Szabadidő

Meryl Streepet kisípolták a Golden Globe-on

Hétfő hajnalban kiderült, hogy kik kapták 2012-ben a Golden Globe-ot. Örülhetett a francia George Clooney és az eredeti amerikai is. Madonnát nem hagyták üres kézzel távozni, Angelina Jolie viszont hoppon maradt. Ünnepelt a Modern család csapata és három jelölése után végre a Jóbarátok Joey-ja is.

Meryl Streepet kisípolták a Golden Globe-onA Golden Globe-este nyertesei George Clooney és A némafilmes című francia mozi lettek. Utóbbi három Golden Globe-ot ért, és a stáb örömében táncot járt a színfalak mögött. Jean Dujardin, a férfi főszereplő a kiskutyájával vette át a díjat, és lefegyverző mosolyának köszönhetően ráragasztották a „francia George Clooney” nevet. A triplázás alatt egy kis baki is becsúszott, a francia producer talán nem heverte ki a repülőutat; zavarában Oscarnak nevezte a földgömb formájú díjat.

Az igazi George Clooney egy Hawaiin játszódó keserédes drámában, az Utódokban mutatja meg, milyen lenne családapaként, ezért a legjobb drámai színésznek járó szobrot kapta. Ez a film lett a legjobb dráma is egyben a Golden Globe-on. Clooney ezzel Brad Pittet és 2011 egyik legtöbbet emlegetett színészét, Ryan Goslingot utasította maga mögé, de a vetélytársait lovagias módon megdicsérte a beszédében.

Monroe és a Vaslady

Meryl Streepet kisípolták a Golden Globe-onA színésznők közül a könnyedebb kategóriában Michelle Williams nyert, aki az érzékeny Marilyn Monroe-t játssza a Van, aki forrón szereti sikere előtt az Egy hét Marilynnel című filmben. Hogy mennyire érdemelte meg az elismerést, azt a februári hazai premier után a magyar nézők is eldönthetik. A színésznő, akit a Brokeback Mountanért és a Blue Valentine-ért korábban Oscarra jelöltek, a beszédében a kislányának köszönte meg az elismerést és a türelmet azért, hogy hat hónapig Marilyn Monroe hangján mondta neki az esti mesét.

A drámáknál a rutinos díjátvevő, Meryl Streep gyűjtötte be a Golden Globe-ot a Vasladyért, és a kritikákra utalva megköszönte az angoloknak, hogy „beletiporhatott” a történelmükbe. A 62 éves színésznő ezzel együtt összesen nyolc egyforma műalkotásban gyönyörködhet otthon, és a díjátadó egyik legemberibb pillanata is az övé: hiába a rutin, a szemüvegét elfelejtette magához venni a beszédéhez, és ki kellett sípolni, ami kiszaladt a száján, amikor ezt a színpadon észrevette. A legjobb mellékszereplő A segítség fekete cselédjét játszó Octavia Spencer lett.

Madonnát nem hagyták üres kézzel hazamenni. Rendezőként ugyan nem jelölték a W. E. című filmjéért, ami VIII. Edward és az elvált Wallis Simpson szerelméről szól, de a legjobb dal szerzőjeként díjazták. Angelina Jolie nem járt ilyen jól, a Magyarországon forgatott szerelmes-háborús drámája helyett egy iraki film, a Nader és Simin – egy elválás története nyert a „Legjobb külföldi film” kategóriában.

82 évesen, két évvel élete első jelölése után nyert Christopher Plummer, aki özvegy férfiként 45 év házasság után vallja be a Kezdők című filmben, hogy meleg. A filmről, amit tavaly érdemei ellenére nem mutattak be nálunk a mozik, mi is megemlékeztünk év végi összefoglalónkban. Plummert színpadon az egyik legkiválóbb Shakespeare-színészként tartják számon, de játszott már Klingon tábornokot a Star Trekben, és A tetovált lány című thrillerben is láthatjuk itthon jövő héttől.

Woody Allen el sem jött a díjáért

Meryl Streepet kisípolták a Golden Globe-onGeorge Clooney azért nem nyert meg mindent, mert Woody Allen vitte el előle a legjobb forgatókönyvért járó díjat, amire A hatalom árnyékában című politikai drámájáért az ötvenes színészt is jelölték. Woody Allen, aki állítólag nem szereti az átadókat, most el sem jött, hogy átvegye a díjat az Éjfélkor Párizsban című romantikus vígjátékért, amiben Sarkozy elnök felesége idegenvezetőt játszik. Talán előre dejà vue-je lehetett, mert a korábbi Golden Globe-ját a Kairó bíbor rózsájáért kapta, amiben a főszereplő a mozik párhuzamos világába menekül a 30-as években, míg a mostani filmjében Owen Wilson bujkál sznob menyasszonya elől a 30-as évek Párizsában, hogy Salvador Dalíval és Picassóval mulasson éjszakánként.

Spielberg Hadak útján című világháborús filmjével bukta a legjobb drámát, viszont átvehette a legjobb animációért járó díjat a Tintin kalandjaiért, aminek Peter Jackson, a Gyűrűk Ura rendezője volt az egyik producere. „Szeretném megköszönni a stúdióknak, hogy bebizonyíthattuk: Peterrel a telefonkönyvet is meg tudnánk filmesíteni, ha akarnánk” – mondta Spielberg, amivel arra célozhatott, hogy egy huszonnégy kötetes képregényt kellett mozgóképpé gyúrniuk. A legjobb dráma Martin Scorsese családi meséje lett, A leleményes Hugo, ami szintén a régi idők Párizsában játszódik.

A Modern család a legjobb vígjátéksorozat

Meryl Streepet kisípolták a Golden Globe-onA sorozatszínészek közül a Jóbarátok Joey-ja, Matt LeBlanc három jelölés után végre megkapta első Golden Globe-ját a nálunk az HBO-n futó Sikersorozatért, amiben önmagát játssza. Nyert a Modern Család is, amiben Ed O’Neill, a Rém rendes család Al Bundyja is szerepel, és Laura Dern is megkapta az elismerését a Megvilágosultamért, amiben egy ideg-összeroppanás után rózsaszínben kezdi újra az életét. A sorozat nézettsége nem váltotta be a reményeket, de talán most a kitüntetett figyelem megteszi a hatását. A legjobb drámai sorozat az iraki háború utórezgéseit feldolgozó Homeland lett, Kate Winslet a második Golden Globe-ját vitte haza a Mildred Pierce című minisorozatért, amiben a 30-as években próbálja eltartani két kislányát elvált anyaként, ezért cukrászvállalkozást indít.

Nos, ez a mérlege a tavalyi év filmvilágának – de ami igazán fontos: anélkül értünk a lista végére, hogy akár csak egyszer is leírtuk volna az „Oscar-díj előszobájaként emlegetett” kitételt. Elnézést érte, hogy a végén mégis (magunk sem gondoltuk komolyan).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top