mindenki ízlésére külön odafigyel. Pasija, Chandler jól viseli Monica különcségeit, sőt rendre szívatja őt vele, és a kettejük közti személyiségkülönbség inkább közelebb hozza őket egymáshoz, mintsem eltávolítja őket.
Amit véletlenül se tanuljunk el tőle:
Azzal talán még nincs nagy baj, ha élvezzük a lakásunk kitakarítását, de ha a takarítás olykor már nagyobb élvezetet okoz, mint a szex, ideje elgondolkodni…

Rendmániás és kavarógép: a legrettegettebb háziasszonyok a képernyőrőlEdie Britt (Született feleségek)
Megformálója: Nicollette Sheridan
Erőssége: a teste
Gyenge pontja: semmihez sem ért
A Született feleségek-beli Edie karakterének ötletét az Ollókezű Edward című filmből merítették, ahol az idilli kertvárosi környezetben az egyik nőt, Joyce-ot (Kathy Baker játszotta) a többiek folyton a környék ribancának neveztek. Ez az előkép nagyban határozta meg a figura jellemét. Ő az a nő, akit nőtársai azért gyűlölnek, mert nem munkával és kitartással, hanem pusztán a megjelenésével ér el eredményeket az életben. Ha Edie akar valamit, azt megszerzi. Nem egy házitündér, nem érdekli a főzés vagy a takarítás, de a férfiak mindezt könnyedén megbocsátják neki, amikor meglátják a hálószoba ajtajában egy szál főzőköpenyben. Többször vált már el, és annyi pasija volt, mint égen a csillag, amiből azt szűrjük le, hogy csak szexszel mégsem lehet túl hosszú távon összetartani egy kapcsolatot. Mivel bátran kiveti a hálóját akár a Lila akác közben lakó feleségek férjeire és pasijaira is, a környéken nem örvend túl nagy népszerűségnek.
Amit véletlenül se tanuljunk el tőle:
Az irigységet. Nem leszünk túl népszerűek a szomszédság körében, ha mindent összeszedünk, ami a másiknak is (legyen az ruha, pasi, kertész…) van, csak mert az szerintünk nekünk is jár.

Rendmániás és kavarógép: a legrettegettebb háziasszonyok a képernyőrőlBodolai Böbe (Jóban Rosszban)
Megformálója: Cseke Katinka
Erőssége: a lelkesedés
Gyenge pontja: a költekezés
A sorozat hivatalos karakterszinopszisa így jellemzi őt:
„Az »egyszerű« anya
• Egyszerű, józan paraszti ésszel megáldott asszony, a családja a legfontosabb.
• Az ura, Bandi az isten.
• A gazdagság a célja. Imádja a pénzt és a szerencsejátékot – folyton pénzszerzésen
töri a fejét.”

Főz, mos, takarít, de folyton panaszkodik, és megjegyzéseket tesz, hogy mindent ő csinál. Gondos családanya, de ha pénzről van szó, a gyerekei is gyorsan elfelejtődnek. A bolti eladónő nem túl takarékos, hiszen a családi kasszát folyton előre elkölti, és hajlamos adósságokba verni magát. Naiv, pletykás, amit még elnézünk neki, de annyira harsány (nem irigyeljük szegény férjét, Bandit, akivel egyfolytában zsörtölődik), hogy könnyen fejfájásközeli állapotba kergeti a szegény csillagkútiakat és a tévénézőket.
Amit véletlenül se tanuljunk el tőle:

Böbe katasztrofálisan kezeli a pénzügyeket. Vállalkozó kedvű ügyeskedő, de mindenbe belebukik. Emlékezetes volt, amikor erdélyi rokonai pálinkáját kezdte el árulni illegálisan a boltban, amiért megbüntették, és sokszor került már bajba vásárlásmániája miatt is.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top