Szabadidő

Celebtelenít az RTL Klub

Celebek helyett civilekkel erősít az RTL Klub. A gyanú árnyékában című új magyar napi sorozatban (start: jövő hétfőn) mindennapi családok nem mindennapi történeteit láthatjuk amatőr szereplők tolmácsolásában. Megnéztünk egy részt.

Családi kör felturbózva?

Celebtelenít az RTL klubCélt értek az RTL titokzatos sorozatszínész-castingolós reklámjai. Herman Péter producer elmondása szerint ötvenezer (!!!) ember jelentkezett a hirdetésre. Szükség is lesz rájuk, mivel A gyanú árnyékában tíz-tizenöt szereplőt fogyaszt epizódonként. Itt senkiből sem lesz sztár, mivel minden szereplőt csak egyszer használnak. Ez azért történhet meg, mert mindegyik rész egy teljesen önálló lábakon álló sztori, amit az alkotók elmondása szerint az élet írt (értsd: igaz történet alapján készült). Mielőtt azt hinnénk, hogy az RTL Klub feltalálta a spanyolviaszt, álljunk meg egy szóra. Bár a műsor német licenc alapján készült, akadnak magyar gyökerei is, amit ezúttal nem az RTL Klub és a TV2 programválasztékában kell keresnünk. A Magyar Televízió műsorán futott valamikor régen a nem túl szép emlékű Családi kör című széria, amiben mindennapi családi problémák kerültek bemutatásra egy színészek által eljátszott történetben, és a kisfilm után szakértők beszélték meg a filmecskében bemutatott gondokat. A gyanú árnyékában gyökerei valahol itt kereshetők, de a különbséget nem csak az jelenti, hogy színészek helyett amatőr szereplőket látunk, hanem az is, hogy a szakértők (az általunk látott epizódban egy ügyvéd, a gyámügyi hivatal egyik embere és egy rendőr) maguk is csak eljátszott szereplők, akik nem a történet után, hanem szorosan a sztoriba ágyazva mondanak a kamerába különböző okosságokat (szigorúan népnevelési céllal) az éppen pergő cselekménnyel kapcsolatban. Az általunk látott részben (nem ez lesz az első epizód a producer elmondása szerint) egy lakótelepi család (anyu, apu és egy tinilány) idilljét egy negyvenhárom éves dzsigoló rontja el, aki elcsábítja a tizenhét éves szöszi kislányt. Otthoni veszekedés után a kislány elköltözik a csábítóhoz, a szülők pedig a rendőrségtől kezdve egészen a gyámhatóságig mindenhová elvándorolnak, hogy valaki segítsen visszaszerezni a fülig szerelmes gyermeküket. Eddig még semmi különös, de amikor a középkorú hódítót kómában fekve találják a háza lépcsőjének alján, és az anyuka magára vállalja az esetet, rögtön érdekesebb a dolog.

Feltámad a Balázs-show?

Celebtelenít az RTL klubA gyanú árnyékában epizódjai szerencsére többet adnak egy hosszúra nyújtott társadalmi célú hirdetésnél. Igazi áldokumentumfilmek, kissé lassú folyású és ódivatú, de legalább fordulatos történetekkel. A narrációval kísért (ez többnyire a tanulságok levonását és az események érthetőségét szolgálja egyszerűbb embertársaink számára) történetvonalat rendre megszakítják, és a szereplők a kamerába mondva mesélik el, mit éreztek abban a helyzetben. Ezen felül még hallhatjuk a szakértők hozzászólásait (pl. egy tizenhét éves, jogilag kiskorú lány hazakényszeríthető-e a szülei által…), és így áll össze egy kb. negyvenöt perces epizód. Egyetlen rész alapján kockázatos lenne nagy tanulságokat levonni (az RTL ígérete szerint komolyabb és könnyedebb sztorik fogják váltani egymást), de az biztos, hogy a háromnegyed órás játékidő soknak tűnik. Kicsit vontatott a dolog, ráadásul az amatőr szereplők játékának színvonala is erősen hullámzó, bár egy Szomszédok epizód nívóját azért így is simán hozzák. Épp miattuk a narrátor egyebek mellett azt a célt is szolgálja, hogy a szereplők által megjeleníteni nem tudott érzelmeket (pl. nem árt jelezni, ha egy szereplő indulatos és kétségbeesett, ha ez egyáltalán nem látszik rajta) is elmondja nekünk. Herman Péter producer szerint mindez a koncepció része, de simán hihető az a verzió is, hogy csak a profi színészek busásabb gázsija terelte őket a civilek irányába. Válság idején ezen nincs semmi csodálkozni való, de persze a műsor így legalább beleillik a csatorna azon hitvallásába is, hogy náluk mindenki híres lehet. Többnyire csak tizenöt percre. Kissé szájbarágós a sorozat, és a történet 80 százalékában egymással üvöltöznek a szereplők, ami A gyanú árnyékában hangulatát némileg a megboldogult Balázs- és Mónika-show-kkal rokonítja, csakhogy erre itt csak azért van szükség, mert egy régi jó színészvezetési trükk szerint a legtöbb ügyetlen/tehetségtelen színész csak üvöltözve/veszekedve hiteles. 

Tizenegy rész már fix

Celebtelenít az RTL klubCelebet keresve se találtunk (ami egy főműsoridős szériánál nagy szó, lévén manapság már a Híradót is velük adják el), de az RTL Klubot ismerve persze nincs kizárva, hogy a szereplők épp egy Janicsák Veca-koncerten vesznek majd össze, vagy belefutnak az utcán az egyik kedvenc Való Világ-szereplőjükbe. Ehhez persze az is kell, hogy a jövő hétfőn induló széria sikeres legyen. Májusban „csak” tizennégy részt láthatunk rögtön a Híradó után, este hét órakor, az őszi folytatás pedig attól függ, mennyire cuppannak majd rá a nézők a látottakra. A lényeg, hogy siker esetén még sok szereplőre vetülhet rá „a gyanú árnyéka”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top