Szabadidő

Oscar meghatódott saját magától

Oscar már nem a régi, illetve némi pontosítással: még mindig a régi. Pont az a legnagyobb baja, hogy évtizedek óta képtelen a megújulásra. A szobrokat azért odaadták, a Vaslady és A némafilmes alkotói örülhettek.

Oscar meghatódott saját magátólEgy nyugdíjból visszarángatott műsorvezetővel és két erősen nosztalgikus darab (A leleményes Hugo és a The Artist – A némafilmes) díjesőjével bizonyította az idei Oscar, hogy semmi nem változott. De először a rideg tények. Fej-fej mellett öt-öt díjjal jutalmazta az Akadémia a The Artist – A némafilmes (legjobb film, férfi főszereplő, rendező, filmzene és jelmez) és A leleményes Hugo (legjobb látvány, fényképezés, hangkeverés, hangvágás, vizuális effektek) című darabokat, és mellettük csak A Vaslady (legjobb női főszereplő, maszk) rúghatott labdába, amit két Oscarral díjaztak. A többiek vagy díj nélkül bukdácsoltak haza (pl. Pénzcsináló, Hadak útján, Az élet fája…) vagy egy-egy vigaszszobrocskával (A segítség, Utódok, Éjfélkor Párizsban…) szúrták ki a szemüket.

Túlzottan is illedelmesen

Oscar meghatódott saját magától„Nincs jobb, mint a gazdasági válság idején milliomosokat nézni, amint aranyszobrokat ajándékoznak egymásnak” – ez a mondat is elhangzott Billy Crystal nyitóbeszédében, és ugyan elsősorban poénnak szánta, de jobban belegondolva az Oscar sajnos részben tényleg erről szól. Ma éjjel a jelenleg név nélküli Los Angeles-i színházban (ami egykor még a Kodak Theatre nevet viselte) Hollywood nagyjai veregették hátba saját magukat és hatódtak meg önmaguk nagyszerűségén, ráadásul olyan filmeket díjaztak, melyek önmaguk dicső múltját és a filmszakma örök ragyogását hirdetik. Mindezt több mint három óra hosszan (és akkor a vörös szőnyeges bevonulást bele se számoltuk), a spontaneitás vagy a bátorság legkisebb jelét is mellőzve.

Hiába várta mindenki, hogy a diktátornak beöltözött Sacha Baron Cohen majd csinál valami jó kis botrányt, amikor az operatőrök olyan messziről kerülték el, mint a pornófilmekben a feszületek mutogatását szokás. Karót nyelt hölgyek és urak nagyon illedelmes beszédeket mondtak (idén a köszönőbeszédek annyi izgalmat rejtettek magukban, mint egy tévés Vers mindenkinek-maraton), illedelmesen tapsoltak és kivárták a sorukat a díjkiosztásnál.

Az anyukák aranyosak voltak

Azt hittük, hogy talán majd Billy Crystal vihet némi életet a show-ba, de ez hiú ábránd volt. A komikus ugyan egy-egy beszólásával nagyon betalált (amikor pl. A segítség című filmről úgy beszélt, hogy utána nagyon szeretett volna megölelni egy afroamerikai nőt, de egyet sem talált a Beverly Hills-i otthona közelében…), ám összességében nem volt elég merész és csipkelődő. Gyakorlatilag ugyanazokat az elemeket variálta, mint eddig bármikor, csak sokkal fantáziátlanabbul. Újdonságot jelentett, hogy a vörös szőnyeges bevonuláskor a sztárok anyukái meséltek a jelölt kisfiukról/kislányukról, és kifejezetten édes volt a fiacskájára annyira büszke Oldman és Clooney anyuka.

Oscar meghatódott saját magátólA gála legjobb pillanatait a díjátadó sztárok okozták. Chris Rock például a legjobb animációs film szobrának átadása előtt arról mesélt, hogy imád rajzfilmeket szinkronizálni, mert kb. nulla munkáért kap egymillió dolláros gázsit, Emma Stone pedig borzasztóan cuki volt, amint megpróbálta kiélvezni a rá vetülő rivaldafényt.

A Will Ferrell – Zach Galifianakis páros cintányérokkal bohóckodott (amúgy ragyogóan), Robert Downey Jr. pedig Gwyneth Paltrow-val viccelődött. Az év legbizarrabb arcszőrzetéért járó díjat a furcsa bajszú Bradley Coopernek adjuk, Angelina Jolie-t pedig csak azért említjük, hátha szegény szerencsétlennek ad valaki végre egy szendvicset, mert olyan vékony, hogy szerintünk már az éhhalál kerülgeti.

Az Akadémia tehát tovább toldoz-foltoz (idén például nem adták elő a legjobb betétdal jelöltjeit), de itt sajnos teljes arcfelvarrásra lenne szükség. Amíg azonban a filmes szakszervezetek szorításában képtelenek kevesebb díjat osztani, vagy eltüntetni a túlságosan szigorú kereteket, addig tovább fog csökkenni Oscar népszerűsége és nézettsége.

 A díjak listája

Legjobb film: The Artist – A némafilmes
Legjobb férfi főszereplő: Jean Dujardin (The Artist – A némafilmes)
Legjobb női főszereplő: Meryl Streep (A Vaslady)
Legjobb férfi mellékszereplő: Christopher Plummer (Kezdők)
Legjobb női mellékszereplő: Octavia Spencer (A segítség)
Legjobb rendező: Michel Hazanavicius (The Artist – A némafilmes)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Éjfélkor Párizsban
Legjobb adaptált forgatókönyv: Utódok
Legjobb idegen nyelvű film: Nader és Simin – Egy elválás története (Irán)
Legjobb animációs film: Rango
Legjobb látvány: A leleményes Hugo
Legjobb fényképezés: A leleményes Hugo
Legjobb jelmez: The Artist – A némafilmes
Legjobb vágás: A tetovált lány
Legjobb maszk: A Vaslady
Legjobb zene: The Artist – A némafilmes
Legjobb betétdal: The Muppets
Legjobb hangkeverés: A leleményes Hugo
Legjobb hangvágás: A leleményes Hugo
Legjobb vizuális effektek: A leleményes Hugo
Legjobb dokumentumfilm: Undefeated
Legjobb rövid dokumentumfilm: Saving Face
Legjobb rövid animációs film: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Legjobb rövidfilm: The Shore
 
A többszörösen díjazott filmek:
 
A leleményes Hugo: 5
The Artist – A némafilmes: 5
A Vaslady:
2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top