Szabadidő

Friderikusz Sándor felfedezte magában Rózsa Gyurit

Vágó István székében, a Legyen Ön is milliomos! műsorvezetőjeként nagyon újat kellett hozni – Friderikusz határértéken modoros, még pont elviselhetően bazsalyog, ergo sikeres is lehet.

Friderikusz Sándor felfedezte magában Rózsa GyuritA kezdeti nagy sikerek után inkább hányatott sorsa volt az RTL Klub vetélkedőjének: többször is eltűnt, majd visszatért a képernyőre Vágó István műsorvezetésével. A „nagyok” közül immár egyedül aktív játékmester ambíciói azonban már régóta egy saját formátumra irányultak, amit az RTL nem tudott vagy nem akart számára biztosítani. Egyébként a TV2 sem, ahol Vágó több, külföldről vásárolt vetélkedővel is elhasalt, míg dicstelen módon távozott – per is lett az összeveszésből.

Az RTL Klub azonban nem mondott le a műsorról, de a Vágó-helyettesnek jelentkező Fábry Sándor még celebekkel sem tudta életben tartani a Milliomost. A próbálkozást az egó ölte meg: amikor a játékmester már kezdésként lefitymálja a vele szemben ülőket, és nem érzi a néző, hogy a műsorvezető valóban kíváncsi lenne a játékosra, hogy valóban játszani akarna, akkor a műsor unalmas, nézhetetlen lesz.
Ez itt a második újraélesztési kísérlet, a Megasztár zsűrijéből kimaradó Friderikusz Sándorral. Tapasztalt tévés, neve is van, tehát hírértékű az átigazolás (ő egyébként annak idején az RTL-t hagyta ott egy perrel a nyakában, ki is kellett fizetnie egy tízmilliós nagyságrendű összeget az eljárás végén). A legnagyobb dilemma az lehetett Friderikusz számára, hogy a rendelkezésre álló szerepkészletből mit mutasson a nézőknek. A már említett „nagyok”, a tévés vetélkedők állócsillagai közül Vágó István figurája kilőve, őt másolni, a valamikor szimpatikusan okos, mára picit narcisztikus, tudálékos játékmestert előadni öngyilkosság lett volna. Ott volt még a finoman csöndes Egri János, de oda „halkulni” Friderikusz képtelen lett volna. Vitray Tamás férfias szögletessége szintén messze van Friderikusztól, viszont a nagyon közvetlen, nagymamák kedvence Rózsa György figuráját könnyen öltötte magára.

A bejövetel utáni beköszöntő beszéd még amolyan elszámolás az elmúlt évekkel és a műsor sorsával, de már itt jelzi a sikeres fogyókúrán átesett, Vágó-öltönybe öltözött Friderikusz, hogy innentől a Milliomos „kevésbé lesz kötött”. A szabályok változatlanok, de a „körítés” deklaráltan más lesz – és tényleg! Amint az indokolatlanul magas székbe ül, már ki is nyílik.
Előtte még egy apró hiba, a felvételről adott műsorok rákfenéje csak becsúszik: a műsorvezető bejelenti, hogy mostantól hetente szerdán, este kilenc órától találkoznak a nézőkkel – ehhez képest már ez az adás is 21:20-kor kezdődött, a jövő héten pedig 21:40-kor fog. Hiába, a Barátok közt nem fog átmászni, és Balázs „egyperces” vetélkedőjének is kell a hely előtte.

Friderikusz Sándor felfedezte magában Rózsa GyuritA játékosok kiválasztása tökéletesen sikerült. A szőke hajú, huszonéves Katalin jó partner Friderikusznak, aki profin vezeti elő a nyitó interjút, sok (picit talán túl sok) bulvárcsemegével – a játékos kígyófóbiás, tíz éve él párkapcsolatban, de plátói szerelmet táplál Bodrogi Gyula felé. Még arra is rábeszélik, hogy üzenjen az idős színésznek.
Azt is tudni lehet, hogy Friderikusz mindig, minden műsorában (na jó, kivéve Az én mozimat) dalra fakad, ezt most sem ússzuk meg az egyik kérdésnél, dalol Katalin is, valami egészen meghitt 1986 körüli tévéműsornak tűnik az egész, de a jóféle retró jegyében. Kedélyeskedés, szirupos csevej, oda se neki, végre nem azt kell nézni, ahogy Fekete Pákó tojásokat ver szét a fején, vagy az idős Zana József a saját fejét veri szét, hogy aztán másnap az Aktívnak meséljen a kórházban az agyában keletkezett vérömlenyről. Aki tudja szeretni a Dunakavicsot nejlonzacskóból (én mondjuk igen) vagy a málnaszörpöt szódával, annak rendben van ez is.

A vicces válaszlehetőségek (mert az elején, a könnyű kérdéseknél még inkább arról szól a show, hogy milyen butaságot adnak meg a jó válasz mellett) néha erőltettek, de azon még én is elmosolyodtam, mikor az SP művésznevű énekesfiú civil nevét keresve az egyik opció az volt, hogy Strossmayer Patrik.
Elnézést kérek a Strossmayer Patrik nevű olvasóinktól.

Friderikusz Sándor felfedezte magában Rózsa GyuritA könnyű kérdések egyébként gyorsan lepörögnek, az első komolyabb akadály akkor jön, mikor a közéleti műveltségről kéne számot adni. Hogy a 28 éves hölgy még a legutóbbi amerikai elnökválasztás két indulóját se ismerte (azaz Obama nevét tudta, de McCaint évtizedekkel arrébb tippelte), hát, azért az elég szomorú. Nem itt bukik el, de végül csak százezer a nyereménye.
Jön viszont helyette minden research, azaz játékosszervező álma, egy nagydarab, nagy dumás taxis. Friderikusz okkal jegyzi meg, hogy ő akár haza is mehetne, a fickó egyedül elvinné a műsort. Kiteljesedik a Békásmegyer-életérzés, a szleng, a reakciók, az életteli humor, ami a taxisból jön, tényleg töröl. Nem mellesleg pedig tömegeknek ad alkalmat az azonosulásra. Gyorsan, okosan halad előre, míg megszólal a duda – folytatás a következő héten.

A Legyen Ön is milliomos! új verziója az első akadályt ügyesen vette. Fábrynál már itt tudni lehetett, hogy ez nem fog menni, Friderikusz Sándor amolyan 2010-es Rózsa Györgyként azonban képes lehet a vetélkedőt sikeressé tenni. Ehhez persze minden műsorba annyi munkát kell belefeccölni, mint most az elsőbe: unalmasabb játékosokkal, aránytévesztő műsorvezetővel, fölösleges villongásokkal (például minek kellett egy Friderikusz vs. Sebestyén Balázs csörtével reklámozni egy műsort, ami pont nem erről szól?) ez is hamar megbukhat.
De ha nem, akkor az RTL megoldotta a szerda estéket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top