Szabadidő

Hajba kapnak az összezárt Oscar-díjas dívák

Jodie Foster pánikrohamot kap, miközben sorozatgyilkosok és szektások szedik áldozataikat. Közben összeáll a Muppet Show, a Balatonon pedig új szerelmek születnek. Ez történik a héten a mozikban.

Az öldöklés istene

Hajba kapnak az összezárt Oscar-díjas dívák

 

Roman Polanski a svájci luxusbörtönében ülve sem vesztegette az idejét. Nem számolva a lehetőséggel, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, és hogy talán soha többé nem készíthet filmet életében, inkább egy olcsó, gyorsan megvalósítható filmterven gondolkodott. Ehhez a legideálisabb műfajt, a kamaradrámát választotta, ami a helyszínek és a színészek erősen korlátozott száma miatt költséghatékonynak számít, még akkor is, ha minden szerepre sztárokat szerződtetnek. A zsáner amúgy sem áll távol a rendezőtől, mivel a Kés a vízben és A halál és a lányka című filmekkel már bizonyította, hogy a minimalizmus kifejezetten jól áll neki.

A Magyarországon a Vígszínház műsorán egy ideje már látható Az öldöklés istene. Ez a kellemesen csípős szatíra a nagyvárosi neurotikus szülőkről szól, és a modern ember kifacsart értékrendjéről. Két házaspár találkozik az egyikük lakásában, mivel a fiaik csúnyán összeverekedtek, és a következményeket ilyenkor az aggódó szülőknek illik megbeszélni. Az udvariaskodások mögött komoly feszültségek villannak fel, a kedélyes beszélgetés pedig lassan üvöltözésbe csap át. A színészgárda ragyogó, a négy főszereplőből három Oscar-díjas, ennek ellenére az egész kicsit színpadias és statikus, a konfliktusok kicsit túlcsavartak. A filmnek mégis van egy olyan kellemesen gunyoros íze, aminek nehéz ellenállni. Christoph Waltz orra alatt eldörmögött beszólásai, Jodie Foster pánikrohama vagy Kate Winslet asztalra hányása mind-mind feledhetetlen pillanatok, de Az öldöklés istene egy kicsivel több mélységet azért elbírt volna.

Rendezte: Roman Polanski
Szereplők: Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz, John C. Reilly
Eredeti cím: Carnage
Forgalmazza: Big Bang Media
Értékelésünk: 4/5

 

Muppets

Hajba kapnak az összezárt Oscar-díjas dívák

Breki Béka, Miss Röfi, Topi… A Muppetek régi ismerőseink, de az utóbbi években annyira háttérbe vonultak, hogy szinte már megfeledkeztünk róluk. Pont erre az érzésre épít a legújabb Muppets mozi (aki esetleg nem emlékezne: volt már pár ilyen), melyben a Muppeteknek újra össze kell hozniuk a díszes társaságot, hogy összeszedjenek tízmillió dollárt, különben a gonosz Steksz Tex bezárja a régi színházukat. A film felét tehát nagyjából a csapatépítés, a második felét pedig a nagyelőadás adja, és az alkotók szinte minden elemet átmentettek a tévés show-kból, amiért anno szerettük őket. A Muppetsben az a jó, hogy a humora egyszerre szól a kicsikhez és a nagyokhoz, mivel a kellemes idiotizmust rengeteg popkulturális utalással teszik izgalmassá. A sztárok rövid szerepei parádésak (különösen a Foo Fighters Dave Grohlja és Az ördög Pradát visel című mozit megidéző Emily Blunt jelenése emlékezetes), a betétdalok viccesek, a cselekmény pedig szépen leutánozza az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi menetét. Az egész filmet átitatja egy olyan ártatlan báj, ami az utóbbi évtizedben elfogyni látszott a mozikban is.

Rendezte: James Bobin
Szereplők: Jason Segel, Amy Adams, Jack Black
Eredeti cím: The Muppets
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 4/5

 

 Texas gyilkos földjén

Hajba kapnak az összezárt Oscar-díjas dívák

A Szemtől szemben és a Collateral – A halál záloga rendezőjének lánya a gyerekkorát játszóterek helyett valószínűleg filmforgatásokon töltötte, így várható volt, hogy előbb-utóbb ő maga is tevékeny részese lesz az üzletnek. Rendezőként az első nagy dobása ez a sorozatgyilkosos thriller, ami megtörtént eseteket alapul véve mesél a nők ellen elkövetett erőszakról. Ugyan filmje hangulaterősítő elemei olyan mozikat idéznek, mint a Hetedik, a Texas gyilkos földjén, nem nevezhető klasszikus kriminek, hiszen sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a környezet már-már szociológiai hitelességű bemutatására, mint a társai. Valószínűsíthető, hogy Texas és környéke valóban ilyen öntörvényű és törvényen kívüli figurákkal van teli, ahogy azt a filmben láthatjuk. Az eltűnés és gyilkosság ügyében is nyomozó rendőröket viszont hiába játsszák olyan kiváló színészek, mint Sam Worthington (Avatar) vagy Jessica Chastain (Az élet fája), sajnos végig klisések maradnak, ahogy a cselekmény fordulatait se sikerül izgalmassá varázsolni. A hangulatkeltés nagyon rendben van, de úgy látszik, Aminek csak ennyit sikerült ellesnie az apjától.

Rendezte: Ami Canaan Mann
Szereplők: Sam Worthington, Jessica Chastain, Jeffrey Dean Morgan
Eredeti cím: Texas Killing Fields
Forgalmazza: Parlux Entertainment
Értékelésünk: 3/5

 

 Martha Marcy May Marlene

Hajba kapnak az összezárt Oscar-díjas dívák

A Sundance fesztivál kedvenc mozija egy jellegzetesen amerikai, de Európában is megjelenő problémát jár körbe: a különféle szekták megjelenését és elterjedését. Már a kiindulópont is izgalmas. Martha elszökik a kommunából, melynek két évig tagja volt, hogy visszatérjen a régi életébe, és menedéket kapjon a nővérénél és annak újdonsült férjénél. A lány ugyan tudja, hogy az eddigi életformája helytelen volt, mégis képtelen megszabadulni az ott felvett szokásaitól a régi-új környezetben, ráadásul az emlékei egyfolytában kísértik. A Martha Marcy May Marlene igazi egyszemélyes mozi. Hiába vannak benne más hangsúlyos szereplők is, a sztori Marthából indul ki, és a film az ő reakciói és érzelmei bemutatására épül. Arra keresi a választ, hogy mi visz egy tinédzser lányt arra, hogy csapot-papot otthagyva új életet kezdjen egy erdei kommunában, milyen hatást tesz rá az ott töltött idő, és vajon képes lesz-e új életet kezdeni, miután megszabadul tőlük. A rendezőnek nincsenek egyértelmű válaszai, de nagyon helyesen teszi fel a kérdéseket. A film végig egyfajta paranoid hangulatot áraszt, cseppet sem szájbarágós és a pszichológiája is több mint megkapó. Elgondolkodtató mozi az év elejére.

Rendezte: Sean Durkin
Szereplők: Elizabeth Olsen, John Hawkes, Sarah Paulson
Eredeti cím: Martha Marcy May Marlene
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelésünk: 4/5

 

Retró szerelem

Hajba kapnak az összezárt Oscar-díjas dívák

1988, balatoni úttörőtábor: Doreen és Isabell 17 éves ikrek, Kelet-Németország vidéki területéről utaznak ide edzőtáborba. Mindketten keményen dolgoznak, hogy sikeres evezősként bekerüljenek az atlétaképzőbe. Még a táborba vezető úton összetalálkoznak egy csapat hamburgi, azaz nyugatnémet fiatallal. Doreen egyből beleszeret az egyik fiúba. 

Rendezte: Robert Thalheim
Szereplők: Friederike Becht, Luise Heyer, Franz Dinda
Eredeti cím: Westwind
Forgalmazza: Szuez Film

 

Faust

Hajba kapnak az összezárt Oscar-díjas dívák

A germán legenda legújabb verziója a férfiról, aki nem rest eladni a lelkét az ördögnek néhány juttatásért cserébe. Az alkotás Velencében Arany Oroszlán-díjat nyert.

Rendezte: Alekszander Szokurov
Szereplők: Johannes Zeiler, Anton Adasinsky, Isolda Dychauk
Eredeti cím: Faust
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top