Szabadidő

Lenyomta a Facebook a cigit és az alkoholt

A közösségi oldalaktól ma már erősebben függenek az emberek, mint a cigarettától és az alkoholtól. Legalábbis egy friss tanulmány szerint.

A közösségi oldalak legyőzték a cigit és az alkoholtA Chicagói Egyetem szakemberei 18 és 85 év közötti önkéntesek bevonásával végeztek kutatást. A résztvevők egy-egy okostelefont kaptak, és naponta 7 alkalommal küldtek nekik különféle üzeneteket, melyek közt akadtak e-mailek, de közösségi oldalakra írt posztok is. Az alanyoknak értékelniük kellett, hogy az üzenetjelző hang megszólalásakor milyen erősségű vágyat éreznek arra, hogy megnézzék, mi érkezett, illetve milyen más vágyakat vagy tevékenységeket ír ez felül. Vizsgálták továbbá azt is, hogy a résztvevők napjában hányszor látogatnak el „csak úgy” a különféle közösségi oldalakra.

Az eredmények azt mutatták, hogy a Facebook, vagy épp a Twitter böngészésének, a beérkező üzenetek mielőbbi elolvasásának sokkal nehezebb ellenállni, mint az olyan közismerten káros függőségeknek, mint például a cigaretta vagy az alkohol. „A médiával kapcsolatos vágyaknak azért nehezebb ellenállni, mivel könnyen hozzáférhetők, és úgy tűnik, hogy ez a tevékenység nem is kerül sokba – magyarázta a kutatás vezetője, Wilhelm Hofmann a Guardian című lapnak. – A cigaretta és az alkohol drágább, és a lehetőségek sem mindig adottak ezek fogyasztására. És bár a médiával kapcsolatos vágyak kiélése valóban kevésbé káros, a gyakori használat mégis rengeteg időt ellop az emberek életéből.”

Te is félreteszel mindent, ha meghallod az üzenetjelző hangot? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top