Szabadidő

Szerelmes lett az amerikai tetovált lány

A sikerkönyv sokkolóan rideg svéd változata után David Fincher inkább szerelmi történetet készített egy sérült lányról, aki hosszú évek bezártsága után ismét megnyílt egy másik ember előtt. Mindezt egy brutális és kegyetlen krimibe ágyazva láthatjuk.

A tetovált lány

Szerelmes lett az amerikai tetovált lány

Egy rövid beszélgetés után a sokkolóan sötét, zenés főcímmel már az első percekben magába szippant Stieg Larsson sikerkönyvének David Fincher (Hetedik) által rendezett változata. Sokan eleve kiakadnak azon, hogy alig két évvel a svéd film után máris itt a hollywoodi verzió, de aki ismeri az ottani stúdiófőnökök gondolkodásmódját, az tudja, hogy számukra csak az számít igazi filmnek, ami angol nyelven, amerikai vagy angol sztárok főszereplésével készül. Ha pedig muszáj volt így alakulnia, akkor legalább a lehető legjobb kezekben kötött ki a projekt. A thrillerspecialista Fincher elemében van, amikor egy összetett történetet kell előadni, sötét hangulatot teremteni, vagy egyszerűen csak kiváló színészeket irányítani, de tény, hogy a szerelem őszinte ábrázolása eddig távol állt tőle (a Benjamin Button különös életét senki ne nevezze őszinte szerelmi mozinak). Tőle vártuk volna utoljára, hogy Larsson regényének pont az érzelmi oldalát fogja kidomborítani, sőt ilyen tekintetben sokkal közelebb áll az eredeti könyvhöz, mint a svéd verzió. Az ő Lisbethje nem egy kegyetlen, önjáró nő, aki férfiként él a világban, hanem egy súlyosan sebzett lány, aki megpróbálja a lehető legjobban elcsúfítani magát, hogy a férfiakban ne keltsen olyan vágyakat, amikért egyszer már megbűnhődött gyerekkorában. Nehéz elhinni, de Rooney Mara változata sokkal összetettebb és izgalmasabb, mint Noomi Rapace verziója, ráadásul Daniel Craig is hitelesebb a kissé naiv, de nagyon okos újságíró, Blomkvist szerepében, mint a svéd előd. Furcsa módon Fincher a krimi területén marad alul a skandináv kollégákkal szemben. A negyven évvel korábban eltűnt lány esetének felderítése most kissé kevésbé kidolgozott és hangsúlyos, mint két éve volt, ahogy a hangulat sem annyira kegyetlenül rideg, mint Niels Arden Oplevnél volt.

Rendezte: David Fincher
Szereplők: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer
Eredeti cím: The Girl with the Dragon Tattoo
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 4/5

Szűz vonalban

A kétszereplős dráma általában nem a mozi, hanem a színház világához áll közelebb, jelen esetben ráadásul szereplőink csak telefonon tartják egymással a kapcsolatot. Leroy és Patti egy telefonos szexpartnerkeresőn gabalyodnak egymásba. Azért pont ott, mert ők ketten már minden más lehetőségét kimerítették a partnerkeresésnek. Furcsa véletlen, hogy egy ilyen helyen nem testi, hanem lelki társra lelnek. A Szűz vonalban majdnem végig egy-egy lakásbelsőben játszódik, ilyenformán egyáltalán nem látványos, sőt a képek egy-két kivételtől eltekintve nem tesznek sokat hozzá a hallottakhoz. A két enyhén szólva lelki beteg ember egymáshoz való közeledése néhány percig szórakoztató, de egy idő után már fárasztó és ötlettelen. Az izgalmas kiindulópontról sajnos a rendező képtelen továbblépni, és nem tudja figuráit közelebb hozni a nézőhöz. A befejezés félig szomorú, félig mosolygós mivolta azért kedves, de akkorra már úgyis a szék alá aludtuk magunkat.

Rendezte: Michael Di Jiacomo
Szereplők: Katherine Borowitz, John Turturro, Max Casella
Eredeti cím: Somewhere Tonight
Forgalmazza: CineReal
Értékelésünk: 2/5

Legjobb szándék

Könnyű dolog a rossz döntést hozó embert démonizálni és gonosznak kikiáltani, pedig az emberi természet ennél azért árnyaltabb, és ha hisszük, ha nem, a legtöbb ember azért cselekszik úgy, ahogy, mert azt gondolja helyesnek. A Legjobb szándék című román opusz főhőse is csak jót akar, amikor anyja szélhűdése után hazautazik, hogy a lehető legjobb orvosi ellátást biztosítsa édesanyjának, csakhogy a különböző rokonok és kórházi ismerősök tanácsai hatására maga is csak összezavarodik. Aki netán olyasféle kórházkritikára számít, amit a Lazarescu úr halála című román filmben láthattunk, rosszul mérte fel a terepet, mert a Legjobb szándékban a kórház egész jó színben tűnik fel. Adrian Sitaru mozija sokkal inkább figyel az apró emberi szokásokra, alkukra és játszmákra, mint az intézményi hiányosságokra. Bemutatja, hogy a legnagyobb bajt néha puszta jó szándékból okozzák. A rendkívül realista film minden pozitívuma ellenére a végére azért elfárad kicsit, de közben jóleső érzés látni kisebb szerepekben Török-Illyés Orsolyát és Tóth Orsit, akik mára aktív részeseivé váltak a kelet-európai filmvérkeringésnek.

Rendezte: Adrian Sitaru
Szereplők: Aura Calarasu, Bogdan Dumitrache, Magda Catone
Eredeti cím: Din dragoste cu cele mai bune intentii
Forgalmazza: Szuez Film
Értékelésünk: 3/5

East Side Stories

A Magyar Televízió a Hajónaplók című sorozatában kortárs magyar írók műveiből készültek rövidfilmek, amiket anno bárki láthatott a tévében. Most a négy talán legérdekesebb darab egy szkeccsfilmmé összefűzve a moziba is próbál becsábítani minket.

Rendezte: Hajdu Szabolcs, Bollók Csaba, Bodzsár Márk, Török Ferenc
Szereplők: Garas Dezső, Nagy Ervin, Török-Illyés Orsolya
Eredeti cím: East Side Stories
Forgalmazza: Vertigo Média

Szerelmes lett az amerikai Tetovált lány

Vörös Hadsereg Frakció

A valódi dokumentumokon és megtörtént eseményeken alapuló film azokról a fiatalokról szól, akik az 1960-as években először szembesülnek szüleik II. világháborús tetteivel az NSZK-ban. Ezek a fiatalok nagyon nehezen dolgozzák fel a múltat, és azt gondolják, hogy a kommunizmusba vetett hit ellensúlyozni tudja a szüleik tetteit. A film a Vörös Hadsereg Frakció megalakulását mutatja be.

Rendezte: Andres Veiel
Szereplők: August Diehl, Lena Lauzemis, Alexander Fehling
Eredeti cím: Wer winn nicht wir
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top