Szabadidő

A szexfüggő férfinak is van szíve

Míg Reese Witherspoon kegyeiért szuperkémek vívnak a Kémes hármas című mókázásban, addig két férfilélek a vásznon marcangolódik szét. A Shame – A szégyentelen egy szexfüggő férfi zavart életébe, míg a The Artist – A némafilmes egy filmsztár csillagának elhalványulásába enged betekintést. Heti moziajánló.

Shame – A szégyentelen

A szexfüggő férfinak is van szíve

A való életben egy olyan férfit, mint akit a filmben Michael Fassbender játszik, a legtöbb nő elintézne egy „igazi disznó” jellegű kedves jelzővel. A színész által alakított Brandon napjai ugyanis teljes mértékben a szex jegyében telnek. Munkahelyi pornó, szexuális segédeszközök garmadája, fizetős online szexchat, prostituáltak és egyéjszakás kapcsolatok jelzik útját. A filmet nézve azonban pont az a szép, hogy nem lehet ennyivel elmenni mellette. Steve McQueen rendező kedvenc sztárja segítségével a nagyvárosi ember magányosságát és a függőségeihez való beteges ragaszkodását vizsgálja. Egy olyan életet látunk, ahol minden problémára egyetlen megoldás (?) létezik: a szex. A Shame – A szégyentelen eléri azt, hogy kezdeti undorunkon túllépve megsajnáljuk a férfit, aki maga is próbál küzdeni a démonai ellen, de azok erősebbek nála. Amikor a húga pár napra hozzáköltözik, az ő szemében látja csak meg igazán önmagát, és a látványtól rettenetesen megrémül. A film igazi erejét az jelenti, hogy ugyan egy kisember problémáját mutatja csak be, mindezt olyan elementáris erővel teszi, hogy a magunkénak érezzük. A látványos megváltás és feloldás ugyan elmarad, de a sztorinak van egy gyönyörű, mélyen elgondolkodtató íve, és ennél nem is kell több.

Rendezte: Steve McQueen
Szereplők: Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge Dale
Eredeti cím: Shame
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelésünk: 5/5

Kémes hármas

A szexfüggő férfinak is van szíve

Ha Hollywoodban romantikus akcióvígjáték van készülőben, két eset történhet. Vagy egy akciórendezőt bíznak meg a munkával, és akkor a robbanások és autós üldözések súlya nagyobb lesz az érzelmeknél, vagy egy komédiarendezőnek adják a melót, és akkor a románc és a humor kerül előtérbe. A Charlie angyalai-filmeken edződött McG egyértelműen az akciós vonalat képviseli, és bizonyára azért gondolták rá ideális megoldásként, mert Cameron Diazék oldalán már megmutatta, hogy a durrogtatás mellett van némi humorérzéke is. Ez nagyjából be is jött, de a két kém küzd ugyanazért a nőért sztoriban valami új is kiderült róla: a romantikához kb. annyi köze van, mint egy részeg Freddy Kruegernek egy tinédzserekkel áttombolt éjszaka után. A nőkről való gondolkodása piszkosul sematikus (pl. bármely nő levehető a lábáról egy kutyamenhellyel és egy nagyilátogatással), és bár szereplői majd belegebednek, hogy megpróbálják eljátszani a szerelmest, ő az igyekezetüket mindig kicsinálja egy-egy poénnal (pl. amikor Chris Pine kisírt szemekkel a Titanicot nézi). Ehhez képest szinte már bocsánatos bűn, hogy a történet nélkülöz minden logikát (a két kém a CIA teljes eszköztárát beveti a csajozáshoz), és igazán otromba darab, de fura módon néha épp az otrombasága teszi nézhetővé. A paintballrandi vagy a cirkuszi atlétamutatványok jelenetével a film eléri, hogy annyira rossz legyen, hogy az már szinte jó.

Rendezte: McG
Szereplők: Reese Witherspoon, Tom Hardy, Chris Pine
Eredeti cím: This Means War
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 2/5

The Artist – A némafilmes

A szexfüggő férfinak is van szíve

Szögezzük le: az Akadémia a kilenc Oscar-jelölésével a The Artist – A némafilmest alaposan túlhájpolta. Tegyük gyorsan hozzá: ennek ellenére ez egy bűbájos és fontos mozi, de talán túlzás az év legjobbjai között emlegetni. Michel Hazanavicius legnagyobb dobása kétségtelenül az volt, hogy 2011-ben le mert forgatni egy fekete-fehér némafilmet. Ha a mutatvány ennyiben kimerült volna, ma már nem sokan beszélnének róla, azonban a technológiát a direktor arra használta, hogy bemutassa a némafilm hangosra váltását, és a Hollywood sok korábbi sztárjára ezzel együtt lesújtó egzisztenciális válságot. Hazanavicius bravúrosan leste el a korai némafilmek stílusjegyeit (inzertek, mindent túljátszó színészek, papírmasé-ízű díszletek, gyors mozgások…), és bátran használta fel őket. Olyan színészeket (Jean Dujardin és Bérénice Bejo, utóbbi egyébként a rendező felesége) szerződtetett, akik valóban sztárok lehettek volna már a húszas években is, és még egy csodás kutyaszereplőt is felvonultatott. A történet pofonegyszerű, ahogy az a némafilmek esetében lenni szokott, de mégis kisebb fajta bravúr, hogy úgy tudta mindezt levezényelni, hogy romantikus vígjátékként és drámaként is tökéletesen működjön. Jó mozi ez, csak nem szolgált rá a túlzott dicsfényre.

Rendezte: Michel Hazanavicius
Szereplők: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman
Eredeti cím: The Artist
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 4/5

Utazás a rejtélyes szigetre

A szexfüggő férfinak is van szíve

Talán még néhányan emlékeznek, hogy pár évvel ezelőtt az Utazás a Föld középpontja felé című filmmel indult el hazánkban a 3D-s mozik őrülete. Akkor még Brendan Fraser menekült a láva és egy tirannoszaurusz elől, de szegény azóta olyan formátlanra hízta magát, hogy le kellett cserélni Dwayne Johnsonra. Az egykori pankrátor nem ugyanazt a karaktert játssza, hanem a két filmet kapocsként összekötő tinisrác (Josh Hutcherson) nevelőapját. Együtt indulnak el megkeresni az eltűnt nagyapót (Michael Caine), akit egy, a térkép szerint nem létező szigeten (amúgy Hawaiion) nyelt el a föld. Anno az első részben is pont az volt a jó, hogy nem akart többnek tűnni annál, ami. A folytatás sem több egy ostoba dialógusokkal teli, ám egyáltalán nem komolyan vett családi kalandfilmnél, ahol óriásméhek és egyéb nyalánkságok elől menekülnek hőseink, miközben mindenféle 3D-s dolgok repülnek az arcunkba. Tinédzser fiúként mindez persze szórakoztató lehet, ám felnőtt fejjel már mindenkinek lesznek fenntartásai.

Rendezte: Brad Peyton
Szereplők: Dwayne Johnson, Josh Hutcherson, Michael Caine
Eredeti cím: Journey 2: The Mysterious Island
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 2/5

Mindenki szereti a bálnákat

A szexfüggő férfinak is van szíve

Az emberek szívét világszerte rabul ejtő igaz történet alapján készült kalandfilm lenyűgöző történet egy kisvárosi riporterről és egy Greenpeace-aktivistáról, akikhez a két rivális nagyhatalom is csatlakozik, hogy megmentsenek egy szürkebálna-családot, akiket körbezárt az északi sarkkör gyorsan szilárduló jege.

Rendezte: Ken Kwapis
Szereplők: Drew Barrymore, John Krasinski, Kristen Bell
Eredeti cím: Big Miracle
Forgalmazza: UIP-Duna Film

Aurora

A szexfüggő férfinak is van szíve

Egy férfit látunk, amint napi cselekedeteit végzi. A cselekvései nem válhatnak cselekménnyé, mert nem a dramaturgia, hanem a megszokás, a hétköznapiság folytonosságát mutatják. Cselekvéseinek motiválatlansága révén a gyilkosság is motiválatlan marad, hiszen nem alapozza meg semmilyen történet.

Rendezte: Cristi Puiu
Szereplők: Cristi Puiu, Clara Voda, Catrinel Dumitrescu
Eredeti cím: Aurora
Forgalmazza: Anjou Lafayette

Családban marad

A szexfüggő férfinak is van szíve

A film főszereplője egy kortárs család a zágrábi felső tízezerből. A férjek csalják a nejüket, a nejük csalják a férjeiket, gyerekeik nem vér szerinti utódaik, saját gyerekeiket a testvérük neveli. Nem könnyű kiigazodni, de mindez családban marad…

Rendezte: Rajko Grlic
Szereplők: Miki Manojlovic, Bojan Navocej, Daria Lorenci Flatz
Eredeti cím: Neka ostane među nama
Forgalmazza: Anjou Lafayette

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top