Szabadidő

Bridget Jones-t utánozza a Grace Klinika sztárja

Stephanie Plum szingli fejvadászt játszik, de csak annyira vicces, mint Steven Seagal. Meryl Streep viszont letaglózó alakítással küzd az Oscar-díjért a tizenhetedik jelölése után.

A Vaslady

A Mamma Mia! rendezőnője a főszereplőjét ugyan megtartotta, de az ABBA-musicalnél ezúttal egy jóval fajsúlyosabb témát választott. Lehet, hogy ma már sokaknak mond keveset a Margaret Thatcher név, de ha megpillantjuk az ikonikus frizurát, ruházatot és gyöngysort, kevés olyan embert találunk, aki ne ismerne rá a britek egykori miniszterelnöknőjére, aki férfiakat meghazudtoló keménységgel irányította a szigetország parlamentjét. Háborút indított, sztrájkokat tört meg, terroristákkal küzdött, és végleg elfogadtatta, hogy a nőknek igenis helye van a politikában. Legendás figurát láthatunk egy legendás színésznő tolmácsolásában, és épp ezért fájó, hogy A Vaslady nem más, mint egy elpuskázott lehetőség. Hiába lényegült át tökéletesen Meryl Streep, akinek sem a kiejtésébe, sem a gesztusaiba nem lehet belekötni, ha a film összevissza kapkod Thatcher teljes életművében, a fontosabb pontokat kötelességtudóan megemlítve, de igazából egyetlen részletet se kifejtve. Szomorú az öreg elnökasszonyt látni, amint szenilisen a halott férje szellemével beszélget, de ennél azért több személyességet és több izgalmas pillanatot várnánk egy ilyen páratlan életmű kapcsán. Ha valaki érdeklődik Nagy-Britannia XX. századi történelme iránt, A Vaslady gyorstalpalónak tökéletesen megfelel, de életrajzi drámának átélhetőség és igazán drámai jelenetek híján ez bizony édeskevés. Meryl rossz filmre áldozta tehetségét.

Rendezte: Phyllida Lloyd
Szereplők: Meryl Streep, Jim Broadbent, Harry Lloyd
Eredeti cím: The Iron Lady
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelésünk: 3/5

 

 

A szingli fejvadász

Stephanie Plum a könyvrajongók körében az Egyesült Államokban már régóta népszerű karakter, de Magyarországon is jókora rajongótáborral bír. Kitalálója, Janet Evanovich lazán ott lebzsel Amerika legsikeresebb írói között, ezért kész csoda, hogy a figura 1994-es születése óta mostanáig kellett várnunk arra, hogy megszülessen a filmváltozat. Látszólag ez a sok idő nem azzal telt el, hogy a sztorin és a forgatókönyvön dolgozzanak, ugyanis Az utolsó dal című Miley Cyrus-film rendezője olyan csajkrimit rakott le az asztalra, melynek izgalomfaktora vetekszik bármely Barátok közt-epizódéval. A bugyiárusból anyagi nehézségek miatt fejvadásszá (?!) vált csaj története leginkább azáltal próbál viccessé válni, hogy hősünk Bridget Jones-i ügyetlenkedéssel vadászik bűnözőkre. Ez sajnos olyan képtelen helyzeteket szül, amiken nem nevetünk, hanem inkább elképedünk, és a sztori sem bonyolultabb, mind a Magnumé. Mindezzel nem lenne semmi baj, ha az alkotók nem erőltetnék a krimivonalat, csakhogy ebben a soványka történetben nemhogy százpercnyi, de félórányi izgalom sem rejtőzik. Katherine Heigl körülbelül annyira vicces, mint Steven Seagal a jobb pillanataiban, ráadásul a készítők azt sem tudták belőni, igazából mit is akarnak A szingli fejvadásszal. Egy kicsit krimi lett, egy kicsit akciófilm, egy kicsit vígjáték, és cseppnyi romantika is akad, de egyikből se annyi, hogy bárki számára vonzóvá váljon. A könyvek száma ugyan húsz körül jár, de abban kételkednék, hogy a filmváltozat eljut a második részig.

Rendezte: Julie Anne Robinson
Szereplők: Katherine Heigl, Jason O’Mara, John Leguizamo
Eredeti cím: One for the Money
Forgalmazza: Big Bang Media
Értékelésünk: 2/5

 

 Borotvaélen

Heist movie-nak azokat a filmeket nevezik, melyek egy csapat fickóról szólnak, akik egy furmányos terv segítségével megpróbálnak betörni valahová. Az ilyen filmek általában a csapat összeszedésével indítanak, majd a terv kidolgozásával folytatódnak, hogy a cselekmény a végrehajtásban tetőzzön. A Borotvaélen ízig-vérig heist movie, csakhogy az alkotók csavartak egyet a recepten, és átugrották a csapatépítés és a tervezés fázisait. Hősünk (az Avatarból ismerős Sam Worthington) egy New York-i hotel 22. emeletének párkányán indít, ahol öngyilkossággal fenyegetőzik. Összetereli a rendőrség apraja-nagyját, de ez igazából figyelemelterelés, mert a társai a szomszédban épp egy milliomos ultrabiztonságos széfjének kirámolásán ügyködnek. A Borotvaélen trükkösen adagolja a szereplők motivációit és terveit, és a cselekmény előrehaladtával kibontakozik előttünk, hogy ki kicsoda, és mire megy ki ez a furcsa játék, csakhogy a film első órája után úgy érezzük, váratlanul kirúgták a forgatókönyvírót. A korábban gondosan építgetett történet néhány hiteltelen és megalapozatlan fordulat, valamint pár megmagyarázhatatlanul viselkedő szereplő miatt teljesen kisiklik, és a végén csak nézünk, hogyan tudtak kihozni ebből az ígéretes krimiből egy ekkora katyvaszt.

Rendezte: Asger Leth
Szereplők: Sam Worthington, Jamie Bell, Elizabeth Banks
Eredeti cím: Man on a Ledge
Forgalmazza: Pro Video
Értékelésünk: 3/5

 

 
 

Ördögsziget

Az Ördögsziget a XX. század elején, Norvégiában, Bastoy szigetén játszódik egy ottani nagyon kegyetlen, fiatalkorúak számára fenntartott büntetés-végrehajtási intézményben. Az őrök szadista módszerekkel gyakorolták hatalmukat a bentlakókkal szemben, és oktatás helyett gyakorlatilag rabszolgaként kellett fizikai munkát végezniük embertelen körülmények és időjárási viszonyok között. A tizenhét éves Erling beköltözésével megváltozik a lakók és az őrök élete is, az addigi behódolás, alkalmazkodás időszakának vége szakad, lázadás tör ki a szigeten, és a káosz lesz az úr.

Rendezte: Marius Holst
Szereplők: Stellan Skarsgard, Benjamin Helstad, Kristoffer Joner
Eredeti cím: Kongen av Bastoy
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top