Szabadidő

Megasztár 6 – mégis tudnak jó tehetségkutatót csinálni?

Véres húst marcangolva ültem le a Megasztár hatodik szériájának első adása elé. Epés kritikára készültem – de a jelek szerint ez egy jó műsor lesz.

Épp ezért ne sok szót vesztegessünk arra, hogy milyen keserű tapasztalatok miatt tartottam az új Megasztártól. Hisz ott ültek e tapasztalatok szinte mind a nézők között, mint a kizárólag magyarul, kizárólag musicaldalokat éneklő Fekete Dávid, akinek a létjogosultsága főleg akkor kérdéses, ha (mint most) Bereczki Zoltán is a teremben van. Ott voltak a hamar elfelejtett, pillanatnyi sztárok, és ott volt a legutóbbi győztes, aki szegény nem mega-, de minisztár is alig lett, annyira elszúrták a végére a koncepciót. Kíváncsi vagyok, ha nem írnám le, hogy legutóbb Tolvai Renáta nyert, vajon az olvasók hány százaléka tudná megnevezni? Nem ő tehet róla, hanem az a hamis elképzelés, hogy a bulvárviccek (lásd Bikicsunáj) meg az alibizés elviszi majd a show-t. Nem vitte el, az X-Faktor pedig letörölte az ellenfelét.

Megasztár 6 - mégis tudnak jó tehetségkutatót csinálni?

Komolyabb koncepció, komolyabb zsűri

De tényleg akkor inkább az új műsorról, mert a hatodik szériás Megasztár levetkőzni látszik sok korábbi hibáját. Az első adásban javarészt tehetséges énekeseket hallhattunk, nem a fahangú bohócokkal adták el a műsort – a bénák csak fűszernek voltak. A két műsorvezető, Claudia és Tilla is sokkal jobb instrukciókat kapott: emberi hangon, ripacskodás nélkül lökték előre a műsort, és végre egyiküket se öltöztették tépett pintynek vagy bablevesnek. Komolyan az volt az ember érzése, hogy itt tényleg egy énekverseny zajlik.

Ezt erősíti a zsűri összeállítása is: Falusi Mariann vitán felül Magyarország egyik legjobb énekesnője. Nagyon szurkolok neki, hogy a műsor promóciós lendülete elég legyen egy komoly szólólemezhez is, ahol végre megmutathatja, mit tud. Bereczki Zoltán is kellemes meglepetés volt: nem rakta be a cédéjét, nem utánozta Michael Jacksont (ezt persze megúszni nem fogjuk, de legalább nem az első adásban tette), és nem a színpadi maníroktól ájult el, hanem az éneklésre figyelt.

Mester biztos pont

Ugyanígy lehetett volna rizikófaktor Bochkor Gábor is, de úgy tűnik, ha Boros Lajost otthon felejti, egy sokkal finomabb-komolyabb figura. Mester Tamás meg már az előző szériákat is sokszor mentette meg azzal, hogy az inkompetens és/vagy túlszereplő zsűritagok helyett is szakmai véleményt mondott. És még humora is van (a fodrászának is, hogy újra és újra megcsinálja neki a függönyhajat, de mindegy, biztos ezt szereti), úgyhogy erőset mondok: az eddigi összes Megasztárt nézve ő a legjobb zsűritag.

A zsűri bombasztikus bemutatása egyébként az X-Faktor vonatkozó gyakorlatát követte – a TV2 „saját fejlesztésű” műsora mindig is rugalmasan értelmezte újra a külföldi előképeket. Az egyik nagy újítás a beszavazógomb és a visszaszámláló csík: három perc alatt (ezt mutatja a fogyatkozó csík) kell legalább három zsűritagnak rátenyerelnie az előtte lévő gombra, hogy az épp éneklő versenyző továbbjusson. Kicsit idétlen, de arra mindenképp jó, hogy a hosszas vitákat megelőzze: vagy van három igen három perc alatt, vagy nincs. Nem riszál senki percekig, hogy jaaaaj, nem tudom… döntsd el, anyám, ezért kapod a milliós fizetésed.

Tényleg nem a rosszindulat mondatja velem, de nekem sem Friderikusz Sándor, sem Eszenyi Enikő nem hiányzik.

Megasztár 6 - mégis tudnak jó tehetségkutatót csinálni?Még mindig vannak tehetségek

Jót tett a castingnak a halasztás, érdemes volt a tavalyi kezdés tervét eldobni (és persze egyáltalán nem érte meg ugyanakkor egymilliárdot elkölteni helyette az ÖsszeEsküvők című otrombaságra), láthatóan tényleg alapos válogatás folyt a tehetségek megtalálására. Az új koncepció részeként ezért kaptunk rögtön több valódi énekest is – a fiúk egyik fele egyébként csinoska pincérmellényben, a másikuk meg emós viseletben jelent meg, valahogy az első adásra még nem borította rá az asztalt a tesztoszteron, de sebaj. Több ígéretes énekesnőt is láttunk, igazi hanggal, de persze olyat is, aki a leendő Új Fresh egyik fele lehet (értsd: hangja semmi, de született címlaplány).

Ja, és innen egy kérés a zsűrihez: könyörgök, büntessék meg végre a hienezőket. Arra gondolok, hogy a lányok jelentős része a Megasztár 4-ben feltűnt, vietnami származású Hient majmolva hajlítgat ész nélkül, ízlés nélkül, ok nélkül. Perceken át tudnák énekelni, hogy üüüüüütveeeeefúúúuuuúúúróóóó. Ne tessék.

Megasztár 6 - mégis tudnak jó tehetségkutatót csinálni?Vannak persze klisék, amiktől nem lehet szabadulni. Nótás kedvű néni kell, külföldről érkező magyar gyerek kell (teszem hozzá, a 11 éves, Svédországban élő Cheyenne egészen finom és mély jelenség, igazi művészlelkű kisgyerek), és kell dráma is. Újabb jó pont, hogy egyébként énekelni is tudott a fiú, akinek a jobb keze csuklóból hiányzik.

Reklámügyi zavar

Ellenben rohadt nagy rossz pont, hogy pont az ő produkciója után vágták be a reklámot, amiben egy kéz sétálgat, és azzal kezd a narrátor, hogy „csak a kezemet figyeljék”. Reklámügyileg egyébként is hátrányos helyzetű a műsor, mert egy másik blokkban meg az X-Faktorból ismert fiatal pár reklámozott egy mobilcéget. Ha nem állt volna bele csúnyán a földbe az előző két-három széria, akkor Király Viktor vagy Gusztos Bence lett volna a reklámban. Így meg csak ültek a nézők között.

Megasztár 6 - mégis tudnak jó tehetségkutatót csinálni?És ha már az előző évadokhoz hasonlítjuk a produkciót, akkor a változás egyik jelképe lehet Hegedűs Fatima. Bejött egy furcsa roma lány, akiről viszonylag hamar kiderült, hogy ő most még a fiú és a lány között van. Egy vagány, nagyhangú, énekelni nem igazán tudó (nem is jutott tovább), de erős színpadi jelenléttel bíró, magabiztos transzszexuális a zsűri előtt. Visszakerestem: a Megasztár 5-ben még Kolompár Rajmund néven indult – egy szomorú, zavart, önmagát kereső, 17 éves, nagy hajú roma fiúként. Mostanra viszont megtalálta az igazi önmagát és vele az igazi feladatát is.

Talán a Megasztárral is ez történik épp.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top